Därför ska du välja hängmörat kött

Köttskolan del 3

Publisert:

Vad är hängmörat kött, vad gör det för smaken – och varför är det värt att lägga lite extra pengar på just det här köttet?
I tredje avsnittet av köttskolan guidar kocken Mattias Larsson till allt du behöver veta om hängmörat kött.

När köttet får hänga – och bli hängmörat – så mognar det vilket ger en djupare och rikare smak. Samtidigt sker en mörningsprocess så att köttet blir mörare ju längre det får hänga.

Det förklarar kocken Mattias Larsson i klippet.

– Köttet tappar också lite vatten vilket ger en ännu mer intensiv smak, säger han.

Så smakar hängmörat kött

Hur smakar då ett mer hängmörat kött? Köttet får oftast en rödare, djupare färg och smaken kan bli lite nötaktig. Det kan också få en renare och tydligare smak. Ett välhängt kött kan också ha en lätt doft av grönmögelost.

– När man har en sådan här fin köttbit så behöver man ju inte så mycket tillbehör. Den behöver bara kryddas med salt och peppar. För man vill känna den fina, härliga köttsmaken, säger Mattias.

I klippet får du även lära dig:

  • Hur du känner igen ett hängmörat kött
  • Varför det är värt att lägga lite mer pengar på hägnmörat kött
  • Vad den svarta, torra ytan på hängmörat kött innebär
Hängmörning ger mindre vatten, mer kött och mer smak.

Lär dig allt om kött i Godares köttskola

Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.

  1. Tre saker att tänka på när du väljer kött
  2. Därför ska du välja marmorerat kött
  3. Hängmörat kött – så påverkar det smaken
  4. Så tillagas nötkött på bästa sätt
  5. Så väljer du godaste fläskköttet
  6. Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.