Tareq Taylor reser tillbaka till barndomens mat

Publicerad:
Uppdaterad:

Tareq Taylor

I nya SVT-serien Tareq Taylors matresa återvänder Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer till ett Jerusalem som han lämnade för nästan femtio år sedan.

Här gör han en svindlande resa genom matkulturen i mellanöstern men också en resa tillbaka till barndomens undangömda minnen.

– Jag behövde göra upp med det förflutna, säger Tareq Taylor.

  • Vilken succé ditt nya program Tareq Taylors matresa gör, hur kom du på den idén?

– Jag tycker att det ofta är mycket enklare att närma sig andra människor och kulturer genom gastronomin. Så min tanke var att vi skulle kunna upptäcka andra länder och deras mat genom ögonen på någon som bor eller kommer ifrån det landet. Till exempel kunde det vara Grekland genom Alexandra Pascalidou eller Alexandra Zazzis Italien, säger Tareq Taylor.

Men på SVT tyckte de att Tareq Taylor själv hade en spännande historia och föreslog att hans resa tillbaka till Jerusalem kunde vara det första programmet. Resultatet blev en hel serie i sex delar.

Och reaktionerna på serien har varit helt överväldigande för Tareq. De första dagarna kom det in över 4 500 kommentarer bara via Instagram.

– Det har kommit massor av meddelanden med mejl, Messenger, på Facebook och sms också.

– Jag var först lite tveksam Det är ett väldigt personligt program och den platsen har alltid varit förknippad med en incident som hände i Jerusalem och jag har haft svårt med att ta mig dit igen.

1972, när Tareq var 3 år, var familjen i Jerusalem. Tareq, hans bror Zafer och deras mamma skulle ta bussen in till stan. De hinner inte med den och får vänta på nästa buss. Väl framme upptäcker de att bussen de missade har sprängts i ett anfall. Där kunde deras resa slutat för alltid.

– Efter att ha pratat med min pappa och min bror så bestämde vi oss för att göra resan. I dag är jag glad som attan att vi gjorde det. Jag behövde det här också, att göra upp med det förflutna.

Programmen spelades in i oktober 2018 och är befriande fritt från munskydd och pandemiavstånd.

  • Många vet nog inte hur din bakgrund ser ut, ska vi reda ut det?

– Både jag och min bror är födda i Malmö. Pappa är från Jerusalem. Mamma är född i Stockholm med en svensk mamma och engelsk pappa.

Tareq har fått uppfattningen att många människor känner igen sig i resan och det som han, hans pappa och hans bror har gått igenom.

– Det känns fantastiskt att ha kunnat beröra så många människor.

 Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer.
Foto: Peter Carlsson
Tareq tillsammans med sin pappa Seif och bror Zafer.
Laddar ...

Tareq hade ingen direkt tanke om hur serien skulle bli från början men han tycker att den blev mer personlig och mycket bättre än han förväntat sig.

– Jag blir bara så glad när jag ser min pappa och min bror i det sammanhanget när vi är där nere i Jerusalem. Pappa är jättestolt och jätteglad över resultatet. Jag tror att det där är en sådan resa som alla föräldrar skulle vilja göra med sina barn någon gång i livet. Att få visa var man kommer ifrån och vad man bär med sig.

En av Tareqs favoriträtter från barndomen är Maklobi. En köttgryta som lagas tillsammans med grönsaker och ris och när den är klar vänds den upp och ner och serveras så. I serien lagar Tareq grytan tillsammans med pappa Seif. Här finns receptet och klippet.

Foto: PETER KROON
Tareq Taylors maklobi.

Trots att Tareq bara var tre år när han senast var i Jerusalem så kände han igen sig.

– Det var konstigt att komma tillbaka till den platsen nu när jag är femtio år där jag varit så lite och ändå känna en sorts samhörighet med den. Jag kände igen huset och visste vilket rum vi sovit i, jag kände igen möblerna. Det var väldigt känslosamt.

Resan var väldigt viktig för Tareq och han planerar att åka tillbaka till Jerusalem.

– Jag har fått ett helt nytt perspektiv på den regionen. Pappa bor i Malmö men huset är familjens och lägenheten finns där. Pappa har åkt fram och tillbaka till Jerusalem i många år och bjudet med oss flera gånger men vi har alltid tackat nej. Vi kanske behövde en spark i häcken och en kamera som tvingade oss.

  • Blir allt guld som du tar i?

– Verkligen inte, det kan jag lova dig. Jag gör väldigt mycket som inte syns också och det är inte guld. Jag har gjort många misslyckanden och tabbar men man måste ju försöka. Men det är väl så man mejslar ut det som är bra.

  • Vad har du på gång nu?

– Just nu kämpar vi vidare med restaurangen Kockeriet här i Malmö, jag har startat företaget One pan där vi producerar stekpennor, jag jobbar vidare med ”Maten é klar” där vi gör färdiga engångsrätter från grunden. Jag håller på med en ny bok och boken om Palestinaresan är precis klar, det är både en reseskildring och en receptbok, tung och bildvacker, den kommer förhoppningsvis ut till hösten.

Laddar ...

Så lagar du härlig Maklobi

Är du sugen på att laga den härliga grytan Maklobi som lagas i serien så hittar du länk till receptet här nedan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE