Torsk på lax?

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2009-02-12

Vi bjuder på
7 nya favoriter!

Här kommer svenskarnas favoritfisk – i sju nya smaker!

Skaldjur, paprika, rödbeta/ansjovis, kokos/curry, citron/senap, chili/ingefära samt parmesan.

Produktutveckling brukar det kallas när livsmedelsindustrin skruvar till någon basvara som tomatkross eller kolsyrat vatten med en grabbnäve E-nummer.

Nu har vi utvecklat laxen – men eftersom det här är Härligt hemma gör vi det köksvägen.

Och helt utan kemilåda.

Recept: Jon Hansson

Foto: Jessica Oskarsson

Recepten är beräknade för fyra personer.

1. Kinalax med fräsig olja

Svårighetsgrad:

Tid: 40 min

Pris: Ca 40 kr/portion

Recept för fyra personer

500–600 g fryst eller färsk laxfilé i 4 bitar

800 g burkade bönor, ta gärna några olika sorter

150 g sockerärtor

1 chilifrukt

2 vitlöksklyftor

4 cm färsk ingefära

6 små salladslökar

4 msk färsk mynta

2 msk matolja

1 lime

5 msk sesamolja

2 msk kinesisk soja, helst den ljusa sorten

Salt

Gör så här:

1. Koka upp 1,5 l saltat vatten i en traktörpanna eller en vid kastrull. Lägg i laxen när vattnet kokar. Dra bort från värmen. Lägg på lock och låt stå 10–15 minuter. Färsk/tinad lax blir klar på knappt halva tiden.

2. Häll burkbönorna i en sil och spola av med kallt vatten. Skölj sockerärtorna och strimla dem.

3. Skölj chilin och skiva tunt. Ta bort kärnorna först om du inte vill ha det hett. Skala och hacka vitlöken och ingefäran. Ansa salladslökarna och skiva tunt. Hacka myntan.

4. Värm bönorna i matoljan. Lägg i sockerärtsstrimlet när det är varmt. Smaka av med salt och pressad lime. Vänd ner den hackade myntan och 3/4 av den skivade salladslöken.

5. När fisken är klar hettar du upp sesamoljan i en liten kastrull.

6. Lägg upp bönorna på tallrikar och lägg fiskbitarna ovanpå.

7. Lägg chilin, vitlöken, ingefäran och den överblivna salladslöken i den heta oljan. (Det doftar härligt!) Var försiktig så att det inte skvätter. Slå genast oljan över fiskbitarna. Ringla på lite soja.

2. Rotpyttspasta med två sorters lax

Recept för fyra personer

300 g fryst eller färsk laxfilé

2 morötter

2 palsternackor

100 g rotselleri

1 lök

2 msk smör

0,5 tsk timjan

4 portioner pasta

1 citron

2 msk osötad senap

2 dl grädde

100 g färskrökt lax

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skär laxen i 3 cm kuber. Låt fryst lax stå framme och tina först.

2. Skala morötterna, palsternackorna och sellerin. Skär i 1 cm tärningar.

3. Skala och klyfta löken.

4. Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs rotsakerna och löken på medelvärme i 7–8 minuter. Krydda med timjan, salt och peppar.

5. Sätt igång pastakoket.

6. Tvätta citronen och riv ner skalet i en skål. Rör ihop med senapen och grädden.

7. Lägg laxbitarna i stekpannan när rötterna börjar bli lite mjuka. Dra upp värmen och stek laxen några minuter så att den får lite fin färg.

8. Häll i gräddblandningen och vänd runt.

9. Häll bort vattnet från den kokta pastan och vänd i rötterna och laxen.

10. Strimla den färskrökta laxen och toppa med den.

3. Kräftkokt lax med mycket godis (förrätt)

Svårighetsgrad:

Tid: 65 min

Pris: Ca 50 kr/portion

Recept för fyra personer

200 g färsk eller fryst laxfilé

1 flaska öl

2 msk ättika (12 procent)

1 msk dillfrö

2 msk socker

2 msk salt

Inlagda grönsaker:

2 dm gurka

1 morot

3 msk ättika (12 procent)

1 msk socker

2 tsk salt

Räkmajo:

1 citron

1 msk osötad senap

1 äggula

1,5 dl neutral olja

1 dl gräddfil

250 g räkor med skal (100 g utan)

4 msk hackad gräslök

Till garnering:

2 skivor formbröd

2 msk smör

1 dl löjrom, sikrom eller forellrom

Dillvippor

Salt och svartpeppar

Gör så här:

1. Halvtina eller tina fryst lax. Skär bort skinnet. Dela i 4 portionsbitar.

2. Koka upp 5 dl vatten med ölen, ättikan, dillfröna, sockret och saltet i en kastrull. Sjud lagen några minuter och dra kastrullen av plattan.

3. Lägg genast i laxbitarna. Kolla så att alla hamnar under ytan. Låt stå 5 minuter och ställ sedan kallt. Låt laxen kallna i lagen.

4. Skala gurkan och moroten. Dela gurkan och kärna ur med en tesked. Strimla gurkan och moroten.

5. Vänd ihop strimlorna med ättikan, sockret och saltet i en skål och ställ kallt. Marinera 15 minuter–1 dygn.

6. Majon: Pressa 1 tsk citron i en bunke och rör ihop med senapen, äggulan och 0,5 tsk salt. Peppra lite.

7. Vispa i oljan, först droppvis sedan i en allt stridare stråle. Rör i gräddfilen. Smaka av med salt och citron.

8. Skala räkorna och hacka grovt. Spara några hela till garnering. Hacka gräslöken. Vänd ner räk- och gräslökshacket i 1,5 dl av majonnäsen. (Spara resten till något annat gott.)

9. Skär bort kanterna på formbrödet och skär i tärningar. Stek i smöret så att de blir knapriga. Lägg på hushållspapper och salta lätt.

10. Häll bort vätskan från grönsakerna och lägg upp med laxen och majonnäsen. Garnera med rom, dillvippor och brödkrutonger.

4. Simple salmon

Svårighetsgrad:

Tid: 25 min

Pris: Ca 30 kr/portion

Recept för fyra personer

Sätt ”husmanssmak” på laxen.

Det är buslätt.

4 portioner potatis

500–600 g fryst eller färsk laxfilé, i 4 bitar

1/2 rödlök

4 msk hackad dill

8 ansjovisfiléer

2–3 inlagda rödbetor

4 msk kapris

75 g smör

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Skrubba eller skala potatisen. Koka klar.

2. Koka samtidigt upp 1,5 l saltat vatten i en traktörpanna eller en vid kastrull. Lägg i laxen när vattnet kokar. Dra bort från värmen. Lägg på lock och låt stå 10–15 minuter. Färsk/tinad lax blir klar på knappt halva tiden.

3. Skala och hacka löken. Hacka dillen. Skär ansjovisen i små bitar. Tärna rödbetorna.

4. Värm smöret i en liten kastrull. Lägg i allt det skurna när smöret börjar bubbla. Rör om och ta av plattan.

5. Peppra laxbitarna, skeda över smöret och servera med potatisen.

5. Kokossoppa

Svårighetsgrad:

Tid: 40 min

Pris: Ca 45 kr/portion

Recept för fyra personer

4 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

2 små morötter

150 g haricots verts

1 röd paprika

1 gul paprika

2 salladslökar

2 msk olja

2 msk röd thaicurry (kan hoppas över)

4 dl kokosmjölk

3 msk sweet chilisås

3 msk thailändsk fisksås

500–600 g fryst eller färsk laxfilé

1 stor näve räkor med skal

1 lime

Salt

Gör så här:

1. Skala och riv ingefäran och vitlöken ner i en gryta eller stor kastrull.

2. Skala och slanta morötterna.

3. Skölj, ansa och kärna ur haricots vertsen, paprikan och salladslöken. Dela haricots vertsen, skär paprikan i bitar och skiva salladslökarna. Ställ åt sidan.

4. Fräs morötterna, ingefärs- och vitlöksrivet i oljan tillsammans med thaicurryn i grytan ett par minuter. Det ska inte brynas.

5. Häll i kokosmjölken, sweet chilisåsen och fisksåsen. Rör om.

6. Dela laxen i 8 bitar och lägg i grytan. Sjud sakta tills fisken är klar. Det tar 7–8 minuter.

7. Skala räkorna under tiden.

8. Lägg haricots vertsen, paprikan och salladslöken i grytan när laxen är nästan klar.

9. Smaka av med pressad lime och salt. Servera med räkorna. Servera ris till om du vill ha det matigare.

6. Laxfras

Svårighetsgrad:

Tid: 35 min

Pris: Ca 25 kr/portion

Recept för fyra personer

4 plattor fryst

smördeg

1 liten vitlöksklyfta

1 stor skalad

grillad paprika (finns på burk)

3 msk hackad gräslök

200 g ricotta

3 msk kapris

0,5 tsk timjan

1 ägg

150 g färskrökt lax

Grönsallad

Gör så här:

1. Ta fram smördegsplattorna och lägg ut att tina på papprad plåt.

2. Värm ugnen till 225 grader.

3. Skala och hacka vitlöken fint. Tärna paprikan i rätt stora bitar. Hacka gräslöken.

4. Rör ihop med philadelphian/ricottan och kaprisen. Smaka av med timjan, salt och peppar.

5. Skår smördegsplattorna 1 cm från kanten så att du får liksom en marginal. Skär bara nästan igenom. Fördela fyllningen på plattorna – innanför marginalerna.

6. Vispa sönder ägget och pensla kanterna på plattorna.

7. Grädda 10 –15 minuter i ugnen tills kanterna fått fin färg och puffat upp.

8. Ta ut och låt svalna någon minut. Fördela laxen på plattorna och servera med en grönsallad.

Tips!

Om du vill ta en genväg så välj en smaksatt mjukost i stället för ricotta – fast det blir inte riktigt lika gott som att krydda själv.

7. Lax under nöttäcke

Svårighetsgrad:

Tid: 45 min

Pris: Ca 35 kr/portion

Recept för fyra personer

1 dl hasselnötter

1 dl parmesan (nyriven!)

1 vitlöksklyfta

1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin

3 msk olivolja

500–600 g laxfilé, i 4 bitar

Potatismos:

800 g potatis, mjölig sort

1 dl mjölk

4 msk olivolja

1 dl strimlad basilika

Sallad:

3 tomater

1 gul paprika

1 näve rucola

2 msk olivolja

1 msk vinäger

Salt

Peppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Hacka hasselnötterna. Riv parmesanen. Skala och hacka vitlöksklyftan. Hacka rosmarinen. Rör ihop med de 3 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Ställ laxbitarna på ett ugnssäkert fat eller papprad plåt. Bred nötsmeten ovanpå laxbitarna. Snåla inte! Baka 10–15 minuter i ugnen. Tinad/ofryst fisk blir klar på halva tiden. Skala potatisen och skär i bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och ställ att ånga av på spiskanten några minuter.

4. Värm mjölken och de 4 msk olivolja i en liten kastrull. Det behöver bara bli riktigt varmt inte koka och ha sig. Strimla basilikan.

5. Mosa ihop potatisen med olivoljemjölken och basilikan. Smaka av med salt och peppar.

6. Skölj och kärna ur tomaterna och paprikan. Skölj rucolan. Lägg i en skål och vänd ihop med de 2 msk olivolja och vinägern. Smaka av även salladen med salt och peppar.

7. Servera till laxen och potatismoset.

Bästa vinerna till laxen!

Vinexperterna Ulrika Karlsson och Camilla Settlin listar sina favoriter.

Sauvignon de Bordeaux de Lurton, Frankrike, 4184, 79 kr, 750 ml

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Stilsäkert vin i prima form. Karaktär av örter och äpplen.

Passar till: Kräftkokt lax

Periquita, Portugal, 2735, 63 kr, 750 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Aromatiskt och insmickrande med läcker fruktkoncentration och lite vanilj i doft och smak.

Passar till: Laxfras

Moncaro verdicchio dei Castelli di Jesi classico, Italien, 22424, 188 kr, 3 000 ml

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

God balans med toner av jäst, gula plommon och grapefrukt.

Passar till: Simple salmon

Königsmosel riesling, Tyskland, 7469, 179 kr, 3000 ml

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tydlig sötma med inslag av mogna päron, plommon, citrus och fruktkarameller.

Passar till: Kokossoppa

Drostdy-Hof chardonnay, Sydafrika, 12074, 64 kr, 750 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Välgjort budgetvin med bra koncentration och balans där äpplen, gula plommon och päron påminner i första hand.

Passar till: Rotpyttspasta

Moselland riesling kabinett, Tyskland, 5135, 59 kr, 750 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bra köp! Den halvtorra karaktären bjuder god fruktkoncentration.

Passar till: Kinalax

Banrock Station chardonnay, Australien, 6481, 65 kr, 750 ml

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Runda toner av gul frukt i stil med plommon, mango och melon.

Passar till: Lax under nöttäcke

Följ ämnen i artikeln