Festligare fika med tre sorters bullar

Publisert:

Kardemummanystan, chokladsnurror och amerikanska sprinklebuns.

– Jag ääälskar bullar, säger bakboksförfattaren och Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström.
I det här avsnittet av programserien ”Festligare fika” bakar hon bullar på tre olika sätt.

Hon visar också sitt speciella knep för att få till helt jämna bullar.

Kardemummabullar och chokladbullar

Grunddeg för bullar

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 150 g socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 2 msk kardemummakärnor, mortlade
  • 950 g vetemjöl special
  • 150 g smör, rumstempererat

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet. Låt jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till.
  2. Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.

Kardemummafyllning

En sats räcker till en grunddeg, vill du göra både kardemummabullar och chokladbullar på EN deg så är det bara att halvera receptet för fyllningen. 

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 75 g florsocker
  • 30 g nystött kardemumma
  • 50 g mandelmassa
  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Gör så här:

  1. Vispa upp smöret tillsammans med florsocker och kardemumma.
  2. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och riv över mandelmassan. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen. Skär ut smala strimlor på längden och rulla till nystan.
  3. Lägg nystanen på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
  4. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  5. Grädda bullarna i 200 grader i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Låt svalna på galler.
  6. Ska bullarna inte ätas direkt kan de frysas efter jäsning och tas fram och gräddas senare. Tänk då på att de kan behöva några extra minuter i ugnen!

Chokladfyllning

En sats räcker till en grunddeg, vill du göra både kardemummabullar och chokladbullar på EN deg så är det bara att halvera receptet för fyllningen. 

  • 25 g smör, rumstempererat
  • 1 msk florsocker
  • 150 g hasselnötskräm
  • 100 g chokladknappar

Gör så här:

  1. Blanda ihop smör, florsocker och hasselnötskrämen.
  2. Stjälp upp degen på en mjölad bänk och arbeta degen smidig. Kavla ut till en rektangel, ca 5 mm tjock. Bred fyllningen på den utkavlade degen och strössla över chokladknapparna. Vik ett treslag och kavla ut degen tunt igen. Skär ut remsor ca 1 cm breda. Tvinna dem och snurra runt till knutar. 
  3. Lägg knutarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa 1 timma.
  4. Pensla bullarna med ägg. Grädda bullarna i 200 grader i 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så håller de sig saftiga längre. Rulla dem i strösocker och låt svalna på galler.
  5. Ska bullarna inte ätas direkt kan de frysas efter jäsning och tas fram och gräddas senare. Tänk då på att de kan behöva några extra minuter i ugnen.  

Sockerlag till pensling

  • 1 ½ dl socker
  • ½ dl vatten

Gör så här:

  • Koka upp blandningen till sockret smält. Pensla bullarna med sockerlagen direkt efter ugnen. 
Kardemummabullar.
Bullar med chokladfyllning.

Sprinklebuns

Bulldeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl kall mjölk
  • 150 g socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 950 g vetemjöl special
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g strössel

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i den kalla mjölken. Tillsätt socker och socker och rör runt. Blanda ägget och häll till sist i mjölet. Låt jobba i maskin i ca 7 minuter och klicka sedan i smöret lite i taget. Låt arbeta i 7-8 minuter till.
  2. Låt degen jäsa under plastfolie i 1 ½ - 2 timmar.

Vaniljfyllning

  • 150 g smör
  • 60 g florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • Strössel
  1. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
  2. Stjälp upp degen på mjölad bänk och arbeta degen smidig.
  3. Kavla ut degen ca 5 mm tjock och strö över strösslet. Vik ihop degen igen och arbeta den på nytt. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till 5 mm tjockt. Bred på vaniljfyllningen och strö över strössel. Rulla ihop degen och använd en sytråd för att dela till jämna bullar, ca 5 cm breda.
  4. Lägg dem i en ugnssäker form/långpanna (alt. Två st springformar, ca 24 cm) som är klädd med bakplåtspapper med ca 1 cm mellanrum och jäs i 1 timma. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter tills de fått fin färg och nått 92 grader i innertemperatur.
  5. Låt svalna helt innan de täcks med cream cheese-frostingen.

Cream cheese-frosting

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 100 g cream cheese, rumstempererat
  • ½ msk vaniljextrakt
  • 150-200 g florsocker
  • 2-3 msk vispgrädde

Gör så här:

  1. Blanda ihop smör och cream cheese, använd gärna en bakmaskin med vinge, och blanda i ca 30 sekunder till en jämn smet. Tillsätt vaniljextraktet under omrörning. Sänk hastigheten och tillsätt florsocker och vispgrädde i omgångar till frostingen får en bra konsistens.
  2. När bullarna svalnat, bred över frostingen och strö över strössel.
  3. Smaklig fika!
Sprinklebuns med cream cheese-frosting.
Andréa Brändström

Andréa Brändström

Andréa Brändström älskar att baka – allt från klassiska sockerbullar till fantastiskt detaljrika tårtor. Hon är bakkreatör, bakboksförfattare och vinnare av ”Hela Sverige bakar”. I programmet ”Festligare fika” bjuder hon på recept som passar både nybörjaren och den som vill utmana sig i sin bakning.

Visa 20 recept