Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker

Laga mat som stjärnkockarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu startar den elfte säsongen av Sveriges största matlagningsprogram och ännu en mästerkock ska koras.

Vem har varit din favorit genom åren?

Här hittar du kokböckerna från några av vinnarna av Sveriges Mästerkock.

En ny säsong av Sveriges Mästerkock är på ingång och i år utlovas högre tempo och en helt ny jurymedlem. Den prisbelönta kocken Tom Sjöstedt tar plats bredvid Mischa Billing och Markus Aujalay i juryn. Tom har blivit utnämnd till Årets kock, vunnit VM med svenska kocklandslaget, gett ut en rad kokböcker och driver restaurangen Lilla Ego i Stockholm tillsammans med Daniel Räms.

Tittarna får som vanligt träffa ett stort antal amatörkockar från hela Sverige som alla tar chansen att få sin maträtt bedömd av juryn, för att gå vidare till slutkvalet i Gävle. Där avgörs vilka som blir finalister vilket innebär nya tävlingar varje onsdag ända fram till finalen 7 april. Vem som kammar hem titeln Sveriges Mästerkock i år återstår att se - passa på att upptäcka recept från tidigare vinnare här.

Jennie Walldén - vinnare 2013

Foto: TV4

Jennie Walldén tog hem vinsten 2013, vilket blev startskottet på en ordentlig matkarriär. Nu driver hon restaurangen Namu i Malmö, arbetar som matkreatör och tv-kock för bland annat Köket middag och TV4 Nyhetsmorgon. Hon är tvåbarnsmamma och jonglerar familj, jobb, vardagspussel och så klart matlagning.

Hon har släppt flera kokböcker, där ”Wok, ris, nudlar” är den senaste. Här finns allt från asiatiska favoriter som bibimbap och teriyakikyckling till handdragna nudlar och kimchi. Få tips på hur du anpassar asiatiska rätter till våra svenska kök. Vad sägs om pad thai med räkor, koreansk sashimisallad, kålwok med biff och basilika eller sobasallad med miso och wakame?

Laddar ...

Catarina König - vinnare 2016 och 2020

Foto: TV4

Catarina König vann mattävlingen Sveriges Mästerkock 2016 och även Decenniets Mästerkock under 2020. Hon bloggar för ELLE och driver sitt instagramkonto @matfashionistan där hon delar med sig av recept, matinspiration och många andra delar av livet.

Catarina har släppt två böcker: "Varje dag är en fest" och "Mat med guldkant", som är den senaste. En kokbok fylld till bredden med enkla, snabba och gudomligt goda recept på lyxiga middagar till vardagar och till fest, från tilltugg till desserter.

I kapitlen mingelmat, förrätter, varmrätter och desserter finns allt du behöver för att skapa en middagsmeny med extra guldkant. Här finns också ett antal färdigkomponerade trerättersmenyer för alla tillfällen.

Laddar ...

Erik Hammar - vinnare 2018

Foto: TV4

Erik Hammar tog hem segern år 2018, men kärleken till god mat började redan när han som 18-åring började jobba på restaurang. Efter Sveriges Mästerkock släppte han boken ”Min franska matresa”, där du helt enkelt får följa med honom genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder.

Här hittar du franska klassiker, ibland i ny tappning, och Eriks egna favoriter i det franska köket. Röding med ängssyra och sotad purjolök, skummig svampsoppa med portvin och tryffel, helstekt renfilé med jordärtskocka, kantareller, lingon och portvinssky – och en klassisk tarte tatin, serverad med calvadosgrädde.

Laddar ...

Gabriel Jonsson - vinnare 2019

Foto: Foto: Frida Wismar/Bonnier Fakta

När finalen av Sveriges Mästerkock 2019 avgjordes stod Gabriel Jonsson från Gotland som vinnare och som en del av priset gav han ut kokboken ”Från skog till bord”. När Gabriel lagar mat är det skogens råvaror som är i fokus: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongens grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden erbjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok.

”Från skog till bord” innehåller allt från gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan till Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Gabriel bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup.

Laddar ...

Psst...

Charmiga Wichudaporn Chaiyasaeng gick rakt in i hjärtat hos svenska folket och i tävlingen kammade hon hem andraplatsen, tätt efter Gabriel. Vill du läsa mer och prova hennes asiatiska recept? Handla hennes kokbok ”Super Tasty Thai” här nedan.

Laddar ...

Sofia Henriksson - vinnare 2020

Foto: TV4

Sofia vann finalen av Sveriges Mästerkock 2020 mot Edvard Wistedt. Sofias rötter sträcker sig från Tornedalens skogar och hela vägen ner till de skånska slätterna. Hon har bott i Singapore, Spanien och varit på resande fot i månader och år, vilket märks i kokboken ”Always hungry”.

Boken tar dig på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept. Pröva nya rätter och laga dem tillsammans med vänner – upptäck världen och lär känna nya matkulturer hemma i ditt eget kök.

Laddar ...
Publicerad: