Fredrik Nylén: I mitt yrke är det jul året om

Publisert:
Fredrik Nylén bakar saffransbullar med mandelmassa och knapriga kanelsnittar.

Om bakbloggaren Fredrik Nylén fick som han vill skulle det vara saffran i princip alla bakverk.
– Det blir gult och fint och juligt och alltid så himla gott, säger Fredrik.
Här delar ha med sig sig av läckra recept ur sin nya bok Baka till jul.

För bakbloggaren Fredrik Nylén börjar julbakandet så tidigt på året att det inte känns som att det någonsin slutar.

– Med det jobbet jag har så finns det alltid något tidningsjobb, något till bloggen eller en film som ska spelas in. Julen finns alltid där i bakgrunden. I mitt yrke är det jul året runt.

– Ja, det är alltid någon tidning eller något blogginlägg som ska fixas. Men jag älskar julen, har alltid älskat den och kommer alltid att älska den. Det är en så mysig högtid på alla sätt och vis. Jag tycker att magin finns kvar sedan man var liten med tomten, alla ljus och allt pynt.

Fredrik pyntar gärna med stor gran med mängder av kulor och ljus i alla fönster.

  • Men kommer tomten fortfarande?

– Nej! Han har tagit ledigt. Eller han kommer vartannat år när det finns barn med i firandet. Hem till mig har han visst lite svårt att hitta.

Det riktiga bakandet inför jul börjar i november.

– Då kör jag igång ordentligt och det första jag bakar är saffransbullar i alla dess former. Det ligger mig så varmt om hjärtat att baka bullar. Jag skulle kunna äta saffran och pepparkakskryddor året runt.

Fredrik tycker att helt vanliga lusskatter med russin är godast.

– De är inte lika söta som en kanelbulle heller så man kan ju lätt äta 2–3 stycken.

Bakade i mormors kök

Fredrik har bakat så länge han kan minns och var alltid med i mormors kök och hemma med mamma. Det har gjort att han har en särskild förkärlek till klassiska bakverk.

– Vissa saker behöver man inte krångla till, de är goda som de är. Men det är ju också roligt att testa med olika smaker och former.

Fredrik skulle gärna ha saffran i allt till julbakningen.
  • Men struvor och klenäter, vågar man sig verkligen på det? Det verkar ju jättekrångligt.

– Ja absolut. Krångligt vet jag inte om det är men lite pyssel kräver det. Själva smeten är ju jätteenkel men räkna med att de första tre bara är prov, de misslyckas man lätt med. När man får in flytet så är det ganska terapeutiskt. När de sedan är krispiga och vackra och man rullar dem i socker, då blir man ju glad.

Utan saffransbullar, julmustbröd, mozartrulltårta, en kola och en fudge blir det ingen riktig jul för Fredrik.

– Ja och så knäck så klart. Jag vill nog ha lite av allt faktiskt. Jag tycker ju att det är så kul att stå i köket och göra allt från grunden så då blir det lite av varje.

Mängder av former

Pepparkakor däremot är inte lika kul att baka tycker Fredrik.

– Barn tröttnar direkt och så står man där ensam med två kilo deg. Men jag har en hel kasse med olika pepparkaksformar så det kan bli både enhörningar, älgar och björnar. Snöflingor hittade jag ett år och de har jag i alla storlekar, de är så fina.

  • Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för en bakbloggare?

– Jag delar ofta upp det så jag har bakdagar, datadagar och filmdagar. Är det bakdag så står jag verkligen bara och bakar hela dagen och fotar allt så klart. De dagarna älskar jag. Men allt måste ju tas om hand med receptskrivning och redigering så då gör jag det på datadagarna.

Helst saffran i allt

Fredriks främsta jullast är att på ett eller annat sätt försöka få in saffran i alla bakverk som finns.

– Det blir gult och fint och juligt och alltid så himla gott. Däremot tycker jag inte att saffran funkar i mat, jag vet att många gillar det men i mitt huvud slår det lite slint eftersom jag förknippar det så mycket med bakverk.

  • Men du har saffran i matbröd!

– Ja, ingen regel utan undantag. Men i bröd så blir det en fin smak av saffran och inte så ”in-your-face” som det ofta blir med mat.

Skulle någon mot förmodan inte gilla saffran lika mycket som Fredrik så tipsar han om att det ofta går att byta ut saffran mot pepparkakskryddor.

– Kanelbullar med pepparkakskrydda i smörfyllningen är fantastiskt gott. Det blir en bulle plus.

Saftiga saffransbullar, knapriga pepparkakssnittar och spröda mandelmusslor.

Fredriks bästa tips för julens godsaker

Termometer. För att lyckas med sitt julgodis är det enklast om du har en termometer. En ”godistermometer” som går upp till 125 grader räcker. De kostar runt en hundring och är väl värd sitt pris. Extra plus om de har en hake så de går att hänga på kanten av kastrullen så minskar risken för att bränna sig.

Kulprovet: För att kulprovet ska bli rätt så måste vattnet vara iskallt. Du ska kunna rulla kolasmeten till en kula och när du släpper den ska den inte flyta ut utan behålla sin form.

Bränd kolasmet? Lugn, den går att rädda. Häll över smeten i en ren kastrull utan att röra runt. Då stannar det brända kvar i den första kastrullen och du kan koka klart kolan eller fudgen.

Vad gör man med misslyckad kola? Vaddå misslyckad? Vi käkar den ändå, då är det en mjuk kola eller så är det en hård som man får suga på.

Frys in bullar som blir över. Då håller de sig väldigt bra.

Bli kompis med din ugn! Varmluft eller inte. Alla ugnar är olika så det bästa man kan göra är att bli kompis med den så vet du om du måste höja eller sänka värmen eller förlänga eller korta gräddningstiden.

Fredrik med sin nya bok ”Baka till jul”.

Fredrik Nylén

Ålder: 43

Bor: Hofors

Utbildning: Kock

Aktuell med: Nya bakboken Baka till jul och har påbörjat en ny bakbok som kommer i vår.

Blogg och Instagram: fredriksfika.allas.se @fredriksfika

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.