Snaps – här är 17 midsommarnubbar att skåla med

Fixa ”snapsknytis” till midsommar

Av: 

Jon Hansson

Snaps doftar gott av dill och kummin, men ta det försiktigt när du smakar starkt.
Snaps doftar gott av dill och kummin, men ta det försiktigt när du smakar starkt.

Drycker | recept

Snaps är för många en viktig del av midsommarfirandet. Aftonbladets matexpert Jon Hansson vet vilka snapsar som passar bäst till de olika munsbitarna på menyn. Här är hans 17 bästa varianter.

Recepten är tänkta för åtta personer. Det blir små munsbitar, men många om du gör hela programmet – och du lär inte behöva någon varmrätt direkt efteråt. Fast efter några varv små grodorna kan man nog bli sugen på något grillat.

Givetvis går det utmärkt att göra bara några enstaka av rätterna, att lägga till eller dra ifrån. Det är naturligtvis inte heller något krav att ladda med olika snapsar till alla rätterna. Det går bra med en enda eller öl, vin och vatten.

Snapsknytis på midsommar

En idé är snapsknytis där gästerna tar med sig sina favoriter. Lådorna med många olika småflaskor passar också perfekt här. Multipack som ”Svenska nubbar” eller ”Skärgårdssnapsar” med småflaskor passar också perfekt här.

Om du tar alla 17 munsbitarna – med snapsar till – rekommenderar jag att du biter av flitigt. Man blir så väldigt trött av 17 ”botten upp”!

O P Andersson.

1. Helan: Inlagd sill med extra lök

Lägg upp på fat och piffa till med lökringar. O P Andersson – klassiker och sillens bästa vän. 284 kr (70 cl).

Renat.

2. Halvan: Currysill med äggklyftor

Skär sillen i mindre bitar och ringla med såsen över kokta äggklyftor. Renat – citrusskärpt, lugnar ner ett gäng bråkiga smaker. 207 kr (70 cl)

Västkustsnaps.

3. Tersen: Mellanlagrad grevéost i kuber

Skär osten i kuber och sätt i tandpetare. Västkustsnaps – bärsötma till ostsälta, gott! 249 kr (50 cl).

Russian standard.

4. Qvarten: Små kokta rödbetor med smör och salt

Koka rödbetorna med skalet på eller baka i ­ugnen. Skala, dela stora betor i klyftor och servera varma eller kalla med smör och salt. Russian standard – ryskt, rent, rödbetsvänligt. Beställningssortimentet 249 kr (70 cl).

Lysholms Linie.

5. Qvinten: Matjesröra

Skär sillen i små bitar och blanda med gräddfilen och finhackad lök och/eller gräslök. Servera med små knäckebitar. Lysholms Linie – kryddig sjöbjörn som kan tampas med lika smakrik sill. 279 kr (70 cl).

Aalborgs Jubilæum.

6. Sexten: Örtpotatis

Skrubba 16 runda små potatisar (du behöver 8 här och 8 till Kreaturens återuppståndelse) och koka i ­rejält saltat vatten. Häll av vattnet och lägg i lite smör eller rapsolja i kastrullen och skaka runt 8 av potatisarna. Hacka dill och gräslök och lägg på ett fat. Rulla potatisarna i det gröna och servera på tandpetare. Aalborgs Jubilæum – dill möter dill och en liten rund sötma. 255 kr (70 cl).

Gammal Norrlands.

7. Septen: Sherrysill

Löjligt enkelt. Lägg upp sillbitarna och förstärk med några snygga dillkvistar. Gammal Norrlands – sherryfatslagrad akvavit matchar fint. 229 kr (50 cl).

Hernö gin.

8. Rivan: Löjromsrundlar

Stansa ut små rundlar ur brödskivor med ett glas (fyrkanter och trianglar går förstås också utmärkt). Rosta brödskivorna eller stek dem gyllenbruna ismör – lite fetare och godare. Toppa med löjrom och gräddfil. Hernö gin – samspelar både geografiskt och smakmässigt. (Jodå, gin funkar utmärkt som nubbe.) 328 kr (50 cl)

Roslags sailing citron.

9. Rafflan: Kokt citronkryddad gurka med fetaost

Tvätta en citron och riv 1 tsk av det gula på skalet. Skala en halv gurka, dela den på mitten och gröp ur kärnorna med en tesked. Dela gurkan i 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med citronrivet och 2msk smör. Pressa över halva citronen. Värm så att det precis börjar fräsa. Lägg upp på fat och smula över lite fetaost. Roslags sailing citron – matchar elegant. Finns i ett fåtal butiker, kan beställas 402 kr (50 cl).

Bäska droppar.

10. Rännan: Salladsskålar med ansjovis

Plocka ut snygga och stadiga små salladsblad. Hjärtsallad är bäst med roman eller isberg går också bra. Lägg upp på fat. Hacka 6 anjovisfiléer ganska fint och blanda med 1 msk rapsolja och lite pressad citron. Skeda upp generöst med ansjovishack i ”salladsskålarna” och strö över hackad gräslök. Bäska droppar – Här får salt-fet-söt ansjovis en match. 229 kr (50 cl)

Östgöta Sädes.

11. Smuttan: Böcklingmousse

Rensa en böckling och mosa köttet med 4msk lätt-crème fraiche och 2msk hackad gräslök. Lägg upp på små knäckebitar. Östgöta Sädes – som en babywhisky med liten sötma och så böcklingrök på det. 229 kr (50 cl)

Gotland whisky Brännvein.

12. Smuttans unge: Små kokta morötter med smulad chèvre och vinaigrette

Skala eller skrubba 8 små morötter. Dela stora exemplar. Koka i ½ dl vatten, 2 msk smör och saften från ½ ­citron i max 1 minut. Salta och peppra en aning. Lägg på fat och strö över smulad chèvre och och hackad persilja. Gotland whisky Brännvein – citrusfrisk med visst bett. Finns lokalt eller kan beställas 351 kr (50 cl).

Løitens export aquavit.

13. Lilla Manasse: Goda korvbitar

En eller flera korvar imunsbitar. Tandpetare att plocka med. Løitens export aquavit – havsrullad och kryddig norrman

Rånäs brännvin.

14. Lilla Manasses bror: Starkosten

Samma upplägg som för Tersen. Skär Västerbottens eller Allerum XO i bitar och stick i tandpetare. Rånäs brännvin – som en flytande exotiskt kryddad marmelad till osten. Finns i ett fåtal butiker, kan beställas 219 kr (50 cl).

Herrgård.

15. Femton droppar: Skinkrullar med pepparrots-kesella

Riv 2 msk pepparrot och blanda med 2 dl kesella. Klicka ut på 8 skivor rökt skinka och rulla ihop. Herrgård – här har skinkan både whisky- och sherrytoner att gona sig med. 229 kr (50 cl).

Aalborgs Taffel.

16. Kreaturens återuppståndelse: Kryddpepparpotatis med grovt salt

Stek de 8 överblivna potatisarna från Sexten i 1 msk smör eller rapsolja med 1 tsk grovt mald kryddpeppar. Lägg upp på fat och strö över flingsalt (eller vanligt bonnsalt). Aalborgs Taffel – börjar du bli lite mätt? Här en kumminstinn rensare. Finns i ett fåtal butiker, kan beställas 265 kr (70 cl).

Skåne.

17. Ett evigt liv: Äppelfläsk

Värm ugnen till 175 grader. Skär 2 skivor rimmat sidfläsk i tillsammans 8 bitar. Lägg på ugnssäkert fat och stek i ugnen tills fläsket är knaprigt. Skär bort kärnhuset från ett äpple och skär 8 tunna klyftor av fruktköttet. Stek 5 minuter tillsammans med fläsket i ugnen. Lägg upp fläsk- och äppelbitar på knäcke. Skåne – O P:s lillasyster rundar av kalaset med kummin och anis. 249 kr (70 cl).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Drycker | recept

Recept

Midsommarmat

MER OM GODARE

Goda sommarmaten

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Härliga sommarsmaker

Lämnade modekarriär – blev ostrondykare

Grillad burgare med både mozzarella och cheddar

1 h

Grillad spetskål med smält smör

45 min

Svalkande sallad med vattenmelon och jordgubbar

20 min

Krämig lingonsill med lime

15 min

Grillad squash med ostkräm

45 min

Chapati – lättbakat indiskt tunnbröd

20 min

Sommarens bästa sill

20 min

Blåbärsgifflar med vit choklad

1 h 40 min

Vaniljkaka med hallonpannacotta

45 min

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Lyxigt och läckert med grillade räkor på spett.

15 min

Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips

Tapasfest med Markiz

2 h

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Jordgubbsbullar – rödrosa godingar

3 h 20 min

Här är svenskarnas favoritkök

Hallonrutor – enkelt och gott

50 min

Matcharutor med vit choklad

45 min

Hugo – bubblande frisk fläderdrink

5 min

Räkbowl med grönsaker, misomajo och sesamris

40 min