Så fixar du snabba och goda hemmaluncher

Jessica Frej: Lunchen som bara tar fyra minuter att fixa

Publicerad:
Uppdaterad:
Jessica Frej tipsar om smarta hemmaluncher.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Jessica Frej tipsar om smarta hemmaluncher.

Jessica Frej

Hemmakontoret har sina fördelar; man slipper pendla och kan slänga in en maskin tvätt medan man har digimöte. Men lunchen är inte en av dem. Ordet smakvariation känns som ett hån för alla oss som hamnat i yoghurt- och mackträsket.

Så hur tar man sig ur det? Och går det ens att både laga och äta en god och mättande måltid på en timme?

– Självklart, säger kocken Jessica Frej.

– Jag brukar säga att en perfekt rätt tar inte längre tid att laga än att äta. Så har du totalt en halvtimme på dig, så får rätten ta max en kvart att sno ihop, säger hon.

Själv har hon övat på att laga snabbluncher länge. Hon är en van hemmajobbare sedan minst tio år tillbaka.

– Det bästa med att jobba hemma är att man inte har någon startsträcka. Ibland när jag läser tips till tjänstemän som nu ska sitta hemma fnissar jag lite, för där står saker som ”gå till jobbet.” Man ska alltså ut och promenera en sväng på morgonen. Men då pajar du ju hela poängen med att gå direkt från sängen till skrivbordet och jobba första timmarna i pyjamas.

Den här rätten tar bara fyra minuter

Det sämsta tycker Jessica är bristen på kollegor, ”men jag har en tjej jag ringer och bollar saker med”, och att man lätt missar lunchen.

– Jag brukar sätta ett larm på 12.15 för att påminna mig själv om att äta, så att jag inte vaknar upp halv tre och är panikhungrig.

Jessica tycker i och för sig inte att en matig macka är att förakta, men äter helst lagad mat. Att göra matlåda av middagen kvällen innan är ett tips även till hemmajobbare, liksom att laga mycket pastasås och frysa in i portionspåsar. Då behöver du bara värma upp såsen och koka på lite pasta.

– Min favorit är annars att klyfta upp rotfrukter, som palsternacka, morot och potatis, ringla över lite olivolja, örter, chiliflakes och slänga in i ugnen. De kan serveras med ett stekt ägg och lite fetaost. Andra gånger slänger jag in lite halloumi i ugnen, och då blir det som en varm sallad. Aktiv tillagningstid är typ fyra minuter.

Tomatsås med mer smak

Gillar man lättare luncher så tipsar hon om att ha färdigblandad sallad hemma, och mixa i lite färdigkokta bönor, mozzarella eller feta och ha på citron, olivolja och svartpeppar. Omelett är en annan lunch-favorit, liksom pasta med supersnabb tomatsås.

– För att snabbt få en intensiv smak på tomatsåsen (utan att låta den puttra i timmar) gör jag den på krossade tomater, tomatpuré, soltorkade tomater och kryddor.

– Soppa är också bra. Om du gör en stor sats soppa i början av veckan, så kan du äta den med bröd till lunch, och då variera pålägget på mackorna eller ha en toast därtill.

Hon vill också göra oss uppmärksam på genvägar och senvägar när man lagar mat, där genvägar är exempelvis färdig buljong, färdigkokta bönor och lökpulver istället för att behöva skala och riva lök och sedan diska rivjärnet.

En annan genväg är att göra ugnsrätter, där maten sköter sig själv. Men en klassisk senväg är att använda halvfabrikat som frysta köttbullar, eftersom de tar lika lång tid att tillaga som att steka upp två egna pannbiffar.

3 smarriga snabbluncher

Samtliga luncher är beräknade för fyra portioner. Antingen halverar du receptet, eller så lagar du rätten och har lunchmat flera dagar i rad.
Rätterna är hämtade ur Jessica Frejs böcker ”Hur lätt som helst” och ”Jessicas vegomiddagar – hur lätt som helst.”

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Stuvad blomkål med falukorv

Det här är en riktig favoriträtt, framför allt om falukorven har ordentlig stekyta.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Baka omelett i ugnen

Den här omeletten är god även kall, med lite färdigblandad sallad till.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Bolognese – perfekt att laga i förväg

Favoritsåsen kan du laga en dag och frysas in i portionspåsar.

Jessica Frej tipsar: Laga lunch lätt som en plätt

  • Slipa kniven. Vill du verkligen att matlagningen ska gå smidigt behöver du en vass kniv. Ingen dyr, bara vass.

  • Organisera köket så att du lätt når allt du använder ofta. Visp, slev och stekspade har jag bredvid spisen, så att jag slipper rota runt i lådor.

  • Skaffa en god grund. A och O för att slippa handla och planera varenda måltid i detalj är att ha ett bra grundutbud hemma. Ta några minuter varje vecka och gå igenom kyl och skafferi, så att du vet vad som finns och vad du behöver komplettera med. Smarta saker att ha hemma är sallad, bröd, rotfrukter, färdigkokta bönor, feta, halloumi, mozzarella, pasta, krossade tomater etcetera.

  • Ät ägg. Vilken maträtt man än gör, så kan man alltid plussa på ett stekt eller kokt ägg för extra mättnad. Och en omelett är en hel snabb-måltid.

Jessica Frej

  • Ålder: 31.

  • Familj: Sambon Christian och bonussonen Douglas, 10.

  • Bor: Lidingö.

  • Gör: Kock och kokboksförfattare.

  • Aktuell med: Boken ”Jessicas vegomiddagar – hur lätt som helst.”

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE