Årets kock

presenteras av

Tricket som lyfter grönsakerna till en ny nivå

Årets kock-finalisten Jessie Sommarström visar sitt knep i videoklippet.

Publicerad:
Uppdaterad:

MAT & DRYCK

När Jessie Sommarström inte lagar mat blir hon rastlös och otillfredsställd. Nu får hon ge utlopp för energin som finalist i årets kock 2020.
– Jag tror jag kommer att vara lugn när jag lagar finalrätten, säger Jessie Sommarström.

Till vardags jobbar Jessie Sommarström, 41, på Urban deli men i höst tävlar hon som enda kvinna i Årets kock 2020.

Jessie Sommarström beskriver sig själv som mer av en praktiker än en teoretiker.

– Jag vet inte vad som händer med mig när jag lagar mat men när jag inte lagar mat blir jag väldigt rastlös och känner mig otillfredsställd.

  • Varför sökte du till årets kock 2020?

– Jag är mammaledig sedan augusti förra året så det var nog för att jag kände mig understimulerad och ville få utlopp för min kreativitet.

  • Du tycker att vi ska använda termometern även till grönsakerna, varför då?

– Jag tycker grönsaker förtjänar att behandlas med samma respekt som animaliskt protein. Att hitta den temperatur då råvaran smakar som bäst gäller även grönsaker. I dag tar grönsaker större och större plats på våra menyer och i hemmen då är det viktigt att tillaga dom bra.

  • Hur ser din matfilosofi ut?

– För det första så måste det vara gott. Men jag tycker också att jag som kock har ett stort ansvar att arbeta för att vi äter mer hållbar mat. Jag vill välja råvaror som är schyssta för miljön och klimatet.

– Jag tycker också att det är helt okej att frysa mat, det har varit lite fult att göra det men jag tycker det är ett bra sätt att ta tillvara mat på.

  • Hur känns det att vara med i finalen?

– Superkul, jag är jätteglad och taggad. Jag har inte så mycket tävlingserfarenhet så jag ser mig själv som en underdog. Jag tror att jag kommer vara lugn under tävlingen men det är stressigt innan alla bitar fallit på plats.

  • Vinner du?

– Ja, det hoppas jag! Jag har jobbat länge i kök och har stor kunskap så jag hoppas att jag prestera en bra rätt. Och lite tur så klart, det handlar inte bara om vad jag gör utan också om vad de andra gör.

.

Följ vägen till Årets kock-finalen på tv-kanalen Godare. Godare ser du på Telenor, Com Hem, Canal Digital, Ownit, Viasat och Aftonbladet (utvalda program). Finalen sänds live på TV 4 Play den 17 september.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE