Varning för grispris – årets julskinka kan bli svindyr

”Priset har ökat med nästan 40 procent”

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenskarna äter ungefär 1 kilo julskinka per person och år.
Foto: Getty/TT
Svenskarna äter ungefär 1 kilo julskinka per person och år.

Julen 2020

På många julbord spelar julskinkan huvudrollen.

Men i år kan den älskade traditionen svida i plånboken.

– Den kan bli betydligt dyrare än någonsin tidigare. När råvarupriserna ökar i sådan takt på kort tid påverkar det grispriset i butik, säger lantbruksexperten Emma Frödå.

Bland potatis, köttbullar, prinskorvar och sill tronar den – jätteskinkan. För många är en av julens höjdpunkter.

I år får dock svenska julfirare räkna med att skinkan kan bli rekorddyr.

Det finns flera anledningar till prisökningen, främst är det den torra sommaren 2018 som fortfarande påverkar spannmålspriserna. Året efter, 2019, drabbades Kina av en svinpest vilket ökade priset på fläskkött på hela den europeiska marknaden.

– Torkan var extrem och innebar förutom ökad foderkostnad också att bönderna tappade tron på framtiden. Man vågade inte satsa och göra investeringar, vilket påverkat priset idag, säger Mikael Ottestig, kommersiell chef på köttgrosisten Nybergs Deli.

– För oss har råvarupriserna ökat med nästan 40 procent.

”Bönderna har tappat framtidstro”

En annan anledning till de rekordhöga priserna är att efterfrågan på svenskt kött ökat – hela 80 procent av allt griskött som konsumeras i Sverige kommer numera från svenska gårdar. Och vid jul prioriterar vi konsumenter att köpa svenskt i ännu större utsträckning.

– Allt det här har lett till att vi kommer behöva sälja våra varor dyrare till butikerna, som i sin tur troligtvis kommer behöva höja priset till konsument, säger Mikael Ottestig.

Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske bank, instämmer:

– Priset på svenskt griskött har stigit med drygt 10 procent det senaste året, konsumenterna kan därför räkna med att skinkan blir dyrare på årets julbord, säger hon.

Foto: Privat/ Danske bank
Mikael Ottestig, kommersiell chef på Nybergs Deli och Emma Frödå, lantbruksexpert på Danske bank.

Kommer priset på julskinka fortsätta öka även nästa år?

– Det beror på spannmålspriset. Sedan har köttkonsumtionen minskat och många kanske köper vegetariska alternativ i stället, så det är svårt att säga, säger Emma Frödå.

Mikael Ottestig tillägger att branschen har många osäkra orosmoln som kan komma att påverka priset framåt.

– En svinpest i Tyskland och fabriker runt om i Europa stänger på grund av covid. Så det är gungigt på marknaden, säger han.

Har ni märkt några andra trender kring julskinkan?

– Ja absolut. En stark trend är att man tenderar att köpa mer färdigskivad julskinka. Jag tror att man vill spara tid, göra det enklare för sig och minska svinnet.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK