Bäst före – så länge håller maten
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Hur kallt ska man ha i kylskåpet för att maten ska hålla länge? Se videon så får du svaret.
I programserien ”Bäst före” berättar hållbarhetsexperten Louise Ungerth vad som gäller och hur du ska tänka för att ta vara på maten på bästa sätt.
Louise Ungerth är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.
– För två år sedan pensionerade jag mig och driver nu ett företag där jag jobbar med ungefär samma saker som jag gjorde tidigare, det vill säga mat, konsument- och hållbarhetsfrågor. Jag har ett stort engagemang kring hållbarhet, vi måste fixa den här planeten helt enkelt, säger Louise Ungerth.
Varför detta intresse för matsvinn?
– Det började för tio år sedan när jag jobbade på Konsumentföreningen Stockholm. Det var ingen som pratade om matsvinn då, att det går åt så otroligt stora resurser för att få fram mat. Det är massor av energi, gödning, bekämpningsmedel, utsäde, djur och vatten. Alla de här resurserna som går åt har stor klimatpåverkan, det blir näringsläckage till luft och vatten och den biologiska mångfalden minskar. Äter vi inte upp maten är ju all den här miljöpåverkan helt i onödan.
Om alla skulle göra en sak för att minska sitt matsvinn, vad skulle det då vara?
– Sänk temperaturen i kylskåpen, då håller maten nästan dubbelt så länge. Och gör en omelett av alla rester, en överbliven skvätt tacosås sätter till exempel piff på maten.
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
1 h 10 min
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h
Apparna som hjälper dig göra smartare val
Spara pengar på butiker som minskar matsvinnet
Här finns Sveriges bästa skolmat
Stjärnkocken: ”Ett maskätet äpple är ett friskt äpple”
Årets kock-finalisterna: Därför ska du äta hållbart
Kockarnas knep för att laga smartare mat
Ät efter säsong och bli matsmart på en gång
Smart, gott och oväntat – så kan du rädda maten
Tareq bytte mat – slapp värk och trötthet
Kocken: En god sås kan du briljera med
Så lagar du mat av det du har hemma nu
Kan man äta choklad som blivit vit?
Så länge håller äggen: ”Bäst före-datumet är helt fel”
Matprofilernas bästa anti-svinn-tips
Prisas för lag mot matsvinn – nu vill han få med hela EU
Kan man äta nio år gammal saltgurka?
Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – här är skillnaden
7 smarta tips: Så kan du rädda småresterna
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så gott smakar mat efter bäst-före-datum
Rödbeta med färskost, hallonvinägrett och rostade solrosfrön
1 h 10 min
Bakad kålrot med vitlöksbröd, hollandaise och salami
1 h
Hallongranité med vaniljkräm och maräng
2 h
Potatistortilla med picklad svamp, grillad gräddfil och kronärtskocka
2 h