Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Av: 

Aftonbladet

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost.

Middagstips

”Det finns något varmt och tryggt med husmanskost, det är mat man känner igen. Ugnspannkaka är sådan mat. Grönkål och äpple ger syra och ädelosten mycket smak. Jag tycker ugnspannkakan är godast samma dag som den tillagas”, säger Kristina Eriksson.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 150 g färsk grönkål utan stam
  • 1 rött äpple, gärna svenskt
  • Rapsolja att steka i
  • Salt 100 g ädelost

Pannkakssmet:

  • 4 dl vetemjöl
  • 8 dl mjölk
  • 4 ägg
  • ¾ tsk salt

Äppel och lingonråkost:

  • 2 äpplen
  • 100 g vitkål
  • ½ dl lingonsylt

Gör så här:

  • Skär grönkålen i små bitar. Kärna ur äpplet och dela det i tärningar, låt skalet vara kvar. Stek grönkål och äpple i rapsolja i en stekpanna, i omgångar. Grönkålen och äpplebitarna ska bli mjuka. Salta lite. Bred ut två tredjedelar av grönkålen och alla äppelbitar i en smord ganska stor ugnsfast form. Smula över ädelosten.
  • Vispa ihop vetemjöl, hälften av mjölken, ägg och salt i en bunke tills smeten är slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa lite till. Häll smeten över grönkålen och äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 30 minuter. Strö över den återstående grönkålen.
  • Dela äpplena till råkosten i tärningar. Strimla vitkålen och krama den något med handen. Blanda äpple, vitkål och lingonsylt i en skål.
Publisert:

LÄS VIDARE

Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Husmanskost

Vardagsmat recept

MER OM GODARE

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Läckra recept med mångsidig kål

10 matlådor som impar på kollegor

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Äntligen dags för julens bästa fest – restfesten

Här är finalisterna till årets matbluff 2021

Årets värsta matbluffar är nominerade

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Nudelsallad med krispig kyckling

35 min

”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”

Omelettmuffins på rester

Thaimarinerad lax i tortillabröd

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

2 h

Falafelwrap med grönsaker och vitlökssås

20 min

Rårakor med sötpotatis och halloumi

10 min

Kräftsoppa – len, kryddig och krämig

30 min

Ravioli all’uovo – Lotta Lundgrens recept

1 h 30 min

Laxburgare

30 min

Spenat och valnötsrisoni med kyckling

45 min

Pasta med lax och citronsås

20 min

Fylld kalvschnitzel med gorgonzola

45 min

Sötpotatisfalafel med parmesan, lime och mynta

50 min

Sötpotatistortilla med mynta och fårost

1 h 15 min