Guide: Så äter du frukt och grönt efter säsong

Publisert:
Ida de Oquiñena, kommunikatör på Matlust.

Bättre smak, bättre kvalitet och bättre pris.

Det är några av fördelarna med att äta i säsong.

– Man märker en tydlig smakskillnad, säger Ida de Oquiñena, kommunikatör på Matlust.

Matlust är ett EU-finansierat projekt som drivs av Destination Södertälje och syftet är att utveckla en hållbar livsmedelsnäring, med koppling till miljö och hälsa i de södra delarna av Stockholm.

Varför ska man äta i säsong?
– Nummer ett är att maten har en bättre kvalitet när den är färsk. Ett exempel på det är ju jordgubbar och svenska tomater som är i säsong nu. Jag tycker att man märker en tydlig skillnad, säger Ida de Oquiñena.

Kortare transporter och mindre lagringstid gör att maten helt enkelt smakar bättre och att den dessutom blir billigare eftersom att utbudet blir större under säsong.

I projektet Matlust arbetar man mycket med närodlat, hållbart och råvaror i säsong. Dessutom ska maten vara så ekologisk som det går. 

– Det är för att maten ska vara en del av ett kretslopp, och då behöver vi äta mat som kan växa på den platsen där vi bor.

Varför är kretslopp viktiga?

– De är viktiga för att återföra näringsämnen till jorden. När något växer och sedan skördas tar man med sig en del av jordens näringsämnen därifrån. Näringen måste tillbaka till jorden, annars blir den näringsfattig och går så småningom inte att odla i. 

I konventionellt jordbruk löser man det genom att tillföra näring i form av konstgödsel, som är en energikrävande process som ger stora koldioxidutsläpp. Eller så importerar man mat vilket ger utsläpp i form av utspätt via transporter eller från lagring i kyl.

– Kretsloppstänket är grunden för det ekologiska jordbruket, och grunden för Diet for a Green Planet som vi arbetar efter, säger Ida de Oquiñena.

Fakta

Välj frukt och grönt från Sverige

  • WWF och Naturskyddsföreningen rekommenderar att man i största möjliga mån väljer mat efter svensk säsong eftersom det är ett sätt att tänka klimatsmart.
  • Att äta säsongsbetonat gör att det krävs färre transporter och att grönsakerna kan skördas när de är mogna i stället och på så sätt utveckla bättre smak.
  • För att göra maten ännu mera klimatsmart ska man alltid undvika flygtransporterade färska frukter, bär och grönsaker.
  • En annan tumregel är att i första hand välja färsk frukt och färska grönsaker från Sverige, i andra hand Nordeuropa och i tredje hand Sydeuropa.
     

Källa: wwf.se, naturskyddsforeningen.se

Fakta

Diet for a Green Planet

  • Grunden för Matlusts arbete utgörs av konceptet Diet for a Green Planet.
  • Ett koncept som tar hänsyn till hållbarhet inom flera områden och innehåller kriterier som bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion.
  • Södertälje kommun har länge arbetat enligt konceptet, vilket har etablerat kommunen som ledande i landet när det gäller hållbarhet i de offentliga måltiderna.
     

Källa: matlust.se