Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Middagstips
”Det finns något varmt och tryggt med husmanskost, det är mat man känner igen. Ugnspannkaka är sådan mat. Grönkål och äpple ger syra och ädelosten mycket smak. Jag tycker ugnspannkakan är godast samma dag som den tillagas”, säger Kristina Eriksson.
Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).
Ugnspannkaka med grönkål och ädelost
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
150 g färsk grönkål utan stam
1 rött äpple, gärna svenskt
Rapsolja att steka i
Salt 100 g ädelost
Pannkakssmet:
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
4 ägg
¾ tsk salt
Äppel och lingonråkost:
2 äpplen
100 g vitkål
½ dl lingonsylt
Gör så här:
Skär grönkålen i små bitar. Kärna ur äpplet och dela det i tärningar, låt skalet vara kvar. Stek grönkål och äpple i rapsolja i en stekpanna, i omgångar. Grönkålen och äpplebitarna ska bli mjuka. Salta lite. Bred ut två tredjedelar av grönkålen och alla äppelbitar i en smord ganska stor ugnsfast form. Smula över ädelosten.
Vispa ihop vetemjöl, hälften av mjölken, ägg och salt i en bunke tills smeten är slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa lite till. Häll smeten över grönkålen och äpplena. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i cirka 30 minuter. Strö över den återstående grönkålen.
Dela äpplena till råkosten i tärningar. Strimla vitkålen och krama den något med handen. Blanda äpple, vitkål och lingonsylt i en skål.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Härlig husmanskost
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Läckra recept med mångsidig kål
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Quinoa- och chiafrallor
Årets värsta matbluffar är nominerade
Omelettmuffins på rester
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Laxburgare – magiskt god lax
30 min
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Kräftsoppa – len, kryddig och krämig
30 min
Nudelsallad med krispig kyckling
35 min
Spenat och valnötsrisoni med kyckling
45 min
Rårakor med sötpotatis och halloumi
10 min
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Fylld kalvschnitzel med gorgonzola
45 min
Citronköttbullar i tomatsås
45 min
Kryddig halloumikebab med vitlökssås
15 min
Ugnsstekt falukorv med potatismos
35 min
Pasta med paprika och mortadella
1 h
Sjömansbiff med två typer av öl
1 h 30 min
Potatisbullar med broccoli och fetaostsås
30 min
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Härlig husmanskost
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Läckra recept med mångsidig kål
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre
Quinoa- och chiafrallor
Årets värsta matbluffar är nominerade
Omelettmuffins på rester
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Laxburgare – magiskt god lax
30 min
Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept
1 h 30 min
”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”
Kräftsoppa – len, kryddig och krämig
30 min
Nudelsallad med krispig kyckling
35 min
Spenat och valnötsrisoni med kyckling
45 min
Rårakor med sötpotatis och halloumi
10 min
Citrusdoftande sås till laxen
20 min
Fylld kalvschnitzel med gorgonzola
45 min
Citronköttbullar i tomatsås
45 min
Kryddig halloumikebab med vitlökssås
15 min
Ugnsstekt falukorv med potatismos
35 min
Pasta med paprika och mortadella
1 h
Sjömansbiff med två typer av öl
1 h 30 min
Potatisbullar med broccoli och fetaostsås
30 min