Växtbaserat och supergott

Therese ”Thess” Elgquist bjuder på smarriga recpet

Av: 

Nina Kindbro

Matsmarta onsdag

Att äta växtbaserad mat behöver verkligen inte vara tråkigt. Det vill matkreatören Therese Elgquist bevisa.

Nu är hon aktuell med sin programserie ”Växtbaserat med Thess” på tv-kanalen Godare, som har premiär på fredag.

För matkreatören Therese Elgquist, som också driver bloggen ”Plant based by Thess”, står maten alltid i centrum.

– Mat är så mycket mer för mig än att bara äta för att överleva. Jag vill umgås runt mat, laga mat, äta mat och jag vill resa och upptäcka nya platser genom mat.

Therese tycker det är synd att mat ofta enbart beskrivs för sin funktion, till exempel ur ett hälsoperspektiv. Hon vill att alla ska känna hur kul och spännande det är med mat.

– Min grej är växtbaserat och det är verkligen ingen raketforskning, men det är ett annat sätt att tänka kring mat. Jag vill inte bara ta en rätt och veganisera den. Jag vill snarare bygga upp rätten utifrån att den ska vara växtbaserad och låta grönsaker vara grönsaker.

Enligt Therese har många en bild av hur en vegan ”ska vara” och därför, säger hon, skulle de aldrig välja en vegansk burgare eftersom de inte identifierar sig med veganismen. Det vill hon ändra på.

– Jag tror att om man i stället kallar det något växtbaserat, som bönburgare eller morotsbiffar, så låter det mycket härligare och sexigare. För mig handlar det om att oavsett om du äter växtbaserat hela tiden, någon gång då och då eller bara som ett tillbehör så ska det vara så jäkla gott med grönsaker. Jag vill undvika pekpinnar.

”Mitt mål är att göra grön mat så folklig som möjligt. Och man behöver inte göra allt från grunden, det finns jättegoda grönsaksbiffar och falafel att köpa färdiga i affären. De är utmärkta genvägar”, säger matkreatören Therese ”Thess” Elgquist

Mat med två superkrafter

Här är en snabb soppa som har två superkrafter.
1) Den går extremt snabbt att laga. Och 2) den är väldigt god även kall – med andra ord perfekt att servera under varma sommardagar,

Snabb och jättegod soppa med broccoli och gröna ärtor.
  • Hur kom det sig att du började äta helt växtbaserat?

– Jag har aldrig sagt att jag från och med i morgon bara ska äta växtbaserat, det har bara blivit så. När jag insåg vilken kreativitet det finns med grönsaker så fanns det inte längre plats för något annat, och så mår jag så bra av det.

  • Var hämtar du inspiration ifrån när du skapar en ny rätt?

– Det är ofta ett hopplock av flera olika matminnen. Det kan vara en majssalsa jag åt i New York för flera år sedan som jag kommer på skulle passa ihop med de grillade tofuspetten jag får hemma hos en kompis. Och till det kanske de där karamelliserade nötterna jag fick hemma hos mamma passar perfekt. Det kan också vara en vacker bild som ger mig inspiration att själv skapa något gott och vackert fast med mina smaker och ingredienser.

Hon ser också till att rätten innehåller bra näring, flera olika texturer och de olika grundsmakerna: sött, salt, surt, beskt och umami.

– Det är en treenighet av näring, textur och smak som gör att det blir en komplett rätt.

I sommar ser Therese fram emot att sitta på en klippa vid havet och grilla någonting gott och äta med händerna.

– Jag är en enkel människa som inte behöver mycket för att må bra. Jag ska vara ledig mycket och åka runt och äta och träffa människor som älskar sin mat.

Här ser du hela programmet: Växtbaserat med Thess

Therese Elgquist

  • Bor: Göteborg
  • Yrke: Konceptkreatör, kokboksförfattare, fotograf och matkreatör
  • Aktuell med: Ny serie på Godare-kanalen. Godare finns bland annat att se i Telias utbud, hos ComHem, Canal Digital och Telenor. Utvalda program visas dessutom på Aftonbladet.
  • Blogg: plantbasedbythess.com
  • Favoriträtt: Falafel med många röror och goda tillbehör

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

Kladdkaka med kokosyoghurt, jordgubbar och kanderade pumpafrön

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Therese Elgquist - matkreatör

Vegetarisk mat

Vegansk mat

MER OM GODARE

Snabb soppa som har två superkrafter

25 min

Veganskt mat – direkt på grillen

Laga mat med räddade grönsaker

Kisir – couscous sallad

30 min

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Läckra sommarmaten: Grillat, plockmat och desserter

Så blir du en klimat-kreativ kock

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Här finns food trucksen där du bor

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

Här odlas framtidens mat

Packat för picknick – Markiz Tainton tipsar

Succégrillning med goda marinader

Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsserie

Goda sommarmaten

Här är svenskarnas favoritkök

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

Sommarens fräschaste ta-med-mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen