Laga mat utomhus med känsla av lyx med Dante Zia

Matlagning i naturen behöver inte innebära frystorkad mat och pulversoppa

Av: 

Lisa Nilsson

Kocken, känd från Sveriges mästerkock, Dante Zia lagar gärna mat bland natursköna vyer.
Kocken, känd från Sveriges mästerkock, Dante Zia lagar gärna mat bland natursköna vyer.

Dante Zia

Dante Zia, känd från ”Sveriges mästerkock”, lagar gärna mat ute bland toppar och dalar.

Här delar han med sig av sina bästa tips för att ge matlagningen i naturen lite extra guldkant.

Gillar du att vara ute och vandra bland natursköna vyer – men känner att du tröttnat på pulvermos och soppa på påse?

Att laga god och enkel mat i naturen behöver inte vara så svårt som man tror, inte. enligt Dante Zia.

Han är känd från programmet ”Sveriges mästerkock” och den som följer honom på sociala medier vet att han mer än gärna lagar italienskt. Men han ger sig också gärna ut i naturen, i vilken han även lagar mat med lite extra guldkant.

Planera mera

– Mycket handlar om planering, att man har en liten plan och preppar det kan man kan preppa.

Har du exempelvis planerat att äta tomatsås på din vandring, förbered då tomatsåsen hemma. På det viset så sparar du in vatten på vägen, kryddor och minskar på skräp att kånka på vägen.

Enligt Dante Zia är tomatsås är en rätt som alltid funkar och som man kan variera på tusen olika sätt.

Dante Zia förklarar att man behöver lägga upp en liten plan och tänka över sådant som klarar sig olika lång tid. Och att du ska ha med dig råvaror utefter det.

– Parmesanost, eller någon annan lagrad ost klarar sig hur fint som helst, eller lagrad salami. Mycket som är saltat eller rökt funkar bra. Torkad svamp är perfekt att ta med – det väger inget, tar ingen plats och är väldigt smakrikt.

Risotto – den enkla favoriten

Om du ska vara ute några dagar kan det vara bra att tänka på hur mycket din mat väger och att du gärna vill ha lätta produkter, som pasta eller ris till risotto. Buljongtärningar är enkelt att ta med och innehåller mycket smak.

– Ska du vara ute i några dagar kan det vara ganska svårt att ta med sig kött och andra proteiner. Men har du med dig curry, kokosmjölk, lite kikärtor och limeblad så har du en god gryta.

Men Dante Zia har helt klart en favorit:

– En god kantarellrisotto i skogen är alltid en favorit.

Han har också alltid med sig ett litet rivjärn när han är ute och vandrar för att kunna toppa sina rätter med lite riven ost.

Pasta pesto är en bra rätt för en novis i naturen!

Vanligaste misstagen

Vad är de vanligaste misstagen folk gör när de ska laga mat i naturen, tror du?

– Jag tror det är att man inte preppar innan. Att man inte har gjort det man kan göra hemma, packat upp och packat om eller kokat sådant man kan koka innan man beger sig ut. Eller att man inte tar med det där lilla rivjärnet och osten som höjer måltiden.

Vad du kan ta med dig ut beror självklart på dina förutsättningar menar Dante Zia.

Ska du ut på en längre tur kan du behöva vara mer gramfixerad, men om du ska ut på en mystur en natt eller två så kan du tänka annorlunda. Som att ta med en god köttbit.

– Vill du ha riktigt mycket guldkant så tycker jag att du ska ha med dig fiskespö så du kan försöka få upp en fisk och äta den med lite olivolja.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Ett stormkök eller gasolkök är enklare att laga mat på än öppen eld tycker Dante, eller i alla fall om man är nybörjare.

Dantes tips för matlagning med guldkant i naturen

  • Planera, våga vara kreativ och packa smart!
  • Ha med något med fett, som olivolja. Kryddor, någon lagrad ost att riva och någon slags syra – kanske pressad citronsaft.
  • Gör en god tomatsås, grilla lite pinnbröd och doppa brödet i såsen som blir över – där har du en sensationell matupplevelse i det fria.
  • Pasta pesto med lite soltorkade tomater och med lite parmesanost till är en väldigt god rätt.
  • Minska på förpackningar så behöver du inte bära på så mycket skräp.
  • Lägg livsmedel i dubbla plastpåsar så att det inte läcker ut i ryggsäcken.
Det bästa med att laga mat i naturen enligt Dante Zia är det natursköna vyerna och stillheten.

Dante Zia:

  • Ålder: 28 år
  • Bor: Malmö
  • Gör: Var programledare för barnprogrammet ”Sommarlov” i SVT och ska spela in en ny säsong av barnprogrammet ”Fixarfesten”. Kock på restaurangen MJ:s i Malmö.
Publisert:

LÄS VIDARE

Karpatisk svampsoppa

ÄMNEN I ARTIKELN

Dante Zia

Mat

Friluftsliv

MER OM GODARE

10 goda pastarecept du kan laga

Lämnade modekarriär – blev ostrondykare

Zeina Mourtada och Paul Svensson släpper klimatsmart kokbok

Kalle Zakari Wahlström höjer rösten för krisberedskap

Tareq Taylor: ”Jag var livrädd för män i kostym”

Smaka på film – mat och bioklassiker i ny harmoni

Här är vinnaren

Stjärnkrögaren: ”Jag fick stryk på lyxkrogen”

Stjärnkrögaren om nya Londonrestaurangen

Svenska Jerome vann kocktävling i Milano

Så blir stjärnkrögarens nya lyxkrog La Tour

9 historiska fakta du inte visste om mat

Matprofilen: Hitta matglädje i vardagen

Från skog till bord – råd om jakt och vilt

Petri, 42, hittade jättekantarell: ”Måste vara rekord”

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Bli proffsplockare – Svampexperten tipsar

Väntan är över Ikeas julbord är tillbaka

Extremväder hotar älskad nationalrätt

Stök i matsalen får barnen att slänga maten

Testar surströmming - oväntade reaktionen

Ny matpodd med Erik Videgård och Jenny Alversjö

5 poddar för dig som älskar mat

Här ligger kändiskockarnas restauranger