Bearnaisesås – tricket som gör den perfekt

Publisert:
Bearnaisesås – kungen av såser.

Bearnaisesås är mångas favorit till många maträtter. Nu är det dags att ge sig på att göra hemmagjord bearnaisesås. Svårt kanske du tänker, men det finns ett trick som gör den helt perfekt. Använd en mixerstav i stället för visp så blir beasåsen hög och fluffig.

Bearnaisesås

Antal: 4 portioner Förberedelse: 15 min  Tillagning: 15 min 

Ingredienser:

  • 0,5 schalottenlök
  • 4 vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 150 gram smör
  • 2 normalstora äggulor eller 3 mindre äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 tsk torkad dragon eller 3 msk färsk finhackad dragon
  • 0,5 dl finhackad persilja

Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser så de blir rumsvarma.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken
  3. Krossa vitpepparkorn i en mortel.
  4. Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull och låt koka ner till hälften. Låt svalna.
  5. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt det svalna till runt 40–50 grader.
  6. Sila över vinägern i en hög mixerskål. Ställ mixerskålen på en disktrasa så åker den inte omkring.
  7. Tillsätt äggulorna till den rumsvarma vinägern. Mixa så det blir fluffigt och pösigt.
  8. Häll i smöret, lite i taget, mixa hela tiden, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Det är mest kritiskt i början, efter hand kan du öka på strålen av smör.
  9. Krydda med salt, dragon och hackad persilja.
  10. Servera din hemgjorda bearnaisesås direkt.

Tips:

  • Testa olika varianter av vinäger – balsamvinäger, rödvinsvinäger eller sherryvinäger.
  • Gillar du brynt smör ska du absolut testa att använda det till din bearnaisesås.