Gulaschsoppa – så blir den mer klimatsmart
Uppdaterad:
MAT & DRYCK
Klassisk gulaschsoppa. Visst kan även denna rätt bli mer matsmart.
I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.
Gulaschsoppa
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g grytbitar av nöt
2 kabanossen, chorizo eller annan kryddig korv
2 lökar
1 vitlöksklyfta
4 medelstora potatisar
2 msk smör
2 tsk paprikapulver
4 msk tomatpuré
1 tärning köttbuljong eller 1,5 msk flaskfond
1 litet äpple
1 stor röd paprika
2 dl gräddfil
salt
svartpeppar
Gör så här:
Dela grytbitarna i små kuber, 1–2 cm. Salta och peppra. Dela korven lika smått.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen något större än köttet.
Hetta upp smöret i en stor gryta eller kastrull och bryn köttet på ganska hög värme. Tippa i korven, löken, vitlöken och potatisen när köttet fått färg. Rör om och fräs på lite lägre värme ett par minuter.
I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen/fonden och 5 dl vatten. Småputtra utan lock i 20 minuter.
Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skär fruktköttet i 0,5 cm skivor. Lägg äpplet i gulaschen och puttra ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar.
Dela paprikan, kärna ur och tärna. Strö i när det är dags att äta. Den blir mjuk och tråkig om den kokar med i gulaschen.
Servera med en klick gräddfil.
Så blir gulaschsoppa mer klimatsmart
Klimatavtryck per portion: 2,28 kg CO2e.
Betyg:
Grytbitarna står för fyra femtedelar av klimatavtrycket i rätten så byt dem mot bönor, men ta med en stark korv eller två för smakens skull.
Gräddfilen avsätter ett visst klimatavtryck – men ett ganska gott klimatavtryck. Ta en liten klick.
.
Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.
.