Rusning efter ansjovis: "Folk har hamstrat"
Under hösten har det larmats om ansjovisbrist.
Nu har örebroare börjat hamstra den konserverade fisken.
– Jag kan inte garantera hur länge det finns kvar, säger Magdalena Avstranden, chef för Coop i Marieberg, till Nerikes Allehanda.
Aftonbladet har tidigare rapporterat om en vardande ansjovisbrist. Nu gapar butikshyllorna tomma i Örebro inför julens Janssons frestelser, rapporterar Nerikes Allehanda.
– Det har ju aviserats hela hösten att det kan bli brist, men det är först nu det har börjat märkas. Vi har planerat väl, så vi har aldrig stått helt utan ansjovis, men jag kan inte garantera hur länge det finns kvar, säger stormarknadschefen Magdalena Avstranden till tidningen, och fortsätter:
– Det är inte någon god tillgång. Folk har hamstrat.
Fångsterna av skarpsill har varit för snåla och tiden fram till jul för kort, då skarpsillen måste ligga i kryddlag i veckor innan den är färdig ansjovis.
– Ju mer tidningarna skriver om att det är brist på ansjovis till jul, desto mer köper folk. Vi har aldrig sålt så mycket ansjovis så tidigt som i år, säger Patrik Malmberg, ägare till Ica Ekershallen i Örebro.
Max två ansjovisburkar per person
På grund av det har ansjovissugna örebroare alltså samlat på sig ett lager med den konserverade fisken hemma. Hur det kommer se ut till jul återstår att se.
– Just nu har vi alla sorter i hyllorna. Vi har också fått uppgifter om att det ska bli bättre tillgång efter lucia, men det är inget jag kan lova, säger Mattias Ljungberg, butikschef på Ica Maxi i Kumla.
En del butiker i Örebro har beslutat om ett maxtak för hur många burkar varje person får köpa, för att de ska räcka åt så många som möjligt.
På exempelvis Willys i Västhaga gäller max två burkar per person vid varje köptillfälle.
Följ Godare på Instagram – klicka här
MER OM GODARE
Brist på populära fisken
Janssonkris – då säljer han ansjovis för 500 kr

Så länge håller mjölk och ost – professorn reder ut
3D-printat "kött” serveras nu på restaurang
Spännande nyheter på veganhyllan
Nära hälften vill inte längre handla i butik
Två svenska barer på listan över världens bästa
Vinnarens bästa baktips
Så har Systembolaget öppet under helgerna
Svenskar äter dubbelt så mycket grönsaker
Larmet: Risk för brist på oxfilé till nyårsfirandet
Här är kändisen som flest vill ha till julbordet
Janssons frestelse – krämig och varm





1 h
Expertens spaning – här är mattrenderna 2022
Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”
”Jag vill göra julen magisk”
Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten
Lussekatten kan få EU-skydd
Kryddpepparstekt seitan med friterad brysselkål
1 h
Alexandras tacowrap har setts av miljoner
Glögg återkallas: "Häll ut"
Ädelostbakelser – krämigt och krispigt
20 min
Boken som hjälper dig att planera julmyset
Skånsk mjuk pepparkaka med ost





35 min