Matsmarta onsdag

presenteras av

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.
Foto: Ulrika Pousette
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

3,1 (30 röster)

MAT & DRYCK

Klimatsmart hamburgerkväll? Ja, det går! Dessutom blir det billigare när man byter ut köttet till ett vegotariskt alternativ.

Recept från boken ”Portionen under tian – Äta ute”, av Hanna Olvenmark (Ordfront).

Tips!

Peston håller flera veckor i kylen i tätt försluten burk. Öka hållbarheten genom att täcka med olja.

Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm 

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 1 msk chiafrön, eller ett ägg för varje matsked
  • 1 msk vatten
  • 6 dl svarta bönor, kokta
  • 0.5 dl majsstärkelse, eller potatismjöl, eller mer
  • 1 lök
  • 0.5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 msk koriander, fryst
  • olja, att steka i
  • sesamfrön
  • Egen pesto:

  • 100 g solroskärnor
  • 10 persiljestjälkar, eller grönkålsstjälkar/morotsblast 
  • 2 dl rapsolja
  • 15 g basilika, fryst
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g ost
  • salt och peppar
  • rivet citronskal, om du vill ha lite citrussmak
  • Pestokräm:

  • 1 dl pesto, gärna hemmagjord
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • Picklad rödlök:

  • 2 rödlökar, små
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika, 12 %
  • Servera med:

  • 4 hamburgerbröd

Gör så här

Laddar ...

LÄS VIDARE

MER OM GODARE