Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Fiskgratäng gillas ofta av hela familjen.
I receptet finns klimatbetyg och tips hur du kan laga ett mer miljövänligt alternativ.
Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.
Spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Antal: 4 personer
Ingredienser:
500 g fryst spättafilé
800 g potatis, mjölig sort
2 dl mjölk
1+2 msk smör
3 färsklökar
175 g färsk spenat
3 dl vispgrädde
1 citron
100 g riven lagrad ost
150 g sockerärtor eller sugarsnaps
salt
svartpeppar
Gör så här:
Tina fisken. Lägg förpackningen i en bunke vatten så går det fortare. Värm ugnen till 225 grader.
Koka upp vatten till potatisen.
Skala potatisarna och koka tills de är klara.
Ansa och skiva löken tunt. Skölj spenaten om det behövs. Hetta upp 1 msk av smöret och fräs löken och spenaten. Den ska bara mjukna och vissna ihop. Häll i grädden, värm upp och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Nu bör potatisen vara färdigkokt. Häll av vattnet och mosa potatisarna med elvisp, potatisstöt eller press. Rör ner de 2 msk smör och mjölken i moset. Salta och peppra och rör ner den rivna osten.
Smörj en gratängform eller liten långpanna som rymmer både fisken och potatisen. Rulla ihop eller vik spättafiléerna och lägg i formen. Skeda över lök- och spenatgrädden. Bred på moset och grädda cirka 15 minuter i ugnen. Avsluta med några minuter på grill om moset är blekt.
Sjud sockerärtorna någon minut – inte mer då tappar de knaprigheten. Servera till gratängen.
Så blir spättagratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor
Klimatavtryck per portion: 1,70 kg CO2e.
Betyg:
Genom att använda färsk spätta i stället för fryst minskar du klimatavtrycket väsentligt – över 0,5 kg CO2e per portion.
Krispiga sockerärtor är perfekt till goffig gratäng – nu när det finns svenska. Sådana som flygfraktats från Östafrika är också goda men orsakar ett stort klimatavtryck.
Grädden och osten står för en ganska stor del av rättens klimatavtryck. Ugnsbaka fisken med mer lök och spenat i stället och låt potatismoset – serverat för sig – ensamt sköta krämigheten.
.
Källa: RISE Öppna listan 1.6, Unilevers CO2-klakylator.
.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Pasta med kassler och svamp
Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Här är svenskarnas absoluta favoriträtt
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Kryddstekt blomkål
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Krossad vitlökspotatis
15 min
Majskolvar och elotes
30 min
Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Bifftartar med goda tillbehör
Lättlagade menyer för festliga middagar
Hårt ifrågasatta men KOlossalt viktiga
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min
Gulaschsoppa
Pasta med kassler och svamp
Kyckling med ugnsrostade rotsaker
Här är svenskarnas absoluta favoriträtt
Nya topplistan: Här är svenskarnas favoriter
Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker
Kryddstekt blomkål
Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips
Tarte flambée med fänkål och ricotta
Nudlar med viltskav och svamp
30 min
Havrekakor med kardemumma
30 min
Spaghetti med linsbolognese
30 min
Krossad vitlökspotatis
15 min
Majskolvar och elotes
30 min
Klimatsmart mat för ”Greta-generationen”
Vit chokladgratinerad ananas
30 min
Stekt hälleflundra med blomkålskräm
1 h
Friterad kyckling med currykräm
1 h
Bifftartar med goda tillbehör
Lättlagade menyer för festliga middagar
Hårt ifrågasatta men KOlossalt viktiga
Gräddfilspannacotta med jordgubbar
20 min
Blodpudding med krispig kål och lingon
30 min
Matvetesallad med ägg och tonfisk
30 min