Kocken avslöjar: Det här äter landslaget helst

”Det var mer desserter på Lagerbäcks tid”

Publicerad 2021-06-11

Carbonara och Fish and chips är några av herrlandslagets favoriträtter.

Kött, fisk eller pizza – vad äter fotbollspelarna helst under mästerskap?

Den rutinerade landslagskocken Mats Broström delar med sig av vilka rätter som går hem bäst hos herrarna i fotbollslandslaget.

Mats Broström, delägare av restaurang Grodan, har sedan 20 år tillbaka varit kock för herrlandslaget i fotboll under mästerskap. Han trodde att han gjort sin sista runda som landslagskock, men nu står han återigen redo vid kastrullerna inför EM 2021.

– Jag driver sedan tidigare krogar i Stockholm och tycker det är väldigt kul, men att få vara med i den här fotbollscirkusen är ett litet avbräck från det vanliga. Genom åren har man lärt känna både ledare och spelare väldigt väl, säger Mats Broström.

Under vad vi nu ofta kallar för en annorlunda tid sker också matlagningen på nya vis, en kock får vara på plats i ”bubblan” och på plats i Göteborg finns kockkollegan Gustaf Sandfridsson. Mats själv ser till att starta upp köken i de länder de ska till senare.

Mats Broström har lagat mat åt herrlandslaget i fotboll sedan EM i Belgien och Nederländerna år 2000.

Herrlandslagets favoriträtter

Men vad är det då för mat som spelarna serveras, hur ser kostcirkeln ut för dem och vad serverar man absolut inte? Mats Broström är gammal i gamet och vet vad som går hem hos landslaget i herrfotboll.

– Spelarna gillar husmanskost, köttbullar, wallenbergare, kåldolmar. Fish and chips går också hem. Men när vi åker till Spanien och Sevilla blir det säkert paella. 

Mats Broström berättar även att fotbollsspelarna är förtjusta i andra hederliga rätter som tacos, pizza och hamburgare – precis sånt som passar framför TV:n under ett mästerskap. Enligt landslagskocken så kommer även den officiella fotbollspizzan att serveras under EM 2021.

  • Vad serverar man inte?

– Jag skulle inte servera för gammaldags smaker som sillbullar med korintsås. Annars är spelarna inte så kräsna, de äter som hästar. Sedan har vi nästan aldrig desserter, på Lagerbäcks tid var det mer, glass och så där. Men efter en seger kan det bli lite dessert eller bär och frukt med glass.

 Två av favoriterna hos herrlandslaget är pasta carbonara och fish and chips.
  • Vad är det viktigaste att tänka på när man jobbar som landslagskock?

– Det viktigaste är att det är bra produkter så att spelarna inte blir dåliga och att det är bra hygien på allting. Vi har det mesta i bufféform och lagar många olika rätter så spelarna kan välja om de vill ha ris, stekt potatis eller couscous. Killarna vet själva vad de behöver äta.

Vanligtvis beställer kockarna råvaror på plats i det land de är i, men de brukar ta med sig några säkra kort för att få till den perfekta touchen till husmanskosten, som kryddpeppar och ättika. För vad vore väl köttbullar och potatismos utan pressgurka? 

Ät som herrlandslaget under EM 2021

Den 11 juni drar hela EM-kalaset igång och den 14 juni spelar Sverige sin första match när de möter Spanien. För att ladda upp inför mästerskapen kan du ju passa på att laga någon av landslagets favoriträtter.

Man behöver inte vara orolig för att spelarna missar midsommarfirandet, det kommer att bjudas upp till ett litet midsommarbord. Dock uteblir snapsen, så klart.

PODD Feberyra eller segeryra?

Aftonbladet Daily med Sportbladets reporter Linn Nordström.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen