Änglamat med lingon och drömmar med kardemumma
Änglamat, eller giftas som den också kallas, är kanske en av våra äldsta och enklaste desserter. Den var populär innan frysboxen och glassen uppfanns och består helt enkelt av valfria smulade kakor, sylt och vispad grädde. Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Desserter”.
Tips! Du kan välja att göra minidrömmar, eller lite större som du sedan bryter i bitar. Du kommer att få kakor över och de går fint att frysa eller att förvara i en tät burk i rumstemperatur i upp till två veckor (om du klarar av att spara dem så länge).
Änglamat med lingon och kardemummadrömmar
Ingredienser
- 2 tsk kardemummakärnor, hela
- 50 g smör , rumsvarmt
- 135 g strösocker
- 0.5 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl rapsolja
- 90 g vetemjöl
- 0.5 tsk hjorthornssalt
Rårörda lingon
- 100 g lingon
- 20 g vaniljpasta
- 2 msk muscovadosocker, ljust
Grädde
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche, 32 procent
- 0.5 dl florsocker
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Knedle – annorlunda dessert med plommon





40 min
Eton mess – klassisk brittisk dessert med maränger





10 min
Efterrätter du fixar på ett kick
Banana split – klassikerna alla älskar





10 min
Lemon curd-glass





30 min
Får jag inte dessert blir jag arg!
Hallontiramisu – klassiker på nytt vis





20 min
Så gör du klassikern päronhalvor i ugn





15 min
Marängsviss med sötsyrlig passionsfruktscurd





3 h 20 min
Ayla Canpunars pannacotta med tre olika toppings





1 h
Hallon- och körsbärssemifreddo





40 min
Cheesecake i glas med rabarberkompott





35 min
Hemligheten bakom den perfekta pannacottan
Pavlova – efterrätten som alltid imponerar





1 h 15 min
Fluffig chokladmousse på nolltid
Skördetider – här är bären vi vill frossa i
Lättlagade chokladbollskakan





20 min
Toscapäron med vaniljsås utan vanilj





20 min
Nutellapizza med banan





15 min
Hallonsorbet – med smak av äkta hallon





1 h 10 min
Bananglass – världens enklaste recept





10 min
Melonslush med lime och mynta





10 min
Stekta äpplen med vaniljmascarpone





25 min
Hallon- och apelsinsviss





15 min