Skördetid, middagstips och garanterat gott
Av: Aftonbladet
Uppdaterad:
Skördetid! Nu är det dags att njuta av allt gott från trädgården.
I programserien ”Garanterat gott” visar kockparet Mattias Larsson och Cecilia H Larsson hur du kan maxa grönsakerna från din odling.
Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på en snabb och enkel meny.
Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor.
Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscrème, brynt hasselnötssmör, dill och vattenkrasse och frasigt stekt bröd.
Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär.
Rädisor med gräddfil, olivolja och solroskärnor
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
8 rädisor
1/2 dl gräddfil
1 msk god olivolja
1 msk solroskärnor
flingsalt
Gör så här:
Skölj rädisorna. Häll gräddfilen i en serveringsskål och häll på olivolja och solroskärnor.
Dippa rädisorna i gräddfilsblandningen och strö på lite flingsalt.
Kokta rödbetor och bondbönor med pepparrotscreme, brynt hasselnötssmör, dill, vattenkrasse och frasigt stekt bröd
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
600 g rödbetor
250 g bondbönor (ca 80 g pillade) (går att ersätta med edamamebönor)
4 skivor ljust surdegsbröd
1 knippe dill
1 knippe vattenkrasse
olivolja, salt och flingsalt
Pepparrotscreme
2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
3 msk finriven pepparrot
salt
Brynt hasselnötssmör
125 g smör
75 g hasselnötter
Gör så här:
Tvätta betorna och koka de i saltat vatten c:a 45 minuter tills de är genom mjuka. Skölj de sedan i kallt vatten och dra bort skalet. Skär betorna i klyftor.
Rör samman ingredienserna till pepparrotskräm och smaka av med salt.
Plocka ut bondbönorna från skidan. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet.
Hacka hasselnötterna lite lätt och lägg de i en kastrull tillsammans med smöret.
Koka upp och låt nötsmöret koka tills det är lätt brynt och doftar nötigt och karamelligt, dra då av det från plattan.
Värm en stekpanna med lite olivolja i till högsta temperatur och stek brödskivorna ett par minuter på varje sida tills de har en frasig yta.
Hasselnötsbakelse med kolafärskost och bär
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
100 g smör
ev 1/2–1 msk snabbkaffepulver (kan uteslutas om man inte gillar kaffe)
165 g ägg (ca 3 st)
180 g strösocker (2 dl)
100 g hasselnötsmjöl (eller fint malda hasselnötter)
50 g vetemjöl (knappt 1 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på formen, och smöra kanterna.
Bryn smöret på medelhög värme under omrörning. Smöret ska vara gyllene och dofta nötig karamell när det är färdigt. Rör ev ner kaffepulver och låt svalna.
Vispa ihop ägg och socker i en bunke.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggblandningen omväxlande med smöret. Rör till en jämn smet.
Häll smeten i en rektangulär form och grädda i ca 15–20 minuter.
Låt kakan svalna och ta den ur formen. Skär rektanglar som portionsbitar.
Kolafärskostmousse
Ingredienser:
100 g Philadelphia
1, 5 dl grädde
1 dl dulcede leche eller hemkokt kolasås
1 nypa salt
Gör så här:
Vispa ihop philadelphia och grädde med en elvisp så det blir fluffigt, vänd sen ner kolan. Fyll en spritspåse förberedd med en stjärntyll.
Dekor:
Hallon
mynta
Montering:
Skär ut minst 8 rektanglar, spritsa på kolakrämen på rektanglarna.
Dekorera med bär och mynta.
Se hela programserien ”Garanterat gott” på tv-kanalen Godare.
Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program).
.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Så får du tomaterna att smaka mer
Rabarber passar både till sött och salt
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Kanelbullar med brynt smör
2 h
Omelettmuffins på rester
Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde
Halloumistroganoff med grillad paprika
Socca med bönsallad och pecorino
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Smaksätt med fänkål och dill - en superkombo!
1 h 10 min
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax
Shakshuka med vegansk äggröra
Gulaschsoppa
Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt
Thaimarinerad lax i tortillabröd
Härliga sommarsmaker
Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas
Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette
Middagstips som förför: Garanterat gott!
Så får du tomaterna att smaka mer
Rabarber passar både till sött och salt
Så blir färskpotatis ännu godare
Grilla gurka och få fram nya smaker
Festligare fika med ljuvliga cupcakes
Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen
Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor
Kanelbullar med brynt smör
2 h
Omelettmuffins på rester
Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde
Halloumistroganoff med grillad paprika
Socca med bönsallad och pecorino
Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett
Smaksätt med fänkål och dill - en superkombo!
1 h 10 min