Så tar du vara på resterna – läckra recept
Laga något gott med skinka, saffran, ägg, kål eller lax
Julens rester åker ut och in i kylskåpet och till slut är det lätt att tröttna. Men släng inte i soporna. Här är en hel hög med smaskiga recept där du kan använda maten som blivit över.
Om du har rester av:
- Saffran – saffranspannkaka, fisksoppa, rulltårta, saffranssemlor, saffransfrallor
- Apelsiner – Fruktsallad, marängsviss, Kyckling med apelsin, fläskfilé med apelsin
- Äpplen – kanelkaka med äpplen, äppelkladdkaka, apfelstrudel, fläskfilé med äpple
- Köttbullar – köttbullar i tomatsås
- Julskinka – pizzabullar, pytt i panna, paj, omelett, pizza, skinkmacka, makaronipudding
- Kål – Coleslaw, kålsallad, colcannon, grönkålssoppa, grönkålssallad med lax
- Lax – Laxpudding, laxpaj, pasta med lax, Poke bowl, sushi
- Sill – gubbröra, eller så mumsar du i dig sillslattarna på knäckebröd.
- Risgrynsgröt – saffranspannkaka, risgrynspudding
- Bröd – krutonger, fattiga riddare, granmacka, panzanella
- Pizzabullar – perfekt att laga av julskinkan. Du kan även frysa in bullarna och tina dem efter behov.
- Laxpudding – en klassiker att ha på middagsbordet. Mättande och gott som du fort kan förbereda och slänga i ugnen.
- Saffranspannkaka – den här gyllengula saffranspannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till, tipsar kocken Niklas Ekstedt.
- Fattiga riddare är ett riktigt klassiskt mellanmål. Perfekt att slänga ihop när brödskivorna börjar bli tråkiga.
- Gubbröra är alltid rätt. Denna klassiska röra är god på knäckebröd, potatis eller som tillbehör. Passar till både frukost, lunch och middag.
- Colcannon – irländsk kål-och potatismos som gärna kan ätas som en sidorätt, men fungerar lika bra som huvudrätt. Recept ur Värmande vego av Karoline Jönsson.