Premiär för Godare – ny tv-kanal om mat

Inspirerande matglädje dygnet runt

Publisert:

Nu kan du se Godare – en helt ny tv-kanal om mat.

I programserien ”Victor och Victoria”, får du reda på hur vi både kan äta oss friska, och bidra till en frisk planet.

Här bjuder forskaren och kocken på fyra klimatsmarta recept.

Maten vi äter och sättet vi producerar den på är den enskilt största drivkraften bakom vår usla folkhälsa.
Det konstaterar miljöforskaren Victoria Voss i det matprogrammet ”Victor och Victoria” som visas på den nya tv-kanalen Godare.se.
– Vi måste börja se över balansen på våra tallrikar. Skruva ner på köttet, dubbla på med grönsaker och tiodubbla med baljväxter, nötter och frön, säger hon i programmet.
Med hjälp av den senaste forskningen tar hon reda på hur man lagar klimatsmart mat, tacklar matsvinnet – och samtidigt äter sig frisk.

Vid sin sida har hon den norske stjärnkocken Tom Victor Gausdal som i första avsnittet bjuder på en krämig hummus på gula ärtor, krispig broccoli, rostade valnötter och tunt skivad lammkorv.
– Helt fantastiskt. Lite sting från korven och så den mörka, mustiga smaken från nötterna, säger Voss när hon får provsmaka.

Matglädje dygnet runt

En annan person som dyker upp i tv-rutan är matskribenten och profilen Pierre Osander, som har hjärtat djupt rotat i Malmös restaurangscen. I programmet ”Gatumat & Gourmet” tar han med sig tittaren på en matresa genom staden där olika rätter skildras – allt från lyxig ostmacka till dekonstruerad nudelsoppa.
Båda programmen visas på Godare, en helt ny tv-kanal som under dygnets alla timmar ska inspirera hemmaköket på alla nivåer. Dessutom bjuds det på flera internationella matprogram från hela världen.
– Vi vet att att matintresset finna i alla åldrar, hos alla kön och i alla delar av Sverige. Därför blir det allt från enklare rätter till gourmetmat på Michelinnivå, säger kanalens grundare Øivind Lindøe.

Programmen kommer att visas dygnet runt på Aftonbladet.se och på digitala kanaler som Comhem, Telenor och Canal digital. Den lanseras av Schibsted Marketing Services i Sverige och kommer att samarbeta tätt med Aftonbladet och andra Schibsted-publikationer och tjänster.

Enligt Josefine Kvarnström, Director på Schibsted Brand Studio, behövs verkligen den nya satsningen.

– Det fattas en kanal som bara tillhandahåller härlig och dedikerad matinspiration. Nu ska vi fylla den luckan, säger hon.

”Inspirerande mat-tv”

- Godare är ett perfekt komplement till vår stora satsning på Mat och Dryck, nu får Aftonbladet äntligen riktig högkvalitativ inspirerande mat-tv. Det är dessutom en renodlad kanal som saknas på marknaden, säger Lotta Folcker, redaktionschef på Aftonbladet Labs.

Och kanalen är redan ett lyckat koncept. Redan 2015 lanserades den i Norge och med 600 000 månatliga tittare och 100 000 prenumeranter på Snapchat, ses den som en framgångssaga.
– Det har varit en helt otrolig resa och vi är övertygade om att de svenska tittarna också kommer att gilla det, säger Øivind Lindøe.
– Att se på när någon lagar mat kan kännas färgsprakande, inspirerande och skapa god stämning. Men det kan också bara vara mysigt att ha någon som lagar mat på skärmen. Lite som sällskap, mindfulness eller avkoppling.

GODARE Forskaren och artisten Victoria Voss dyker upp i rutan. Hennes program handlar om recept som förändrar världen,  med fokus på hälsosam och hållbar kosthållning. Tillsammans med norske stjärnkocken Tom Victor Gausdal tipsar de om klimatsmarta rätter.

Här är fler kockar och matprofiler som kommer medverka i nya matkanalen Godare

  • Rachel Khoo´s Swedish Kitchen.
  • Gustav Johansson, kock och matbloggare
  • Mauri Hermundsson, Uppdrag Mat.
  • Diana Chan, Asia Unplated
  • Silvia Colloca, Cook like an Italian
  • Parveen´s Indian Kitchen.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.