Därför ska du välja hängmörat kött
Köttskolan del 3
Vad är hängmörat kött, vad gör det för smaken – och varför är det värt att lägga lite extra pengar på just det här köttet?
I tredje avsnittet av köttskolan guidar kocken Mattias Larsson till allt du behöver veta om hängmörat kött.
När köttet får hänga – och bli hängmörat – så mognar det vilket ger en djupare och rikare smak. Samtidigt sker en mörningsprocess så att köttet blir mörare ju längre det får hänga.
Det förklarar kocken Mattias Larsson i klippet.
– Köttet tappar också lite vatten vilket ger en ännu mer intensiv smak, säger han.
Så smakar hängmörat kött
Hur smakar då ett mer hängmörat kött? Köttet får oftast en rödare, djupare färg och smaken kan bli lite nötaktig. Det kan också få en renare och tydligare smak. Ett välhängt kött kan också ha en lätt doft av grönmögelost.
– När man har en sådan här fin köttbit så behöver man ju inte så mycket tillbehör. Den behöver bara kryddas med salt och peppar. För man vill känna den fina, härliga köttsmaken, säger Mattias.
I klippet får du även lära dig:
- Hur du känner igen ett hängmörat kött
- Varför det är värt att lägga lite mer pengar på hägnmörat kött
- Vad den svarta, torra ytan på hängmörat kött innebär
Lär dig allt om kött i Godares köttskola
Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Tre saker att tänka på när du väljer kött
Nötkött – så tillagas det på bästa sätt
Kockens guide till godaste fläskköttet
Kockens guide till rätt köttfärs

Så steker du den perfekta oxfilén





40 min
Därför ska du välja marmorerat kött
Räkor – så vet du vilka du ska välja
Kockens smarta knep för krämigare äggröra
Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling
Tareq Taylors godaste grytor
Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat
Så smakar du av vin på krogen
Så lyckas du med din gryta – Tareq Taylor bäst tips
Så delar du på hummern som ett proffs
Teriyakisås på bara fyra ingredienser

Därför är viltkött så klimatsmart
Bjud på Larssons lyxiga nyårsmeny
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
9 smarta presenter alla studenter vill ha
Chatta med vinexperten om helgens drycker
Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Knepet som kan göra landslaget till vinnare
Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten
