Testa Tinas optimala köttbullar på julafton

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2016-12-22

Det finns rätter på julbordet som många undviker – men ingen hoppar över köttbullarna.
Hur de ska smaka skiljer sig åt beroende på vem man frågar, och var man befinner sig i landet.
Tina Gustafsson anser att hon har hittat det optimala receptet.

Varianter på delikatessen finns i många länders kök, men svenskarnas relation till köttbullen är speciell – och ingen jul utan bullar. Redan på 1300-talet serverade Englands kung Richard II maträtten vid sitt hov. Den första gången som köttbullen nämns i svenskt tryck var 1754 i Kajsa Vargs kokbok. Då var färsen ingen folklig favorit – utan köttbullen hittade ut i stugorna först i mitten på 1800-talet, i och med introduktionen av köttkvarnen och vedspisen.

Innehållet varierar

Vad som är i köttbullarna skiljer sig åt, till viss del beroende på var man är i landet. Blandfärsbältet ligger över Mellansverige, men i norr vill man främst ha nötfärs – och i söder föredrar många ren fläskfärs.

Ofta har julköttbullarna smaksatts med kryddpeppar, men landet är delat i frågan. En som nyligen konverterat till kryddpepparlägret är Tina Gustafsson. På Tina’s Blogg har hon lagt upp det, i hennes tycke, optimala receptet.

– Jag har alltid varit tveksam till att tillsätta kryddpeppar i köttbullar, men äntligen vågade jag mig på detta. De här köttbullarna passar verkligen in på julbordet och det var verkligen supergott, säger hon.

Tinas julköttbullar

Ingredienser cirka 120 st:
800 g färs av högrev
200 g fläskfärs
2 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
2 gula lökar
2 tsk mald vitpeppar
1,5 tsk mald kryddpeppar
3-4 tsk salt
4 msk stark senap
2 ägg
Smör att steka i
Gör såhär:
1. Blanda samman vispgrädde och ströbröd i en bunke och låt svälla någon minut.
2. Skala och finriv lökarna, tillsätt löken i bunken.
3. Tillsätt färsen, äggen, vitpeppar, kryddpeppar, salt och senap.
4. Blanda ihop till en smet och provstek en köttbulle för att se om det behövs mer kryddor.
5. Rulla små köttbullar och lägg på en skärbräda eller ett fat.
6. Stek köttbullarna i smör runt om i en stekpanna i ca 5-7 minuter.
7. Låt köttbullarna svalna helt innan du förpackar och fryser dem.