Testa Tinas optimala köttbullar på julafton
Av: John Edgren
Uppdaterad:
Det finns rätter på julbordet som många undviker – men ingen hoppar över köttbullarna.
Hur de ska smaka skiljer sig åt beroende på vem man frågar, och var man befinner sig i landet.
Tina Gustafsson anser att hon har hittat det optimala receptet.
Varianter på delikatessen finns i många länders kök, men svenskarnas relation till köttbullen är speciell – och ingen jul utan bullar. Redan på 1300-talet serverade Englands kung Richard II maträtten vid sitt hov. Den första gången som köttbullen nämns i svenskt tryck var 1754 i Kajsa Vargs kokbok. Då var färsen ingen folklig favorit – utan köttbullen hittade ut i stugorna först i mitten på 1800-talet, i och med introduktionen av köttkvarnen och vedspisen.
Innehållet varierar
Vad som är i köttbullarna skiljer sig åt, till viss del beroende på var man är i landet. Blandfärsbältet ligger över Mellansverige, men i norr vill man främst ha nötfärs – och i söder föredrar många ren fläskfärs.
Ofta har julköttbullarna smaksatts med kryddpeppar, men landet är delat i frågan. En som nyligen konverterat till kryddpepparlägret är Tina Gustafsson. På Tina’s Blogg har hon lagt upp det, i hennes tycke, optimala receptet.
– Jag har alltid varit tveksam till att tillsätta kryddpeppar i köttbullar, men äntligen vågade jag mig på detta. De här köttbullarna passar verkligen in på julbordet och det var verkligen supergott, säger hon.
Tinas julköttbullar
✓ Ingredienser cirka 120 st:
● 800 g färs av högrev
● 200 g fläskfärs
● 2 dl vispgrädde
● 1 dl ströbröd
● 2 gula lökar
● 2 tsk mald vitpeppar
● 1,5 tsk mald kryddpeppar
● 3-4 tsk salt
● 4 msk stark senap
● 2 ägg
● Smör att steka i
✓ Gör såhär:
● 1. Blanda samman vispgrädde och ströbröd i en bunke och låt svälla någon minut.
● 2. Skala och finriv lökarna, tillsätt löken i bunken.
● 3. Tillsätt färsen, äggen, vitpeppar, kryddpeppar, salt och senap.
● 4. Blanda ihop till en smet och provstek en köttbulle för att se om det behövs mer kryddor.
● 5. Rulla små köttbullar och lägg på en skärbräda eller ett fat.
● 6. Stek köttbullarna i smör runt om i en stekpanna i ca 5-7 minuter.
● 7. Låt köttbullarna svalna helt innan du förpackar och fryser dem.