Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Publicerad:
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.

Middagstips

”Det finns något varmt och tryggt med husmanskost, det är mat man känner igen. Ugnspannkaka är sådan mat. Grönkål och äpple ger syra och ädelosten mycket smak. Jag tycker ugnspannkakan är godast samma dag som den tillagas”, säger Kristina Eriksson.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 150 g färsk grönkål utan stam

  • 1 rött äpple, gärna svenskt

  • Rapsolja att steka i

  • Salt 100 g ädelost

Pannkakssmet:

  • 4 dl vetemjöl

  • 8 dl mjölk

  • 4 ägg

  • ¾ tsk salt

Äppel och lingonråkost:

  • 2 äpplen

  • 100 g vitkål

  • ½ dl lingonsylt

Gör så här:

  • Skär grönkålen i små bitar. Kärna ur äpplet och dela det i tärningar, låt skalet vara kvar. Stek grönkål och äpple i rapsolja i en stekpanna, i omgångar. Grönkålen och äpplebitarna ska bli mjuka. Salta lite. Bred ut två tredjedelar av grönkålen och alla äppelbitar i en smord ganska stor ugnsfast form. Smula över ädelosten.

  • Vispa ihop vetemjöl, hälften av mjölken, ägg och salt i en bunke tills smeten är slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa lite till. Häll smeten över grönkålen och äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 30 minuter. Strö över den återstående grönkålen.

  • Dela äpplena till råkosten i tärningar. Strimla vitkålen och krama den något med handen. Blanda äpple, vitkål och lingonsylt i en skål.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE