Kocken Cecilia: Så gör du yoga i köket

Recept på yogamat – smakrik, vacker och hälsosam

Publisert:
”Yoga och mat går hand i hand”, menar Cecilia Davidsson.

Gör solhälsningar medan du rör i grytorna.
Det rekommenderar kocken Cecilia Davidsson i sin nya bok ”Yogamat”.

– Som mamma och egenföretagare vet jag hur stressig vardagen kan vara, då är det perfekt att inkludera yogan i matlagningen, säger hon.

Luta dig fram över köksbänken, lägg i handflatorna och lyft fingrarna. Räta ut ryggraden och sträck ut mellan skuldrorna. Sätt dig sedan på huk, ihop med händerna. Sitt kvar i några minuter och andas lugnt genom näsan.

– Det är en otroligt skön rörelse där man skapar cirkulation i höfterna, säger näringsfysiologen och kocken Cecilia Davidsson.

Hon menar att yoga kan utövas när som helst var som helst – till och med klädd i ett förkläde.

– Att jobba i ett kök kan innebära statiskt och monotont arbete. Man står upp länge och det är mycket logistik att hålla reda på.

”Yoga och mat går hand i hand”

Med en yogamatta alltid redo i köket har hon har för vana att göra vissa yogaövningar, asanas, medan soppan puttrar eller sötpotatisen rostas.

– Yogan gör är att man kan vara mer närvarande ”här och nu”. Och det blir så sunt om man kombinerar det tillsammans med maten, de går hand i hand för en bra balans i livet.

Bild 1: Sätt dig ner på huk, räta upp ryggraden, för ihop handflatorna och pressa armbågarna lätt mot insidan av knäna. Bild 2: Ställ dig med parallella fötter höftbrett isär och på armlängds avstånd från köksbänken. Fäll överkroppen framåt från höften, ta stöd mot bänken med händerna.

Lättsmält mat rik på enzymer

Cecilia Davidsson är utbildad näringsterapeut, arbetar som kock och håller bland annat kurser i smakrik och hälsosam matlagning. Hon har även skrivit flera böcker på ämnet, nu senast boken ”Yogamat”.

– När man yogar behöver man god mat som är fullproppad med näring, säger Cecilia.

Därför innehåller recepten i boken mycket grönsaker och tillagas ofta genom ångkokning, rostning eller ätas som raw food. Maten är lättsmält och rik på enzymer, antioxidanter, fibrer och nyttiga mjölksyrebakterier, tillägger hon.

Vad är ditt bästa tips för att äta bra?

– Det finns inte en kost som passar oss alla, det är väldigt individuellt. Men jag har några stalltips som passar de flesta.

  • Välj råvaror efter säsong och ekologiskt så ofta du kan.
  • Organisera ditt kök så att det inbjuder till matlagning.
  • Stimulera matsmältningen, den mår bra av att vi tuggar maten noga och att vi sitter ner och äter i lugn miljö.
  • Ställ inga orimliga krav – fuska!

– Klart vi kan fuska. Med det menar jag att alltid ha något hemma som går snabbt att tillaga. Det kan vara en halvfärdig rätt eller varför inte beställa hämtmat från en lokal restaurang, säger Cecilia Davidsson.

Cecilia Davidsson är aktuell med boken Yogamat. I boken finns bland annat recept på asiatisk risotto, körsbärssmoothie och tranbärsglass.

Cecilias bästa råvaror för mer smak

Att maten smakar gott är också viktigt. För att få till den bästa smaken är Cecilias knep de fyra s:en: sött, salt, starkt och surt som sedan bärs upp av lite fett.

Nästa gång du lagar mat prova att smaka av rätten och känn efter om där finns tillräckligt med sötma, sälta, syra och den starka smaken.

– Det här är också en bra mindfulnessövning, att verkligen känna efter och smaka på allt. Saknas det något då tillsätt lite mer av den smaken och runda av med fett.

Ofta är det syran som kan behöva dämpas med sötma, eller att syra behöver framhäva sältan.

– Det är spännande att leta efter smakerna för att få fram en fyllighet, så smaka, smaka, smaka på allt du lagar – det är hemligheten bakom en lyckad rätt!

Fakta: Cecilia Davidsson

  • Ålder: 44
  • Yrke: Driver den ekologiska cateringfirman Curlyfood i Stockholm, håller i matlagningskurser, arbetar som gästkock på yogaretreats och har skrivit flera böcker i ämnet.
  • Bor: Utanför Stockholm.
  • Drömmer om: En gård på landet där jag kan bjuda massa människor på mat.
  • Aktuell med: Boken Yogamat (Semic förlag).

Kokoskrämiga musslor med friterade haricots verts

Musslorna får smak av citrongräs, vitlök och ingefära – hur gott låter inte det?

Misomusslorna får smak av citrongräs, vitlök och ingefära.

Sötpotatistortilla med mynta och fårost

Tortillan tillagas i ugnen och blir smakrik av myntan. Skär upp i bitar och servera med sallad eller i mindre bitar och duka fram till ett mingel.

Sötpotatistortilla med mynta och fårost.

Koriandersoppa med kyckling

Det här är soppan för alla korianderälskare där ute! Med härliga smaker av vitlök, blekselleri, chili och kyckling blir den snabbt en favorit.

Soppan för alla korianderälskare där ute.

Sötpotatisfalafel med parmesan, lime och mynta

Servera den här frasiga falafeln till en sallad med färska örter och oliver, hummus eller en god yoghurtsås.

Sötpotatisfalafel med parmesan, lime och mynta

Gado-gado med strimlad omelett

Den indonesiska rätten Gado Gado liknar en asiatisk pyttipanna, fast med härliga grönsaker och strimlad omelett.

Gado-gado med strimlad omelett
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.