”Det är bland det godaste jag vet”

Av: 

Madeleine Brohlin

Mat & dryck

Titta - så gör du kantarellpaj till middag

Svampsäsongen är i gång.

Och vad passar bättre än att göra en kantarellpaj med mandelmjölsbotten.

Kantareller är bland det godaste jag vet och att den här pajdegen är mer hälsosam är ett stort plus, säger receptskaparen och matbloggaren Julia Khouri.

Höst-tider innebär svamp-tider. Passa på och gör en god och enkel paj – fylld med smörstekta kantareller.

Matbloggaren Julia Khouri har ett favorit-recept när det gäller kantarellpaj.

Istället för att göra en tradionell pajdeg med vetemjöl använder hon sig av mandelmjöl.

– Jag gillar den här pajen eftersom kantareller är bland det godaste jag vet och att den här pajdegen är mer hälsosam är ett stort plus. Den är superenkel att göra. Mandelmjölsbotten är enklare att göra än en mer traditionell med smör och mjöl, berättar hon.

– Den smakar härligt av sensommar och passar så himla bra som middag tillsammans med en sallad, tipsar hon.

Här under hittar du receptet.

Så gör du Julias kantarellpaj

Det här behöver du till pajskalet:

3 dl mandelmjöl

0,5 dl skalade sesamfrön

1 msk fiberhusk

1/2 tsk salt

40 g smör

1 ägg

Så här gör du:

Mixa mandelmjölet och sesamfröna i en mixer och blanda därefter ner resterande ingredienser och mixa till en pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med gaffel. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

Grädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter tills skalet fått en gyllenbrun färg. Ta sedan ut och höj värmen i ugnen till 200 grader.

Det här behöver du till fyllningen:

Smörstekta kantareller.

(Mängden avgör du själv men det är trevligt med en välfylld paj. Jag brukar steka de rejält och med smör, ett uns av curry som framhäver kantarellsmaken och lite örtsalt.)

Cirka 200 gram riven ost, gärna västerbotten

Hackad gräslök eller lökblast.

Så här gör du:

Blanda den rivna osten tillsammans med kantarellerna och lägg i det förgräddade skalet.

Det här behöver du till äggstanning:

4 ägg

2 dl vispgrädde

salt och peppar

Så här gör du:

Blanda ingredienserna till stamningen och häll i pajformen. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

Recept av: Julia Khouri

Publisert:

LÄS VIDARE

Massamancurry med rotfrukter och blomkål

ÄMNEN I ARTIKELN

Mat & dryck

Recept

MER OM GODARE

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Godaste tillbehören – till årets kräftskiva

Så gör du en västerbottenpaj

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Glutenfria löjromsvåfflor

Fira dagen med tre annorlunda recept

Veganska köttbullar med gräddig sås

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Fixa nyårsstämning med Malins snittar

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Lär dig göra bakverk som i Frankrike

Picklade kantareller förgyller köttet

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Fiskgratäng med räkor och dill

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Nutellasemla – gottegrisens favorit

Goda färsbollar med sojafärs

Härliga grytor till helgens middagar

Saffranssemla med lingongrädde

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Enkla strandmaten som barnen älskar