Därför ska du välja hängmörat kött

Köttskolan del 3

Av: 

Elisa Amorelli

Kött

Vad är hängmörat kött, vad gör det för smaken – och varför är det värt att lägga lite extra pengar på just det här köttet?

I tredje avsnittet av köttskolan guidar kocken Mattias Larsson till allt du behöver veta om hängmörat kött.

När köttet får hänga – och bli hängmörat – så mognar det vilket ger en djupare och rikare smak. Samtidigt sker en mörningsprocess så att köttet blir mörare ju längre det får hänga.

Det förklarar kocken Mattias Larsson i klippet.

– Köttet tappar också lite vatten vilket ger en ännu mer intensiv smak, säger han.

Så smakar hängmörat kött

Hur smakar då ett mer hängmörat kött? Köttet får oftast en rödare, djupare färg och smaken kan bli lite nötaktig. Det kan också få en renare och tydligare smak. Ett välhängt kött kan också ha en lätt doft av grönmögelost.

– När man har en sådan här fin köttbit så behöver man ju inte så mycket tillbehör. Den behöver bara kryddas med salt och peppar. För man vill känna den fina, härliga köttsmaken, säger Mattias.

I klippet får du även lära dig:

  • Hur du känner igen ett hängmörat kött
  • Varför det är värt att lägga lite mer pengar på hägnmörat kött
  • Vad den svarta, torra ytan på hängmörat kött innebär
Hängmörning ger mindre vatten, mer kött och mer smak.

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs

ANNONS

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför ska du välja marmorerat kött

ÄMNEN I ARTIKELN

Kött

Mattias Larsson – kock

MER OM GODARE

Tre saker att tänka på när du väljer kött

Nötkött – så tillagas det på bästa sätt

Kockens guide till godaste fläskköttet

Kockens guide till rätt köttfärs

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Därför ska du välja marmorerat kött

Räkor – så vet du vilka du ska välja

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Tareq Taylors godaste grytor

Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Så smakar du av vin på krogen

Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips

Så delar du på hummern som ett proffs

Teriyakisås på bara fyra ingredienser

Därför är viltkött så klimatsmart

Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 smarta presenter alla studenter vill ha

Chatta med vinexperten om helgens drycker

Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt