Experten: Här är maten som är bra för klimatet

Forskaren Elin Röös tipsar om miljösmart mat – och maten du kan dra ner på

Av: Elin Röös

Publicerad:
Uppdaterad:
​Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Foto: SLU / Natanael Johansson
​Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Visste du att cirka 25 procent av växthusgasutsläppen uppstår i produktionen av den mat vi äter?

Hoppfullt nog finns stor potential att drastiskt minska utsläppen genom några enkla förändringar av vad vi äter.

Samtidigt som det blir både nyttigt och gott.

Det finns också mat du kan äta som faktiskt är BRA för miljön. Jag återkommer snart till det.

Men först behöver jag komplicera det hela lite. Genom att släppa ut växthusgaser (framför allt koldioxid, metan och lustgas) gör vi ju så att jordens atmosfär sakta men säkert värms upp. Men klimatförändringen är bara ett av flera miljöproblem. Och jordbruket påverkar miljön på många olika sätt, inte bara genom utsläpp av växthusgaser.

Ett allvarligt miljöproblem är övergödning som leder till algblomning och bottendöd i Östersjön, som beror på läckage av näringsämnen från jordbruksmarken. Sen har vi användning av bekämpningsmedel och resurser som mark, energi och vatten som vi också måste vara försiktiga med. Avskogning i tropiska områden är ett annat allvarligt problem som drivs av efterfrågan på djurfoder och palmolja.

Många gånger hänger de olika miljöproblemen ihop. Det innebär att om vi gör ett val för minskad klimatpåverkan så förbättrar vi på flera andra miljöområden samtidigt. Men det finns några saker att se upp med – ibland när vi gör val för att minska klimatpåverkan så förvärrar vi något annat. Därför behöver vi tänka på mer än bara klimatpåverkan, men det behöver inte vara så svårt.

Det viktigaste att tänka på är att minska mängden kött som man konsumerar, speciellt om man är en storkonsument (om man äter kött varje dag eller flera gånger om dagen). Då kommer du drastiskt minska din klimatpåverkan. Vilket kött ska vi minska på då?

Tittar vi bara på klimatpåverkan så är det kött från idisslande djur vi bör minska, som nöt- och lammkött, på grund av metanutsläpp. Men om vi i stället skulle titta på användningen av bekämpningsmedel så är det kyckling och gris vi bör minska, då dessa djur äter mer importerad soja där användningen av bekämpningsmedel är stor. En strategi för att hantera dessa för- och nackdelar med olika köttslag är därför att minska på alla typer av kött.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Att äta mindre kött är det viktigaste man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.

Vad ska man då ersätta köttet med? Ost är liksom kött klimatbelastande så var försiktig med halloumin. Fisken är också problematisk – den vilda fisken är så gott som slut och den odlade äter vildfångad fisk och odlat foder som orsakar miljöproblem.

Lägg i stället till mer baljväxter (bönor, ärtor och linser) till måltiden. Baljväxter är fantastiska livsmedel – proteinrika, mättande, nyttiga och klimatsmarta. Det kan ta litet tid att lära sig laga och att vänja sig att äta – men ge inte upp! Genom att byta ut hälften av köttet mot baljväxter minskar du risken för flera sjukdomar och minskar din klimatpåverkan från maten med hela 20 procent.

Foto: Natanael Johansson
Baljväxter som bönor, linser och ärtor är mat som är både nyttig och klimatsmart.

Frukt, grönsaker och andra vegetabiliska livsmedel är generellt klimatsmart mat men undvik produkter som kommer från områden med brist på vatten eller som riskerar avskogning, som avokado, kokos och mandlar. Satsa i stället på närproducerade frukter och grönsaker. Gärna ekologiska så minskar också användningen av bekämpningsmedel.

Självklart är det också viktigt att inte slänga mat – för att undvika utsläpp helt i onödan. För både klimatet och din hälsa så är det förstås bra att inte äta för mycket och minska på onyttigheter som alkohol, godis och läsk.  

Slutligen, var en krävande och frågvis konsument och medborgare. Skriv till livsmedelsindustrin och ställ krav på fossilfri och klimatsmart produktion, fråga i din butik vad de bästa valen för miljön är och rösta på politiker som driver kraftfull miljöpolitik. Det är industrin, handeln och politiken som har möjlighet att få till storskalig förändring, men vi konsumenter måste trycka på!

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK