Chokladhus
Foto: Ulrika Pousette
Chokladhus

Chokladhus – ett riktigt lyxbygge

3,9 (10 röster)

Chokladhus – Har du tröttnat lite på pepparkakshus och behöver en ny utmaning – då är chokladhuset perfekt. Lite lagom kladdigt och väldigt gott att riva. Recept ur Jennys jul av Jenny Warsén.

Chokladhus

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 6 mjölkchokladkakor, 200 g/st, rumsvarma
  • Dekoration

  • kristyr
  • favoritgodis, till exempel non-stop och marshmallows
  • Bästa kristyren

  • 1 äggvita
  • 1 krm ättika
  • 4 dl florsocker

Gör så här

Av: Nina Kindbro

Foto: AlexPro9500 / iStockphoto
Skär i rumsvarm choklad.

1. Börja med husets långsidor. Ta två rumsvarma chokladkakor och skär försiktigt ut två fönster i vardera kaka. Lyft bort de utskurna rutorna och lägg undan till monteringen.

Foto: AlexPro9500 / iStockphoto
Skär till gavlarna.

2. Ta ännu en rumsvarm chokladkaka och gör en markering i mitten på kakan och skär sedan till en sned gavel. Utgå ifrån markeringen i mitten när du börjar skära.

Foto: AlexPro9500 / iStockphoto
Skär ut en dörr i ena gaveln.

3. Gör samma sak med ännu en chokladkaka. Skär även ut en dörr. Spara alla bortskurna chokladbitar. De två sista chokladkakorna ska monteras som tak.

Foto: AlexPro9500 / iStockphoto
Smält choklad och använd som fogmassa.

4. Smält chokladen som blivit över i mikro eller över vattenbad. Ta fram en skärbräda eller bricka som du vill bygga ditt hus på. Pensla ett tjockt lager choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna innanför gavlarna.

5. Montera fast taket med de två sista chokladkakorna genom att pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna. Lägg sedan på chokladkakorna som tak. Låt stelna i 20 minuter. Dekorera sedan fritt med godis och kristyr. Vi har använt non-stop och marshmallows som är barnens favoritgodis.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK