Så mycket mat häller vi ut i avloppet

5 enkla sätt att ta vara på överblivet kaffe

Av: 

Elisa Amorelli

Matsmarta onsdag

I år kommer du att hälla ut ungefär 18 kilo mat och dryck – bara i avloppet.

Det visar nya siffror från Naturvårdsverket.

– Bara man lyckas bryta vanemönstret är det enkelt att få ner den siffran, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.

Ungefär 18 kilo. Så mycket mat och dryck kommer varje person i Sverige att låta rinna ner i avloppet under 2021. Totalt handlar det om 190 000 ton flytande mat och dryck.

Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

– Att mat och dryck hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken, säger Ida Björkefall, handläggare på Naturvårdsverket.

Det här häller vi ut i avloppet

De främsta anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att det blivit över från en måltid, att maten eller drycken blivit för gammal eller att bäst före-datumet har passerat.

Det här hälls ut i avloppet, enligt studien:

  • Kaffe och te: 45 procent
  • Mejeriprodukter: 21 procent
  • Drycker: 9 procent
  • Sås, soppa och röror: 9 procent
  • Fast avfall som ris, pasta, flingor: 8 procent
  • Sött som glass och sylt: 3 procent
  • Övrigt flytande matavfall som rått ägg och tomatpure: 4 procent
Svenska hushåll beräknas 2021 hälla ut cirka 190 000 ton flytande mat och dryck via avloppet på ett år.

Svinntips till singlar

För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck ner i avloppet per person och år – alltså åtta kilo mer än hos större hushåll.

– Främst handlar det om att det är svårare att göra slut på stora förpackningar när man är färre i hushållet, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.

Det kan också handla om att ensamhushåll har mindre frysar och kylskåp som snabbt blir fulla.

Eller att det är svårt att ställa om från att laga mat till hela familjen – till bara en person när exempelvis barnen flyttar hemifrån.

– Det tycker jag själv kan vara hopplöst. Det känns konstigt att bara koka tre potatisar i stället för att fylla hela kastrullen, säger Louise.

  • Hur gör man då som svinnsmart singel?

– Det viktigaste är att lära sig att förnya rester. Det kanske är svårt att ensam göra slut på en tacosås-burk, men då kan du slänga ner den i en omelett, pastasås eller liknande, säger Louise.

Här ger hon fem andra tips på hur man kan minska svinnet som rinner ut i avloppet:

  1. Gör en rest-buffé. Soppan håller exempelvis i kylen i flera dagar. Ta vara på alla smårester och gör en buffé till dig själv.
  2. Köp mindre förpackningar. Trots att många tror att det blir billigare att köpa big-pack så är det sällan så. Köp hellre en mindre förpackning, det blir billigare i längden om du slipper slänga.
  3. Använd alltid en ren sked. Ta en ny sked varje gång du tar mer ur crème fraiche-burken. Annars bildas det lätt mögel.
  4. Sänk graderna i kylen. Aldrig mer än 4–5 grader, inte 4–8 grader som det står på många förpackningar. Maten håller nästan dubbelt så länge.
  5. Titta inte på bäst-före-datum. Lukta och smaka istället!

– Det är ibland löjligt korta bäst-före datum. Jag använde själv en grädde som gått ut för tre veckor sedan till lunch. Den smakade precis som vanligt, säger Louise Ungerth.

Till shoppen
Frys in överblivet kaffe så kan du enkelt göra en iskaffe.

Var tredje matkasse slängs

Men det som rinner ner i avloppet är bara en liten del av det totala matsvinnet.

Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen.

– Det handlar om ett obetänksamt beteende, ett vanemönster vi måste förändra, säger Louise Ungerth.

Så kan du ta vara på kaffet

Kaffeslattar toppar listan över det vi slänger mest i avloppet. Här har vi samlat några smarta tips på vad det överblivna kaffet kan användas till.

Svalka dig med en iskaffe. Ställ in kaffet i kylen, eller fyll isbitsformar och lägg i frysen. Oslagbart en varm sommardag! Receptet hittar du här.

Bjud på en drink. Överblivet kaffe gör sig även utmärkt i olika drinkar. Som den här kaffedrinken med is och citron.

Baka bröd. Släng ihop det här mustiga knäckebrödet med kaffe och linser.

Tillaga en kaffesyrup. Blanda två delar socker med tre delar överblivet kaffe och koka i ungefär 10 minuter. Perfekta för att piffa upp din kaffedrink, glass eller dessert.

Hållbarhetsexperten Louise Ungerth lär ut skillnaden mellan bäst-före och sista förbrukningsdag.

Louise Ungerth

Louise är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör din egen pizza på grillen i år! Skaffa en smart pizzaspade från Cervera

Cervera

  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Publisert:

LÄS VIDARE

5 saker du kan göra med kaffesump

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Matnytt

Matsvinn

Klimatsmart mat

Naturvårdsverket

MER OM GODARE

Så blir du en klimat-kreativ kock

Smarta knepen i Visby – så stoppas svinnet

Här odlas framtidens mat

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Braised sticky tofu

35 min

Polpette al sugo di pomodoro!

45 min

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda

Sojarimmad lax med primörer

Blomkålssoppa av räddade grönsaker

30 min

Räkbowl med grönsaker, misomajo och sesamris

40 min

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Laga mat med räddade grönsaker

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Kyckling, ris och curry – utan kyckling

1 h

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Prylsvinn – lika dumt som matsvinn

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Handla närodlad mat med reko-ringar

Krämig sallad till utflykt och picknick

25 min

Grillad gravlax med pak choi och örtagårdssås

30 min

Ät smart, hjälp planeten – och få bättre flås

Rice’n’beanburger med rödorange dinkelsallad och chilimajonnäs

1 h 15 min

Spenatgryta

30 min