Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli
Ta vardagsmaten till nya höjder med de här uppdaterade varianterna av klassisk husmanskost
Uppdaterad:
Middagstips
”Bœuf bourguignon är en ofta återkommande bjudrätt hemma hos oss. Jag gillar den mustiga och kraftiga rödvinssmaken”, säger Kristina Eriksson.
Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).
Bœuf bourguignon med pumpa och basilikaaioli
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g pärllök
200 g champinjoner
Smör eller rapsolja att steka i
500 g grytbitar av nötkött
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
4 dl rödvin
4–5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soja
1 tsk timjan
3 lagerblad
80 g pancetta eller bacon i små bitar
Färsk timjan att garnera med
Pumpa med parmesan:
800 g pumpa utan skal
Smör eller rapsolja
Salt
Parmesan att strö över
Basilikaaioli:
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
½ vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
1 dl finhackade basilikablad
Salt
Gör så här:
Skala löken och dela champinjonerna en gång. Stek lök och champinjoner i smör eller rapsolja i en stekpanna, de ska få färg. Stek i omgångar och lägg det stekta åt sidan allteftersom. Stek köttet i samma stekpanna och lägg över i en stekgryta allteftersom. Salta och peppra köttet. Strö över vetemjöl och rör så att vetemjölet blandas med köttet. Tillsätt rödvin, det mesta av vattnet, köttbuljongtärning, tomatpuré, pressad eller riven vitlök, soja, timjan och lagerblad. Låt grytan koka under lock i 2 ½ timma. Rör då och då och späd med vatten, det är viktigt att det är så mycket vätska att det täcker köttet.
Tillsätt pärllöken när det återstår 30 minuter och champinjonerna när det återstår 10 minuter.
Stek pancettan hastigt i en stekpanna, strö den över grytan. Toppa med lite timjan.
Dela pumpan i jämnstora tärningar. Lägg dem i en ugnsfast form och klicka på smör eller ringla över rapsolja. Salta. Ugnsrosta i 225 grader i cirka 25 minuter. Pumpan ska vara mjuk när den är färdig. Strö på riven parmesan.
Lägg äggulor, dijonsenap, vitvinsvinäger och riven eller pressad vitlök i en skål med höga kanter. Mixa några sekunder med en stavmixer. Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du kör med stavmixern. Avsluta med att röra ner basilikablad. Smaka av med salt.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Stuvad blomkål med falukorv
15 min
Laksa – ljuvligt god nudelsoppa
35 min
Lax i krämig saffranssås
30 min
Taquitos – enkel och god variant på tacos
30 min
Kycklingklubbor i ugn – billigt och gott
1 h
Bjud på varma smörgåsar med köttfärs
30 min
Bolognese – perfekt att laga i förväg
55 min
Penne vodka – pastarätten med sting
30 min
Kycklinggryta med cider och äpplen
35 min
Spenat- och parmesanfylld kyckling
45 min
Gör en gratäng med tacosmak
35 min
Baka omelett i ugnen
35 min
Pasta med räkor och parmesan
20 min
Ravioli med mustig tomatsås
30 min
Pasta med smak av pistasch
30 min
Ricottabollar serverade i korvbröd
40 min
Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!
Enchilada – gott alternativ till tacos
40 min
Spaghetti al pomodoro
25 min
Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong
Här är ”Tiktok-pastans” krämiga utmanare
40 min
Halloumipytt med härligt örtsmör
30 min
Kalkonfilé i krämig kokossås
30 min
Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet
Stuvad blomkål med falukorv
15 min
Laksa – ljuvligt god nudelsoppa
35 min
Lax i krämig saffranssås
30 min
Taquitos – enkel och god variant på tacos
30 min
Kycklingklubbor i ugn – billigt och gott
1 h
Bjud på varma smörgåsar med köttfärs
30 min
Bolognese – perfekt att laga i förväg
55 min
Penne vodka – pastarätten med sting
30 min
Kycklinggryta med cider och äpplen
35 min
Spenat- och parmesanfylld kyckling
45 min
Gör en gratäng med tacosmak
35 min
Baka omelett i ugnen
35 min
Pasta med räkor och parmesan
20 min
Ravioli med mustig tomatsås
30 min
Pasta med smak av pistasch
30 min
Ricottabollar serverade i korvbröd
40 min
Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!
Enchilada – gott alternativ till tacos
40 min
Spaghetti al pomodoro
25 min
Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong
Här är ”Tiktok-pastans” krämiga utmanare
40 min
Halloumipytt med härligt örtsmör
30 min
Kalkonfilé i krämig kokossås
30 min