Bariis iyo hilib – somaliskt ris
Khadijas recept på den festliga rätten
Bariis iyo hilib är en av Somalias populäraste risrätter som toppas med grönsaker, kryddor och russin.
– Man lagar den vid bröllop, fest eller om man får fina gäster, Khadija Mahamud som driver bloggen Khadijas Kitchen.
Servera med lamm, kyckling eller bara med sallad och chilisås.
- Hittar du inte kryddan xawaash i butik kan du enkelt blanda ihop din egen. Här är Khadijas recept.
Ingredienser
- basmatiris
- 1.5 l vatten, att koka riset i
- 2 gula lökar, stora
- 6 vitlöksklyftor
- 1 kanelstång
- 6 kardemummakapslar
- 4 nejlikor
- 2 tomater
- 1.5 msk xawaash
- 1 tsk gurkmeja
- 1 dl koriander
- 0.5 dl olja
- 1.5 dl vatten
- 2 buljongtärningar
- 0.5 tsk food colour , om du hittar
Topping
- 1.5 dl russin
- 2 gula lökar
- 2 potatisar
- 2 morötter
- 1 röd paprika
- 1 krm food colour , kan uteslutas
- salt
- olja, till fritering
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Så blir du bra på att laga somalisk mat
Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat
Sugo suqaar – somalisk köttgryta





1 h
Nigeriansk kycklinggryta





1 h 30 min
Khadija Mohamud släpper ny kokbok
Somalisk falafel
50 min
Instagram-kontona som gör dig hungrig
Kyckling med krämiga dragonbönor
30 min
Tortillapizza med champinjoner och ost





15 min
Makalösa nachobrickan – med läckra tillbehör





1 h 10 min
Majs i kokosmjölk från Tanzania
40 min
Grillat kött från Tanzania
1 h 30 min
Pasta med smak av pistage





30 min
Bifftaco i salladsblad





1 h
Mustig köttfärsgryta





40 min
Vindaloo med grillade lammspett, naanbröd och rostade nötter





1 h 30 min
Spaghetti al pomodoro





25 min
5 goda rätter att laga i ugnen
Tareq Taylors frasiga fish and chips





45 min
Laksa – snabblagad nudelsoppa





35 min
Fredagsmiddag – sju smaskiga rätter
Vad ska du laga i helgen? Chatta med Markiz
Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli
3 h
Kycklinggryta med soltorkade tomater





45 min