Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”De är bättre”

Publisert:

Den ser ut som en hamburgare. Smakar som en hamburgare. Som en riktigt god hamburgare. Men den innehåller inte ett enda gram kött.

Så vill vegoevangelisten Gustav Johansson få oss att orka vara snälla mot klimatet.

– Det är min Teslaburgare. Du väljer den för att den är jävligt god – inte för att den orsakar mycket mindre utsläpp än en vanlig.

Vi står och kladdar ner oss med tryffelmajo och barbequesås vid ett bord på Bastard Burgers. Gustav Johansson tar fram veganska burgare åt snabbmatskedjan. 18 olika hittills, i näven Hjortronburgaren.

– Här kan jag visa att de är jättegoda och jag gör det inte på ett vegoställe utan här där jag når även köttätarna, säger han.

  • Bortsett från att den är smaskig, varför ska jag välja vegoburgaren?

– Djuren blir gladare, kanske blir du lite friskare men framför allt orsakar den bara en tiondel så stora utsläpp av klimatgaser som en vanlig köttburgare.

Samma tanke – att det ska vara gott och enkelt att äta växtbaserat och klimatsmart – ligger bakom hans nya kokbok ”Klassiska rätter på veganskt vis”. Här kommer också jämförelsen med elbilen Tesla in.

– För de flesta är främsta anledningen att köpa den inte att du slipper tanka bensin eller diesel som är dåligt för miljön utan att den snygg, snabb och cool. Och du ska välja min Teslaburgare inte främst för att den är bra för klimatet utan för att den är jävligt god. Min idé är att ta de rätter folk vill ha och göra dem lite bättre – och veganska.

”Jag tycker att jag lyckas visa att de flesta rätter lätt går att laga i vegansk version.”
  • Men varför imitera hamburgare och carbonara? Det finns ju massor med goda grönsaksrätter.

– Få blir sugna på linsgrytor och morotsbiffar. Jag riktar mig till folk som tror att de måste ge upp sina favoriträtter om de börjar äta växtbaserat. Och jag tycker att jag lyckas visa att de flesta rätter lätt går att laga i vegansk version. Jag har nog fått med hela Foodora topp-50 i boken.

Han gör ytterligare en liknelse.

– De allra flesta vill göra gott för klimatet men tycker det verkar svårt att äta växtbaserat så de fortsätter som vanligt. Det är som med den illegala nedladdningen av musik. De flesta av oss insåg att det var fel och vi hade råd att köpa cd:n men det var så enkelt att ladda hem mp3-filer. Hot om böter avskräckte knappt någon, precis som klimathot knappt avskräcker någon från att äta kött. Men så kom Spotify och det blev plötsligt ännu enklare att ladda hem musik och dessutom lagligt. Då bytte förstås alla metod. Och först när det blir enkelt, välbekant och gott att äta veganskt kommer många att vilja göra det.

  • Något som inte funkar att veganisera?

– Stora stekar är ju svårt och ingen har riktigt knäckt ost-koden. Men vego-kött och vego-ost är teknikprodukter. En ny och bättre version kommer varje år – som med mobilen. Men det är inte riktigt fallet med kor. Belgian blue var väl den senaste produktutvecklingen. Kött och ost är inte magi utan kemi. Egentligen är det väl fett, salt och rökt som är grejen med bacon, inte att det är griskött. Jag kan ge dig allt det goda med bacon – utom grisen.

”Du väljer min burgare för att den är jävligt god – inte för att den orsakar mycket mindre utsläpp än en vanlig.”
Gustav Johansson lagar vegansk mat i tv-kanalen Godare.
  • Namn: Gustav Johansson.
  • Ålder: 33.
  • Yrke: Kokboksförfattare, kursledare, bloggare, vegansk debattör.
  • Bor: Stockholm.
  • Aktuell: Nya kokboken ”Klassiska rätter på veganskt vis” (Bonnier Fakta). Lagar vegansk mat i tv-kanalen Godare.

Vegoburgaren gör ett mycket mindre klimatavtryck

  • Utsläpp klimatgaser i koldioxidekvivalenter (CO2e) per quarterpounder (113 g). Bröd, dressing med mera ingår inte.
  • Vegoburgare (Beyond burger) 0,4 kg
  • Hamburgare nötfärs 3,7 kg
  • Kycklingburgare 0,4 kg
  • Halloumiburgare 1,9 kg
  • Produktionen av vegoburgaren kräver också betydligt mindre vatten och landyta än nötköttsburgaren.

Källa: Center for Sustainable Systems at University of Michigan, Sjörs med flera.

Gustav utmanar köttätarna – med hamburgare: ”De är bättre”
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.