Moussaka – en klassisk rätt från Grekland
Moussaka – en klassisk rätt från Grekland

Moussaka – Greklands goda gratäng

3,6 (61 röster)

Middagstips

Moussaka – en grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Lammfärsen går att byta mot köttfärs. Aubergine, vitlök och fetaost ger ljuvliga smaker till den här klassiska rätten.

Moussaka

  • Ingredienser

  • 3 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 500 g köttfärssås, eller lammfärs
  • 1 burkar krossade tomater, à 500 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 auberginer
  • 1 tsk salt
  • 3 dl mild yoghurt naturell
  • 3 ägg
  • 1.5 krm peppar
  • 150 g fetaost
  • Till servering

  • grönsallad, till exempel gurka, tomat och majs

Gör så här

Av: 

Nina Kindbro

LÄS VIDARE

Juryn lyrisk: Så ska köttfärs se ut och smaka!

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Köttfärsrecept

Huvudrätter

MER OM GODARE

Gratänger – här våra absoluta favoritrecept

Aubergine med chermoula

15 min

Veckomeny – härliga recept för hela veckan

Pärlcouscous med aubergine

30 min

Jackfruit – så gör du den goda burgaren

1 h 50 min

Maklobi – Så lagar du Tareq Taylors goda recept

2 h 25 min

Halloumi – våra sex godaste recept

Husmanskost – här är tio klassiska rätter

Klassisk räkmacka

20 min

Kåldolmar – recept på den klassiska rätten

1 h 30 min

Lövbiff med pepparrot och äggula

15 min

Bjud på nostalgisk 1970-talsmeny

Pasta puttanesca – klassisk pasta på italienska

30 min

Köttbullar i tomatsås med spaghetti

35 min

Klassisk kalops – husmanskost som värmer

20 min

Spagettigratäng med smörstekt vitkål

1 h

Klassisk husmanskost som är riktigt klimatsmart

Brunsås – så lagar du den helt perfekt

30 min

Så gör du mustigare Boeuf Bourguignon

2 h 10 min

Pasta alla Gricia – klassiskt italienskt

35 min

Goda gulaschsoppan som värmer i kylan

1 h 10 min

Rotmos och fläsklägg – klassisk husmanskost

2 h 30 min

Kyckling i dillig sås

30 min

Polska piroger 2.0 – varma och frasiga

1 h