Så minskar du matsvinnet

Publisert:
En av nycklarna till att lyckas med att minska sitt matsvinn är bra planering, enligt Josefin Fridstrand, Sverigechef för Matsmart.

Nästan åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat.

– Det är himla dumt att man ska känna så, säger Josefin Fridstrand på Matsmart.

Här ger hon sina sex bästa tips på hur du minskar matsvinnet.

Mat som slängs är idag en av våra största miljöbovar och dessutom något som ofta sker helt i onödan. Enligt en färsk undersökning som e-handeln Matsmart låtit Kantar genomföra får närmare åtta av tio svenskar får dåligt samvete när de slänger mat. Och hela nio av tio säger att de gör eller gärna vill göra något åt matsvinnet.

– Samtidigt är sex av tio dåliga på att planera sina inköp – något som behövs om svinnet ska minska, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef för Matsmart.

Källa: Matsmart

Josefines tips – så minskar du på svinnet

För att uppmärksamma problemet är det i dag premiär för FN:s internationella matsvinnsdag. Den går internationellt under namnet “the International
Day of Awareness of Food Loss and Waste” med förkortningen och hashtaggen #IDAFLW.

Här ger Josefin Fridstrand sina bästa tips på hur du enklast undviker att slänga mat.

  1. Smaka och lukta dig fram. Stirra dig inte blind på en produkts bäst före datum, oftast håller de flera dagar efter  eller månader till och med. Mitt bästa tips för att veta om en vara är bra eller dålig är att titta, lukta och smaka på maten. Ser den okej ut, luktar den okej, smakar den okej – då är den också okej att ätas.
  2. Se möjligheterna. Ett stort problem är att man tror att det lilla man gör hemma inte spelar någon roll och ändå inte är märkbart i det stora hela. Därför slutar det lätt upp i att man struntar i att göra något alls. Det stämmer inte, utan ALLT, stora som små hjälteinsatser räknas och gör faktiskt skillnad för att minska dagens matsvinn.
  3. Planera. Bestäm en dag, exempelvis söndagar efter frukost och planera kommande veckas måltider. Ett tips är att alltid se till att ha de flesta basvarorna hemma och handla sedan bara de färskvaror och produkter som är planerade in i veckans alla rätter. På så sätt köper du inte mer än vad du behöver.
  4. Se frysen som din skattkista. Den är full av möjligheter och det går verkligen att förvara allt i den. Jag fryser alltid in frukt och grönt som börjar bli dåliga och gör sedan färgglada smoothies av dem. Blir olika smaker och innehåll varje gång, så gott och spännande.
  5. Våga lek i köket och återanvänd resterna. Rester är oftast en stor bov till matsvinnet. Försök istället se det som en vinst, spara allt och skapa en helt ny maträtt. Jag brukar bland annat komma på nya varianter av poké bowls eller woks från mina rester.
  6. Var kreativ utanför köket. En av de bästa tipsen som jag har tagit med mig från våra matsmarta kunder är kaffesvinnsknepen. Som att frysa in iskuber med kaffe som en sedan kan göra iskaffe på eller att göra kroppsskrubb av kaffesumpen.

Fotnot: Kantarundersökningen genomfördes i juli 2020 med total 1056 antal svarande.
Genomförandeperiod: juli 2020

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.