Cashewyoghurt av Jenny Neikell
Cashewyoghurt av Jenny Neikell

Fixa frukosten med god cashewyoghurt

5 (1 röst)

Frukostrecept

Fermentera mera – så använder du dig av metoden

Mer mögel i maten!

Det tycker i alla fall Jenny Neikell som har skrivit en kokbok om fermentering.

Här är ett gott frukostrecept på fermenterad cashewyoghurt.

Salmonella i ägg, listeria i ost, norovirus i frysta hallon och campylobacter i kyckling. Ja, när man tänker på bakterier i kombination med mat är det oftast de mikroorganismer som gör oss sjuka som dyker upp i tanken först. Men det är något som håller på att förändras. Och anledningen stavas fermentering.

Kimchi i Korea, filmjölk i Sverige, surkål i Tyskland, miso i Japan, parmesan i Italien och ayran i Turkiet är alla är resultat av fermentering. Och vi använder oss av metoden i matlagning jämt och ständigt.

Recept med metoden

I kokboken Fermentera – Mat med jäst, mögel och bakterier (Norstedts) skriver författaren Jenny Neikell just om fermentering. Och hon ger oss även recept på mat från världens alla hörn där fermenteringen kommer till användning. Ett av recepten är denna enkla cashewyoghurt som passar utmärkt tillsammans med färska bär. Minska lite på vattnet i receptet för en gräddigare konsistens som även passar bra till desserter.

Cashewnötterna behöver blötläggas i två timmar innan de mixas till yoghurten, och sedan bör yoghurten fermenteras i minst ett dygn innan den serveras. Denna tid är inte inräknad i tidsberäkningen. Byt ut honungen mot agave sirap för en vegansk yoghurt.

Cashewyoghurt

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 dl cashewnötter, naturella
  • 1.5 dl vatten
  • 1 tsk honung
  • salt, en nypa
  • 1 probiotikakapsel

Gör så här

Av: Sofia Börjesson

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK