Lagom stark, väldigt smakrik: Somalisk gryta med kikärter och banan
Lagom stark, väldigt smakrik: Somalisk gryta med kikärter och banan

Somalisk gryta med kikärter och banan

3,3 (63 röster)

Matsmarta onsdag

Precis som med mycket mat från Afrika, så finns det influenser från Indien i den här somaliska grytan. Den är lagom stark, väldigt smakrik och perfekt att laga till många. 

Receptet från Mattias Kristianssons kokbok ”Vegofavoriter.”

  • Ingredienser

  • 4 tomater, i bitar
  • 1 röd paprika, i bitar
  • 2 jalapeños, hackad
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk gult currypulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 400 ml kokosmjölk
  • 2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
  • 200 g potatis, tärnad
  • 200 g morötter, tärnade
  • 800 g kikärter, på burk
  • salt
  • Till servering

  • 6 portioner kokt basmatiris
  • 2 bananer, skivade
  • färsk koriander

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Till shoppen

LÄS VIDARE

Dallasburgare

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

Recept

MER OM GODARE

Spagetti och köttbullar = Pasta med tomatsås och smakrika bönbollar

1 h 20 min

Smaka på världens maträtter – i ditt eget kök

Bönquesadillas med lime och chipotle

30 min

Krämig fisksoppa med grädde och tacosås

35 min

Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter

Vego i världsklass – för en billig peng

Här odlas framtidens mat

Hur får man barnen att äta mer vego?

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Veganskt mat – direkt på grillen

Vegansk brunch med ”ägg och bacon”

1 h 15 min

Så blir brödet saftigt, gott och svinnsmart

Uppfyll dina veganska fika-drömmar

Biffar, löksås och potatis – på nytt sätt

Snabb soppa som har två superkrafter

25 min

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Cheeseburgare dominerar 08:ornas hemkörda

Sväng ihop en värmande soppa

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Från skog till bord – råd om jakt och vilt

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Laga mat med räddade grönsaker

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”