Pillret som får allt smaka gott

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-20

”Otroligt, det går att dricka tabasco”

Ett litet rosa piller.

Sedan förändras världen som jag känner den.

Tänderna sjunker in i citronen.

Men glöm alla sura miner – det smakar fantastiskt! Sätter i mig en hel, den smälter som lemon curd i gommen.

Klunkar balsamvinäger – rena äppeljuicen.

Naturell yoghurt: krämig och god som vaniljpudding.

Tomat, då?

Skön svag sötma som smeker tungspetsen – det är där allting händer.

Du tror att jag knarkat?

Nix.

Senaste trenden

Den senaste trenden i San Francisco och New York är inte partyn där man byter Sarah Palin-dockor med varandra.

I stället går man på ”taste tripping” där gästerna får en tablett framställt av ett västafrikanskt bär kallat ”mirakelfrukt”.

Mandeln åker ut

Sen mumsar man i sig allt möjligt som i vanliga fall smakar surt eller syrligt.

Och vips – smaksensationen är ett faktum.

Men mirakelpillret hjälper inte i alla lägen, upptäcker jag.

Bittermandel åker ut fortare än kvickt. Också en skedfull av fransk senap är en ”no-no”.

En klyfta vitlök är visserligen sötare än vanligt, men fortfarande för frän att tugga på.

Tabasco inga problem

Surströmmingen smakar egentligen som en helt vanlig schysst sill.

Men en hel filé blir på tok för salt.

Till sist eldprovet: en stor klunk tabasco.

– Det går att dricka!, är min första tanke när en sötsur glasyr smetas ut på tungan.

Men snart bränner det till i svaljet – rejält.

Jag får mildra hettan med min nya passion, några klyftor citron:

Sweet!

Sura smaker upplevs söta

Miraculin är ett protein som framställs av den västafrikanska frukten ”Miracle fruit” (synsepalum dulceficum)

Tabletten är i sig inte söt, men får oss att uppleva sura smaker som söta upp till en timme.

Ämnet upptäcktes av professorn Kenzo Kurihara på 60-talet.

Man hoppas i framtiden kunna använda den som sötningsmedel i sura produkter, vilket skulle kunna gynna diabetiker.

Tabletten går att beställa över nätet.