Rekordår för hjortron – "aldrig sett på maken"

Recept med hjortron

Veronika Åström/TT

Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-20

Hjortronen finns i rikliga mängder på många platser i landet vilket hör till ovanligheterna, enligt bärföretagaren Sylve Björkman.

Det ser ut att bli ett rekordår för hjortron i landet. Skogens guld finns i rikliga mängder från Värmland hela vägen upp till norr.

– Jag har 50 år i branschen och har aldrig sett på maken, säger bärföretagaren Sylve Björkman.

Bärföretaget Ransäters invest har sin verksamhet i Värmland, Norrbotten, Dalarna och Västerbotten. Just nu har de 1 093 thailändska bärplockare ute i skogarna, enligt vd Sylve Björkman.

– Det går fram hjortron överallt som det aldrig gjort förut. En bärplockare plockar 23–30 kilo i snitt och det är mycket.

Framför allt Västerbotten sticker ut i sammanhanget, men han har även hört att det ser väldigt bra ut i Jämtland. Det är Norrbotten som kan få lite mindre.

– Mycket har torkat bort i där på grund av värmen, men det finns bär där också.

”Det är fantastiskt”

En av de västerbottniska uppköparna är Bo Holmqvist på Staffans frukt och konfektyr i Lycksele. Han berättar för Västerbottens-Kuriren att de hade sin bästa inköpsdag i söndags på många år.

– I fjol var det en jättebra säsong för hjortron men i år är den helt enorm. Plockarna är helt lyriska. Första kvällen köpte jag 750 kilo hjortron, säger han till tidningen.

Företagaren Ulf Eliasson, som varit i bärbranschen de senaste 20 åren, har aldrig tidigare sett så mycket hjortron.

– Det är jättebra med hjortron i skogarna, åtminstone i Västerbotten, Jämtland och Västernorrland där jag jobbar. Det är ett rekordår och jag har aldrig varit med om dess like, säger han till TT.

Hans företag Swedish wild meat, som är baserat i Jämtland, har 210 bärplockare ute i skogarna i Rossön utanför Strömsund.

– De hade plockat 5 200 kilo en dag och det är i snitt 25 kilo per bärplockare. Jag har sett 22 kilo i snitt tidigare men inte 25. Det är fantastiskt.

Han säger att det också finns mycket hjortron i Dalarna, Värmland, Ångermanland och i Hälsingland.

– Det ser bra ut hela vägen. Det är däremot sämre i Norrbotten på vissa håll.

Hjorton växer över nästan hela Sverige.

”Tagna på sängen”

Tillgången på hjortron varierar i Norrbotten, enligt bäruppköparen Andreas Renberg på Svantes vilt och bär, som har sin verksamhet i Harads i Bodens kommun.

– Vi har just kört i gång här och jag är lite osäker – det är inte så fantastiskt bra här. Det har varit lite för varmt här väldigt länge så det kan ha hunnit torka en del, säger han.

Anders Vestin är bäruppköpare på Frostab i Arvidsjaur i Norrbotten. De drar i gång verksamheten från onsdagen, men har redan köpt in från bärplockare i Västerbotten, som ligger nära.

– Vi är tagna lite på sängen över att säsongen kommit lite tidigare än normalt, säger han.

Hjortronsäsongen kan bli kort.

Kan bli kort säsong

Desto längre in i landet man kommer ju mer omoget är det, enligt Vestin. Vädret framöver avgör hur det går med skörden.

– I morse var det åtta grader i Arvidsjaur. Om det kommer snö eller frost då är säsongen över. Blir det för varmt så blir det tvärtom snabbt övermoget, säger han.

– Hjortron är svårt. Det kan gå ett par dagar och sedan är det övermoget, vilket det bitvis redan håller på att bli i Västerbotten.