helskärm Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli. Receptet hittar du på nästa sida. Foto: Åsa Dahlgren Boeuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli Den här mustiga grytan är en uppdaterad variant av en klassisk boeuf bourguignon. Här får köttet sällskap av ugnsrostad pumpa, smakrik basilikaaioli och kraftigt rött vin.
Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson.
Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli 3 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Ingredienser 300 g pärllökar 200 g champinjoner smör eller olja, att steka i 500 g grytbitar nöt salt och peppar 2 msk vetemjöl 4 dl rödvin 4 dl vatten 1 köttbuljongtärningar 2 msk tomatpuré 2 vitlöksklyftor 1 msk kinesisk soja 1 tsk timjan 3 lagerblad 80 g pancetta, eller bacon i små bitar färsk timjan, att garnera med Pumpa med parmesan 800 g pumpa, utan skal smör, eller rapsolja salt parmesan, att strö över Basilikaaioli 2 äggulor 2 tsk dijonsenap 1 msk vitvinsvinäger 0.5 vitlöksklyfta 2 dl rapsolja 1 dl basilikablad, finhackade salt Gör så här Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 ½ timme. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet. Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter. Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. Toppa med lite timjan. Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan. Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt. helskärm Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic). Eriksson, Kristina
Husmanskost
199,00 kr
Läs mer