De bästa bilderna från Årets kock 2019

Här är vägen fram till Moses triumf i den stora kocktävlingen

Publicerad:
Uppdaterad:

Årets kock

Årets kock-finalen började redan i onsdags med teoriprov för de åtta finalisterna. Sedan har de fajtats om titeln under två långa dagars matlagning i pyttesmå köksbås.

Aftonbladets Pontus Orre följde dem med kameran hela vägen fram till Martin Moses triumf i går.

Foto: PONTUS ORRE

Hejaklackar, visselpipor, klappor, jubelvrål, det är ett hallabaloo när finalen i Årets kock 2019 avgörs i Globens annex. Här kan ingen höra de tolv i juryn tugga.

Foto: PONTUS ORRE

”De är så stolta, det är härligt att se!” Trestjärniga kocken och jurymedlemmen Elena Arzak var djupt imponerad av både finalisterna och de restaurangskoleelever som serverade. Här får prins Carl Philip och juryns ordförande Stefan Karlsson något mumsigt att betygsätta.

Foto: PONTUS ORRE

Till potatisrätten skulle det vara vaktel. Ägaren till benet är uppfödd i Skåne och har hängmörats i fyra dygn. ”Då blir skinnet torrt och du kan få en väldigt fin stekyta, dessutom får köttet en djupare smak”, säger tävlingens råvaruansvarige, Stefan Eriksson.

Foto: PONTUS ORRE

”Jag grillar hängmörad talg till min korvsmet för att få den där rökiga smaken utan att behöva grilla själva korven. Man får ta det försiktigt, några bitar i taget, så att det inte börjar brinna.” Tricket gav Martin Moses en femteplats i grenen. Sedan gick det betydligt bättre.

Foto: PONTUS ORRE

”Hm, vem har diskat det här?” En av restaurangskoleeleverna som serverade juryn kollar dukningen.

Foto: PONTUS ORRE

Ett dussin ostron på åtta minuter – och de ska vara hela, utan skalbitar och losskurna från skalhalvan. Specialdomaren Gustav Trädgårdh kollar hur Alexander Sjögren lyckats. Det blev delad andraplats.

Foto: PONTUS ORRE

Rent och prydligt ska det jobbas, annars blir det poängavdrag. Metoddomarna Peter Jelksäter och Malin Söderström undersöker hur det är med den saken.

Foto: PONTUS ORRE

”Heja pappa!” Agnes och Love Lagerström försöker peppa pappa Jonas som slutade sexa.

Foto: PONTUS ORRE

Självpepp modell Jonas Lagerström: Kockkollegor, resultatlistan från Årets kock-semifinalen som han vann, Michelinstjärnan från hemmakrogen Étoile i Stockholm, fru och barn, foto och skiss på korvrätten – och så schemat för dag två. Men det blev ingen dag två…

Foto: PONTUS ORRE

Ola Wallin’s on fire! Tävlingsansvarige Tom Sjöstedt och metoddomaren Peter Jelksäter insuper hur man hårdgrillar entrecôte-kappa till korvsmet (samt en försvarlig mängd fet rök). Och Wallin var het. Blev tvåa till slut.

Foto: PONTUS ORRE

Louise Johansson tar en paus med sin commis (hjälpreda på köksfranska) Viktor Åström och delar en macka med soltorkade tomater, mozzarella och basilika. Daniel Müllern och Tilda Pettersson var mer stressade och klämde i sig varsin stor kexchoklad när blodsockret började dippa efter fem timmar i köket.

Foto: PONTUS ORRE

Stjärnkocken och jurymedlemmen Elena Arzak plåtade noga alla rätter hon bedömde och en del annat intressant. En selfie med vinnaren Martin Moses blev det också.

Foto: PONTUS ORRE

En doft av… Ja, vad har han hittat på här? Jurymedlemmarna Elena Arzak, Mathias Dahlgren, Florencia Abella och Henrik Norström provar koncentrerat finalisternas kokkonster.

Foto: PONTUS ORRE

Sharing is caring. Jurymedlemmarna fick dela tallrik två och två. Dels för att finalisterna skulle kunna lägga mer krut på färre tallrikar, dels för att slippa svinn. Inte ens härdade jurykockar moffar i sig 3 x 8 portioner på en tvåtimmarssittning.

Foto: PONTUS ORRE

Vilken rätt var godast? Juryns Linnea Liljedahl tar en funderare bakom protokollet.

Foto: PONTUS ORRE

Louise Johansson vann ”Sveriges mästerkock” 2011 men blev ”bara” sjua i Årets kock-finalen. Men det är bara att ta nya tag. De flesta Årets kockar har försökt många gånger innan de fått till det.

Foto: PONTUS ORRE

Martin Moses är i sjunde himlen. Årets kock-kollegorna tar emot när han landar igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN