Vegansk carbonara med rökt tofu

3,1 (64 röster)

Matkreatören Gustav Johansson lagar vegansk carbonara med rökt tofu, cashewnötsparmesan och finhackad bladpersilja.

– Om det ska funka att ställa om till växtbaserad mat måste maten måste fortfarande vara trygg – och god. Till och med godare. Annars blir tröskeln enorm, säger han.

Pasta Carbonara är en fascinerande rätt. Den är i sitt grundutförande otroligt enkel med bara ett fåtal ingredienser, men är trots det otroligt svår att lyckas med.

– Jag vet inte hur många olika teorier jag hört om hur man får till den perfekta carbonaran. Dra av kastrullen från plattan, späd med pastavatten, ha i ägg, ha inte i ägg. Och inte blev det lättare när jag blev vegan! Vegancarbonaran har fördelen att den redan brutit med alla traditioner, säger, Gustav Johansson.

Den perfekta veganska pastan

Det här receptet är resultatet av år av experimenterande för att få fram den perfekta veganska pastan och har faktiskt lika mycket av sina rötter i den Romerska rätten Cacio e pepe och sättet som romarna reder sin ostsås med hjälp av pastavatten.

– Stärkelsen från de malda cashewnötterna i kombination med det grumliga pastavattnet ger en perfekt och krämig redning till såsen. Risken att få en kastrull full av äggröra är garanterat noll.”

Recept från Gustav Johanssons kokbok ”Vegansk husmanskost, (Bonnier fakta).

Carbonara med krispig ”fejkon”.
Carbonara med krispig ”fejkon”.

Vegansk carbonara med krispig ”fejkon”

  • Ingredienser

  • 500 g spaghetti, eller linguine
  • 0.5 dl bladpersilja, färsk, finhackad
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 dl pastavatten, eller mer
  • svartpeppar, rikligt
  • Fejkon

  • 230 g tofu, rökt
  • kikkomansoja
  • 0.5 tsk liquid smoke, multipicera med 4 om du använder naturell tofu.
  • 1 tsk agavesirap
  • 2 msk rapsolja
  • Cashewnötsparmesan

  • 200 g naturella cashewnötter
  • 1 dl näringsjäst
  • 1 tsk salt

Gör så här