
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
Varje sekund går 60 brödskivor i sophinken. Tjoff, tjoff, tjoff.
Varje svensk langar en halv skiva bröd varje dag, året om.
Visserligen sker det mesta svinnet i butiksledet, men vi brödköpare kan också dra vår skiva till stacken.
Ta hand om din torra brödkant och förvandla den till en toscansk sallad eller en smaskig frukosträtt.
Förmiddagsgästerna tankar kaffe, ljus och värme en gråkall torsdag. Och kanske en lussekatt… Bageriet i Gamla Enskede alldeles söder om Stockholm har bullat upp i diskarna.
Snart dags för sopplunch. Gårdagens surdegsbröd har blivit till krutonger och varma mackor, kardemummalängden har rostats till skorpor och annat överblivet hamnar i överraskningskassar som säljs för en dryg femtiolapp vid stängningsdags.
Ägaren Robin Delselius försöker med smarta lösningar och visst tjat uppnå sin nollvision för svinn. Det har gjort honom till galjonsfigur hos antisvinn-organisationen Too good to go. De arbetar med en app som visar om kaféer och butiker i närheten har något gott på väg mot kasta bort-zonen till trevligt pris – och även med att få allmänheten och beslutfattare att ta tag i svinnproblemet.
Organisationen frågade nyligen drygt tusen svenskar om hur mycket bröd de slänger och varför. Drygt hälften hävdade att det inte blev något brödsvinn men en av tolv svarade att de kastar bröd för att de inte vet hur de ska ta till vara på det, inte hinner eller att bröd är så billigt att de lika gärna kan köpa nytt.
– Det där sista är ju sjukt men förr tänkte jag nästan likadant trots att det är så enkelt att undvika svinnet. Du kan laga goda rätter av brödet. Dagsfärskt är inte bäst i alla lägen. Bröd till toast får gärna vara lite torrare och det danska rågbrödet till räkmackan blir bättre att skiva om den fått stå till sig någon dag, säger Robin Delselius.
Inrotade vanor är svåra att bryta.
– Vi ser att de yngre är mer medvetna om miljö, matsvinn och rollen det spelar för klimatuppvärmningen och 70-plussarna har fått inpräntat i sig att man inte slänger mat. Det är vi bortskämda medelålders som är problemet. Jag har vänner som vet att jag jobbar med det här, men ändå slänger de fullt ätbar mat medan jag står bredvid i köket. Det har blivit så självklart att kasta och köpa nytt. Vi tycker att vi har råd och slänger också mat av gammal vana. Därför måste det vara enkelt att göra rätt för att skapa nya hållbara vanor, säger Åsa Sandberg, Sverigechef för Too good to go.
Okej, hur tar jag enkelt hand om brödet som riskerar bli torrt eller till och med mögligt?
– Frysen är vår bästa vän. Anar du att din nyköpta limpa inte kommer att gå åt närmsta dagarna, frys in halva direkt. Bröd håller länge i frysen. Bara att tina och äta. Det blir ännu godare om du rostar det. Och det här borde jag väl inte säga men i ett bageri kan du ju be att få köpa en halv limpa, säger Robin Delselius.
Det handlar inte bara om att hushålla med jordens resurser och att vara klimatsmart utan även om respekt. Mycket arbete är nedlagt i ett bröd. Bonden, mjölnaren, chauffören…
– …och bagaren! Jag tillbringade natten på bageriet med att baka bröd och lussekatter och i morse när jag gick hem vid fyra påmindes jag om det otroliga arbete som ligger bakom brödet.
Svensson, Paul, Ekman, Christofer
Rädda maten!
239,00 kr
Läs mer
(Källa: Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.)
Hur stor del av det bröd du köper hem, äter du aldrig upp och blir tvungen att slänga?
Varför slänger du bröd?
Vad gör du för att förhindra att brödet slängs?
Källa: Too good to go.
Andersson, Linda
Lindas bröd & kakor
189,00 kr
Läs mer
20 min
1 h
30 min
40 min
20 min
30 min
30 min
30 min
30 min
30 min
30 min