Veganskt julgodis – mandelkola och bountybitar

Recept och enkla tips för veganska godsaker till julens fester

Publisert:
Veganskt julgodis – mandelkola och bountybitar

Ljuvlig mandel- och kokoskola och bountybitar. Veganskt julgodis är inte alls så tråkigt som man kanske kan tro. Här är tre smaskiga recept till julens gottebord.

Veganskt julgodis kan låta lite präktigt för den oinvigde. Men det är inte bara dadlar och russin. Malin Randeniye som är matkreatör och har skrivit boken Baka Glutenfritt – Matbröd och söta favoriter bjuder på sina bästa tips på hur du lyckas med julens veganska gottebord och två läckra recept ur kokboken.

Mandel- och kokoskola

Cirka 15–20 bitar

Ingredienser

  • 45 g kakaosmör
  • 3 dl kokosolja
  • 2,5 dl muscovadosocker/kokossocker
  • 1,5 dl muscovadosirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl mandlar

Garnering

  • kokoschips

Gör så här:

Låt kakaosmöret smälta över ett vattenbad. Ställ åt sidan. Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt socker och sirap. Rör om så att det inte bränner fast i botten. Tillsätt det smälta kakaosmöret, vaniljpulver och salt. Låt sjuda tills kolan blir ca 120 grader varm (använd kökstermometer). Testa kultricket om du är osäker: Droppa lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla smeten till en kula mellan fingrarna är kolan färdig.

Hacka mandlarna och rör ner dem i den färdiga kolan. Håll ut kolan på en bricka med bakplåtspapper och jämna till så att lagret blir ca . cm tjockt. Strö kokoschips jämnt över kolan. Låt stelna, bryt eller skär i lagom stora munsbitar.

Veganska bountybitar och mandel- och kokoskola

Bountybitar

Cirka 10 bitar

Ingredienser

  • 50 g kokosolja
  • 2,5 dl kokosflingor
  • 1,5 dl kokossocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl kokosgrädde

GARNERING

  • 150 g mörk choklad
  • kokosflingor
  1. Mät upp och blanda kokosolja, kokosflingor, kokossocker, vaniljpulver och kokosgrädde till en smet i en bunke. Ställ i kylen i ca 30 minuter.
  2. Rulla smeten till längder och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Skär längderna i 3–4 cm långa bitar. Ställ i frysen i ca 60 minuter.
  4. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad. Doppa kokosbitarna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper.
  5. Strö över kokosflingor. Låt stelna i kylen.

Vad har du för tips till nybörjaren som vill skapa gott veganskt julgodis?

– Tänk på att många av de klassiska godsakerna till jul redan är veganska. Marsipan och mandelmassa, mintkyssar och hårda karameller och polkagrisar för att nämna några.

Har du några förslag till den som vill äta vegansk choklad i jul?

– Det börjar komma en hel del veganska chokladprodukter i butiken. Man kan också kika om butikerna har mjölkfri choklad borta vid allergihyllan för då kan den också vegansk om man har tur. Min personliga favorit är annars att köpa en riktig kvalitetschoklad med 100 procent kakao och baka eget godis
av det. Det blir superlyxigt.

Vad ska man välja om man vill äta lite nyttigare julgodis i vinter?

– Det kan vara bra att tänka på att även dadlar och nötter innehåller många kalorier, men för den som vill dra ner på E-nummer och äta mer rent kan de ändå vara ett alternativ i jul. Rawbollar och bars är gott att göra av torkad frukt, nötter och frön. Att doppa lite torkad frukt i en vegansk choklad kan vara ett annat alternativ.

Om man vill göra klassiskt julgodis som knäck eller kola i vegansk stil, hur gör man då?

– Det finns många produkter i den växtbaserade mejerihyllan. Man kan till exempel byta ut smör mot kokosolja eller mjölkfritt margarin. Vill man ersätta grädde mor en vegansk motsvarighet i julbaket tycker jag att sojagrädde passar bäst eftersom den innehåller ungefär lika mycket proteiner som grädde från komjölk. Det kan behövas för att få ett bra resultat på kola, fudge, och knäck.

Slutligen, vad är din egen favorit på gottebordet?

– I år är jag lite kluven till gottebordet eftersom jag dragit ner rejält på sockret. Jag är sugen på en riktigt fräsch citrussallad men jag tror också att jag kommer att knäcka en och annan nöt. Kanske kokar jag knäck till resten av familjen för det är jag proffs på om jag får säga det själv.

Matkreatören Malin Randneiye har skrivit kokboken Baka Glutenfritt – Matbröd och söta favoriter.

Malin Randneiye

  • Familj: maken Rashma och barnen Ida 8, Ronja 6 och Linnea 2.
  • Bor: Nyköping.
  • Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare.
  • Följ Malin: @malin_randeniye

3 saker att se upp med om du vill äta veganskt

  • Tänk på att honung inte räknas som veganskt.
  • Kolla så att dina ingredienser inte innehåller spår av mjölk eller ägg.
  • Se upp för godis med gelatin i. Du kan göra eget segt godis med agar agar, ett veganskt alternativ
    gjort på alger.

Recept ur ”Baka glutenfritt – matbröd, kakor, tårtor, desserter” av Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson, Semic förlag.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.