Så blir laxen saftig i ugnen

Kocken Mattias Larsson visar hur du lyckas

Publisert:

Kocken Mattias Larsson visar hur du tillagar lax i ugn så att den blir riktigt saftig och god.

– Temperaturen är en av två saker som gör att laxen blir helt perfekt, säger Mattias Larsson i klippet.

Lax är mångsidigt och gott och passar både till potatis, ris, sallad och pasta. Den går att laga till i ugn, gravas, rökas, kokas in eller helt enkelt stekas i panna.

För att laxen ska bli genomstekt men fortfarande mjuk och saftig behöver du ha koll på temperaturen. Det är lätt att låta den tillagas lite för länge i stekpannan eller i ugnen bara för att vara säker på att den är genomstekt.

Här delar kocken Mattias Larsson med sig av sina två viktigaste tips för att laxen ska bli perfekt tillagad.

Bra att veta om lax

  • Välj helst KRAV eller MSC-märkt lax. Väljer du odlad så se till att den är ASC-märkt vilket är en garant för att den är odlad på ett hållbart sätt.
  • Fryst lax tinas bäst långsamt. Lägg den i kylen över natten så tinar den lagom till middagen dagen efter.
  • Det grå på laxen går lika bra att äta som det rosa. Färgen beror bara på att det är en annan typ av muskulatur i köttet just där.
  • Tillagad lax håller flera dagar i kylen. Ju lägre temperatur du har i din kyl desto längre håller sig laxen fräsch. Men lukta och smaka alltid först, innan du äter den.

Kan man tillaga fryst lax direkt i ugn?

Helst inte. Fiskens kvalité och textur försämras om du stoppar i fryst lax i ugnen.

Men lax går snabbt att tina. Du kan till exempel lägga laxen med plasten kvar i kallt vatten.

Saftig lax i ugn.