Shahi paneer
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Shahi paneer

Shahi paneer – kungligt gott

3,7 (7 röster)

Shahi paneer – det här är en riktig festrätt. Gör gärna såsen i förväg så kan du värma den när gästerna kommer. Shahi betyder kunglig och den här grytan innehåller forna tiders lyx i form av nötter, torkade frukter, yoghurt och saffran. Recept ur Malin Mendels kokbok Mitt indiska liv.

Om du gör egen paneer tillkommer det cirka en timme till tillagningstiden.

Shahi paneer

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 lök, gul, stor, delad i bitar
  • 1 vitlöksklyfta, eller fler
  • 1 dl cashewnötter
  • 0.5 dl mandlar, skållade och skalade
  • 1 msk ingefära, färsk, hackad
  • 2 msk russin, aprikoser eller annan torkad frukt
  • 3 msk rapsolja
  • 1 bay leaf, indisk lager - förväxla inte med lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 gröna kardemummakapslar
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk spiskumminfrön
  • 1 tsk chili, malen
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • 2 tsk garam masala
  • 0.5 tsk kardemumma
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • 0.5 tsk socker
  • 1 krm saffran
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g paneer, delad i kuber
  • 1 nypa salt
  • 0.5 tsk gurkmeja
  • salt och svartpeppar
  • Till servering

  • ris eller bröd
  • råa grönsaker som gurka, tomat, paprika eller rättika vackert upplagda i skivor
  • Paneer

  • 3 l mjölk, helst lite fetare gammaldags, men det går bra med standardmjölk också 
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1 citron, pressade saften, eller lime

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK