Årets kock

presenteras av

Så sätter du extra smak på vinäger

Årets kock-finalisten Henric Herbertsson visar – enkelt och gott tips i videoklippet

Publicerad:
Uppdaterad:

MAT & DRYCK

Allt började i farsans lilla restaurangkök, matglada Henric Herbertsson fick hacka, steka och testa lite allt möjligt. Testandet har utvecklats och nu tävlar han som finalist i Årets kocks 2020.
– Jag gillar att vinna saker så jag vill ha titeln Årets kock, säger Henric Herbertsson.

Henric Herbertsson. 28, jobbar på SK mat och människor i Göteborg där han också bor. Han ser fram emot att tävla i Årets kock 2020 och är en riktig vinnarskalle.

  • Hur började du laga mat?

– Min farsa hade en enklare restaurang och det började där. Jag fick stå där och hacka och steka lite. Där väcktes intresset för att laga mat.

  • Vad fick du laga i farsans kök?

– Jag minns inte riktigt, jag fick mest hacka saker. Det var enklare rätter men jag fick vara med och testa lite.

  • Vad lagar du när du egentligen inte orkar laga mat?

– Oftast blir det typ sillmacka. Jag äter ofta sill hemma. Hacka lite lök, koka ett ägg, på med det och sill på mackan så är det klart. Jag gör helst senapssill. Då blandar jag lite olika goda senapssorter, till exempel grovkornig, en äggula och sedan mixar jag i olja så det blir som en majonnäs. Jag använder 5-minuters sill, den är bra, den hackar jag bara ner och blandar i.

  • Smaksatt vinäger tipsar du om, men vilken vinäger ska man använda?

– Det går bra med en vanlig basic vitvinsvinäger, äppelcidervinäger går också bra men jag föredrar en neutral vitvinsvinäger att smaksätta själv.

  • Champagnevinäger, är det något att satsa på?

– Jag använder den ibland. Jag gillar schalottenlöksvinäger, den är svingod.

  • Du gillar att tävla, vad är det som är så roligt?

– Jag tror att det är lite bekräftelsebehov, att man kan laga mat. Det bästa är att man utvecklas, jag har tävlat lite i lag tidigare och där lär man sig hela tiden av varandra.

  • Vinner du?

– Alltså jag hoppas ju det. Jag ska gå in och ha roligt och verkligen laga mitt käk. Jag ska bara njuta av att vara i köket och laga mat bland alla duktiga kockar. Så får jag hoppas att det håller hela vägen.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE