Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Ta vardagsmaten till nya höjder med de här uppdaterade varianterna av klassisk husmanskost

Av: 

Aftonbladet

Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli. Receptet hittar du på nästa sida.

Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli. Receptet hittar du på nästa sida.

Foto: Åsa Dahlgren

Middagstips

”Bœuf bourguignon är en ofta återkommande bjudrätt hemma hos oss. Jag gillar den mustiga och kraftiga rödvinssmaken”, säger Kristina Eriksson.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).

Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 300 g pärllök
  • 200 g champinjoner
  • Smör eller rapsolja att steka i
  • 500 g grytbitar av nötkött
  • Salt och peppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl rödvin
  • 4–5 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 80 g pancetta eller bacon i små bitar
  • Färsk timjan att garnera med

Pumpa med parmesan:

  • 800 g pumpa utan skal
  • Smör eller rapsolja
  • Salt
  • Parmesan att strö över

Basilikaaioli:

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ vitlöksklyfta
  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl finhackade basilikablad
  • Salt

Gör så här:

  1. Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 ½ timma. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet.
  2. Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter.
  3. Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. Toppa med lite timjan.
  4. Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.
  5. Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Kötträtter

Vardagsmat recept

Husmanskost

MER OM GODARE

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Taquitos – enkel och god variant på tacos

30 min

Bjud på varma smörgåsar med köttfärs

30 min

Penne vodka – pastarätten med sting

30 min

Laksa – ljuvligt god nudelsoppa

35 min

Kycklinggryta med cider och äpplen

35 min

Lax i krämig saffranssås

30 min

Spenat- och parmesanfylld kyckling

45 min

Stuvad blomkål med falukorv

15 min

Bolognese – perfekt att laga i förväg

55 min

Kycklingklubbor i ugn – billigt och gott

1 h

Baka omelett i ugnen

35 min

Gör en gratäng med tacosmak

35 min

Pasta med räkor och parmesan

20 min

Ravioli med mustig tomatsås

30 min

Pasta med smak av pistasch

30 min

Ricottabollar serverade i korvbröd

40 min

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Enchilada – gott alternativ till tacos

40 min

Spaghetti al pomodoro

25 min

Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong 

Här är ”Tiktok-pastans” krämiga utmanare

40 min

Halloumipytt med härligt örtsmör

30 min

Kalkonfilé i krämig kokossås

30 min