Kockens knep för perfekt tillagad lax

I videoklippet visar kocken Mattias Larsson hur du lyckas

Av: 

Nina Kindbro

Recept

Lax kan smaka riktigt tråkigt om den blivit för torr vid tillagningen.

Kocken Mattias Larsson visar hur den blir riktigt saftig och god.

– Temperaturen är en av två saker som gör att laxen blir helt perfekt, säger Mattias Larsson.

Lax är mångsidigt och gott och passar både till potatis, ris, sallad och pasta. Den går att laga till i ugn, gravas, rökas, kokas in eller helt enkelt stekas i panna.

För att laxen ska bli genomstekt men fortfarande mjuk och saftig behöver du ha koll på temperaturen. Det är lätt att låta den tillagas lite för länge i stekpannan eller i ugnen bara för att vara säker på att den är genomstekt.

Här delar kocken Mattias Larsson med sig av sina två viktigaste tips för att laxen ska bli perfekt tillagad.

Till shoppen

Bra att veta om lax

  • Välj helst KRAV eller MSC-märkt lax. Väljer du odlad så se till att den är ASC-märkt vilket är en garant för att den är odlad på ett hållbart sätt.
  • Fryst lax tinas bäst långsamt. Lägg den i kylen över natten så tinar den lagom till middagen dagen efter.
  • Det grå på laxen går lika bra att äta som det rosa. Färgen beror bara på att det är en annan typ av muskulatur i köttet just där.
  • Tillagad lax håller flera dagar i kylen. Ju lägre temperatur du har i din kyl desto längre håller sig laxen fräsch. Men lukta och smaka alltid först, innan du äter den.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så kokar du pasta perfekt – varje gång

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Laxrecept

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Vad blir det till middag?

Krämig tacosill

10 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet