Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker

Laga mat som stjärnkockarna

Uppdaterad 2022-04-07 | Publicerad 2021-01-13

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Adam Thulin är vinnare av Sveriges mästerkock 2022 och släpper nu sin bok Ett bord, flera smaker. Inspireras tillsammans med Adam av nya spännande recept och ta del av tävlingens tidigare vinnares kokboksfavoriter.

Återigen har hemmakockarna försökt imponera på jurymedlemmarna Markus Aujalay, Mischa Billing och Tom Sjöstedt. Bäst lyckades Adam Thulin som efter veckor av tuffa utmaningar nu kan pusta ut som vinnare. Adam hoppas att hans kokbok Ett bord, flera smaker ska ta Sverige med storm.

Så passa på att inspireras av både Adam och de tidigare mästerkocksvinnarnas kokböcker här!

Adam Thulin - vinnare 2022

”Nu ska jag bjuda på en riktig show” sa 21 årige cafébiträdet Adam Thulin innan finalavsnittet. Och som han levererade. Med sin finalmeny fick han stående ovationer av juryn och knep mästerkockstiteln 2022. Idag släpps det unga stjärnskottets bok Ett bord, flera smaker som Adam själv beskriver som ett hopplock av olika komponenter som passar bra ihop. Boken består av fyra delar; snacks, kalla mellanrätter, varma mellanrätter och sött som när de kombineras bildar en komplett måltid.

– Grundtanken med min kokbok är att alla själva får komponera sin egen måltid av flera mindre rätter. Jag gillar att ställa fram en massa olika fat på bordet och sedan får man välja vad man vill lägga upp på sin tallrik. Det skapar en bra atmosfär runt bordet, säger Adam.

Läs mer och köp nedan!

Psst...

Jimmy Guo var verkligen en värdig tvåa i mästerkocksköket. Aldrig tidigare hade en final hållt så hög nivå enligt juryn. Jimmy tog dessutom hem segern i Efter stängning och kommer även han ge ut sin kokbok Mitt kinesiska skafferi : En guide med recept. Boken ges ut till hösten men går att förköpa redan nu. Läs mer och förboka din bok nedan!

Jennie Walldén – vinnare 2013

Jennie Walldén tog hem vinsten 2013, vilket blev startskottet på en ordentlig matkarriär. Nu driver hon restaurangen Namu i Malmö, arbetar som matkreatör och tv-kock för bland annat Köket middag och TV4 Nyhetsmorgon. Hon är tvåbarnsmamma och jonglerar familj, jobb, vardagspussel och så klart matlagning.

Hon har släppt flera kokböcker, där ”Wok, ris, nudlar” är den senaste. Här finns allt från asiatiska favoriter som bibimbap och teriyakikyckling till handdragna nudlar och kimchi. Få tips på hur du anpassar asiatiska rätter till våra svenska kök. Vad sägs om pad thai med räkor, koreansk sashimisallad, kålwok med biff och basilika eller sobasallad med miso och wakame?

Catarina König – vinnare 2016 och 2020

Catarina König vann mattävlingen Sveriges Mästerkock 2016 och även Decenniets Mästerkock under 2020. Hon bloggar för ELLE och driver sitt instagramkonto @matfashionistan där hon delar med sig av recept, matinspiration och många andra delar av livet. Catarina har släppt böckerna: "Varje dag är en fest" och "Mat med guldkant", som är den senaste. En kokbok fylld till brädden med enkla, snabba och gudomligt goda recept på lyxiga middagar till vardagar och till fest, från tilltugg till desserter. I kapitlen mingelmat, förrätter, varmrätter och desserter finns allt du behöver för att skapa en middagsmeny med extra guldkant. Här finns också ett antal färdigkomponerade trerättersmenyer för alla tillfällen.

Erik Hammar – vinnare 2018

Erik Hammar tog hem segern år 2018, men kärleken till god mat började redan när han som 18-åring började jobba på restaurang. Efter Sveriges Mästerkock släppte han boken ”Min franska matresa”, där du helt enkelt får följa med honom genom Frankrike, från Alsace i norr via Normandie och Bourgogne till Bordeaux och Provence i söder. Här hittar du franska klassiker, ibland i ny tappning, och Eriks egna favoriter i det franska köket. Röding med ängssyra och sotad purjolök, skummig svampsoppa med portvin och tryffel, helstekt renfilé med jordärtskocka, kantareller, lingon och portvinssky – och en klassisk tarte tatin, serverad med calvadosgrädde.

Gabriel Jonsson – vinnare 2019

När finalen av Sveriges Mästerkock 2019 avgjordes stod Gabriel Jonsson från Gotland som vinnare och som en del av priset gav han ut kokboken ”Från skog till bord”. När Gabriel lagar mat är det skogens råvaror som är i fokus: vilt, svamp och fisk kompletterat med säsongens grönsaker. Att ta tillvara på det som finns i skog och mark och laga mat med det årstiden erbjuder är hans passion, vilket också är temat i hans kokbok. Den innehåller allt från gös med confiterad palsternackspuré, grillad purjolök och brynt smör med mandel, ravioli med ramslök, ricotta och parmesan till Gabriels personliga favorit rådjursfilé med potatiskroketter och rödvinssås. Gabriel bjuder även på recept och tips för att laga klassiska såser och tillbehör från grunden, så som pasta och ketchup.

Psst...

Charmiga Wichudaporn Chaiyasaeng gick rakt in i hjärtat hos svenska folket och i tävlingen kammade hon hem andraplatsen, tätt efter Gabriel. Vill du läsa mer och prova hennes asiatiska recept? Handla hennes senaste kokbok ”Thai på 30 minuter” och storsäljaren”Super Tasty Thai” här nedan.

Sofia Henriksson – vinnare 2020

Sofia vann finalen av Sveriges Mästerkock 2020 mot Edvard Wistedt. Sofias rötter sträcker sig från Tornedalens skogar och hela vägen ner till de skånska slätterna. Hon har bott i Singapore, Spanien och varit på resande fot i månader och år, vilket märks i kokboken ”Always hungry”. Boken tar dig på en matresa genom fyra världsdelar och tjugoen länder i fyrtio smakrika recept. Pröva nya rätter och laga dem tillsammans med vänner – upptäck världen och lär känna nya matkulturer hemma i ditt eget kök.

Christin Kashou – vinnare 2021

Christin imponerade på juryn under hela säsongen och levererade på topp i köket ända fram till finalen, där hon tog hem segern. Hon släppte sedan kokboken ”Mina asiatiska favoritrecept” där hon själv säger: ”Med den här kokboken vill jag förmedla min kärlek till det ostasiatiska köket, och jag hoppas kunna inspirera fler att öppna upp sina sinnen för dess enastående råvaror och recept.” Hon bjuder på 40 av sina favoriträtter från Kina, Japan och Korea, rika på kryddor, hetta och umami. Bygg din ramen från grunden med egen buljong och nudlar, vik och ånga dumplingar som sprakar i munnen! Låt krispigt friterad tempura och små sidorätter förhöja din vardagsmiddag eller bjud dina gäster på en generös buffé från en smakrik del av världen.