Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips

”Så här tänder jag alltid min kolgrill”

Ingen blir glad av tändvätskedoftande halloumi, kycklingspett eller biffar. Grillmästaren Mattias Larsson tipsar om tre enkla sätt för att tända grillen, som fungerar varje gång.

Tändvätska smakar inte gott och är inte heller bra för miljön men som tur är så finns det andra enkla och mer miljövänliga sätt att tända grillen på. Grillmästaren Mattias Larsson tipsar om tre effektiva och enkla sätt att tända grillen utan tändvätska.

– Min favorit är tändröret när jag tänder kolgrillen. Grillar man väldigt länge kan man tända mer kol i tändröret. Ställ tändröret på lite papper på grus eller plattor och fyll på kol och tänd. Sedan lyfter du bara upp den och häller i så mycket kol som du behöver.

Mattias Larsson tipsar om att lägga grillkolet i en pyramidformad hög när man ska tända.

– Men får lite samma effekt som i en skorstenständare eftersom värmen stiger uppåt och kolet får en jämn och fin glöd.

Mattias Larsson tipsar om hur du tänder grillen mer miljövänligt.
Mattias Larsson tipsar om hur du tänder grillen mer miljövänligt.
Tändrör eller rapsolja är miljövänliga sätt att tända grillen på.
Tändrör eller rapsolja är miljövänliga sätt att tända grillen på.

Så här tänder du med de olika metoderna

 1. Tändrör eller skorstenständare
  Lägg tidningspapper i botten av röret. Fyll på med grillkol ovanifrån. Tänd på tidningspappret och ställ röret mitt i grillen. När glöden kommit igång ordentligt häller du ut kolet i grillen där du vill ha det. Använd skyddshandskar, det blir väldigt varmt.
 2. Rapsolja
  Fukta hushållspapper med rapsolja eller matolja. Lägg pappret i grillen och lägg på kol. Tänd på och låt kolet bli vitgrått innan du börjar grilla.
 3. Elektrisk grilltändare
  Lägg grilltändaren i grillen, fyll på med grillkol i en hög, låt grilltändaren vara kvar tills du fått en fin glöd. Ta bort den och börja grilla.

Grillmästarens bästa tips för härlig röksmak

 • Fyll en tredjedel av grillen med kol och lägg en björkvedsklabbe en bit ifrån så den inte tar eld. Då kommer den att ligga och ryka och det tillför en jättefin röksmak åt det du grillar.
 • Blöt rökspån och släng ner mellan grillkolen och lägg på locket. Röksmaken är otroligt enkel och god att få till på det sättet.
 • Har du inte rökspån kan du blöta en enkvist eller en björksticka från ett vedträ och lägga ned i grillen.

.

Publisert:

LÄS VIDARE