Skördetid, middagstips och garanterat gott

Publisert:

Skördetid! Nu är det dags att njuta av allt gott från trädgården.

I programserien ”Garanterat gott” visar kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson hur du kan maxa grönsakerna från din odling.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel meny.

  • Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor.
  • Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscrème, brynt hasselnötssmör, dill och vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
  • Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.

Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 8 rädisor
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 msk god olivolja
  • 1 msk solroskärnor
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Skölj rädisorna. Häll gräddfilen i en serveringsskål och häll på olivolja och solroskärnor.
  2. Dippa rädisorna i gräddfilsblandningen och strö på lite flingsalt.

Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 600 g rödbetor
  • 250 g bondbönor (ca 80 g pillade) (går att ersätta med edamamebönor)
  • 4 skivor ljust surdegsbröd
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe vattenkrasse
  • olivolja, salt och flingsalt

Pepparrotscreme

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 msk finriven pepparrot
  • salt

Brynt hasselnötssmör

  • 125 g smör
  • 75 g hasselnötter

Gör så här:

  1. Tvätta betorna och koka de i saltat vatten c:a 45 minuter tills de är genom mjuka. Skölj de sedan i kallt vatten och dra bort skalet. Skär betorna i klyftor.
  2. Rör samman ingredienserna till pepparrotskräm och smaka av med salt.
  3. Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet.
  4. Hacka hasselnötterna lite lätt och lägg de i en kastrull tillsammans med smöret.
  5. Koka upp och låt nötsmöret koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt och karamelligt, dra då av det från plattan.
  6. Värm en stekpanna med lite olivolja i till högsta temperatur och stek brödskivorna ett par minuter på varje sida tills de har en frasig yta.
Dippa rädisor i gräddfilsblandning.
Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.

Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär

Antal: 8 portioner

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • ev 1/2–1 msk snabbkaffepulver (kan uteslutas om man inte gillar kaffe)
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 100 g hasselnötsmjöl (eller fint malda hasselnötter)
  • 50 g vetemjöl (knappt 1 dl)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen, och smöra kanterna.
  2. Bryn smöret på medelhög värme under omrörning. Smöret ska vara gyllene och dofta nötig karamell när det är färdigt. Rör ev ner kaffepulver och låt svalna.
  3. Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggblandningen omväxlande med smöret. Rör till en jämn smet.
  5. Häll smeten i en rektangulär form och grädda i ca 15–20 minuter.
  6. Låt kakan svalna och ta den ur formen. Skär rektanglar som portionsbitar.

Kolafärskostmousse

Ingredienser:

  • 100 g Philadelphia
  • 1, 5 dl grädde
  • 1 dl dulcede leche eller hemkokt kolasås
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  • Vispa ihop philadelphia och grädde med en elvisp så det blir fluffigt, vänd sen ner kolan. Fyll en spritspåse förberedd med en stjärntyll.

Dekor:

  • Hallon
  • mynta

Montering:

  1. Skär ut minst 8 rektanglar, spritsa på kolakrämen på rektanglarna.
  2. Dekorera med bär och mynta.
Cecilia H Larsson

Cecilia H Larsson

Cecilia H Larsson är bakbloggare, receptkreatör och bakboksförfattare. Hon älskar att skapa såväl gamla favoriter som helt nya bakverk – med en extra passion för dekoration. Tillsammans med sin man Mattias Larsson leder hon programmet ”Garanterat gott” där det bjuds på lyxig – men alltid lättlagad – helgmat.

Visa 20 recept