Vilket vin passar till kryddstark mat?

Sommelieren Sarah Lindstrand Mboge svarar

Publisert:

Vilket vin passar bäst till kryddstark mat? Och vilket ska man undvika?

Aftonbladets vinexpert Sarah Lindstrand Mboge har svaren.

Står en het gryta på menyn? Eller en kryddstark chili?

Då kan det vara bra att tänka ett varv kring vilken vinflaska du ställer på matbordet.

– Med rätt sorts vin kan du minska hettan i maten och ta fram andra smaker i maträtten, säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och vinprofil på Aftonbladet.

Hetta i mat gör att drycken känns

• Mindre söt
• Mindre frisk
• Beskare
• Strävare

 

Uteslut därför sträva röda viner då strävheten gör maten ännu hetare.

– Ett stort och fylligt rödvin är som att addera mer element till maten och gör att det känns obehagligt till maten.

Välj hellre ett sött vin. Rött eller vitt spelar mindre roll, tipsar Sarah.

– Stark mat gillar sött vin eftersom sött vin tar bort lite av hettan i maten.

Kom även ihåg att dryck med hög alkoholhalt förstärker upplevelsen av hetta. Välj därför ett vin med lägre alkoholhalt till exempelvis mexikansk mat om du är känslig.

  • Vilket vin väljer du till stark mat?

– En riesling som är söt, gärna en riesling kabinett, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Hetta i mat gör att vinet känns mindre sött och friskt.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.