Foto: Ulrika Pousette
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
3,1 (30 röster)
MAT & DRYCK
Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegotariskt alternativ.
Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).
Tips!
Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
Ingredienser
- 1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
- 1 msk vatten
- 6 dl svarta bönor, kokta
- 0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
- 1 lök
- 0.5 tsk salt
- svartpeppar
- 2 msk koriander, fryst
- olja, att steka i
- sesamfrön
Egen pesto:
- 100 g solroskärnor
- 10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast
- 2 dl rapsolja
- 15 g basilika, fryst
- 2 vitlöksklyftor
- 100 g ost
- salt och peppar
- rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak
Pestokräm:
- 1 dl pesto, gärna hemmagjord
- 2 dl turkisk yoghurt
Picklad rödlök:
- 2 rödlökar, små
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
- 1 dl ättika, 12 %
Servera med:
- 4 hamburgerbröd
Gör så här
Laddar ...
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Pickles – färglatt och enkelt att göra
20 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Malin Mendels indiska mat
Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple
40 min
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Kyckling med jordnötssås
45 min
Bananbröd – perfekt att baka av bruna bananer
1 h 15 min
Hastbullar med hallon
25 min
Frallor på bara 10 minuter
20 min
Valnötsbröd
1 h 40 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat
Pickles – färglatt och enkelt att göra
20 min
Grönkålspasta – à la ”portionen under tian”
30 min
Bönchili med majskräm
1 h
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
30 min
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Malin Mendels indiska mat
Tunnskuren julskinka med picklade rödbetor, friterad grönkål och äpple
40 min
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sill smaksatt med svarta vinbär och enbär
Kyckling med jordnötssås
45 min
Bananbröd – perfekt att baka av bruna bananer
1 h 15 min
Hastbullar med hallon
25 min
Frallor på bara 10 minuter
20 min
Valnötsbröd
1 h 40 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Toscansk panzanella-sallad
20 min